Social

Musulmanii din România intră în postul din Luna Ramazan. Iată ce le urează Muftiul Cultului Musulman

Comunitatea musulmană din România începe sămbătă, 27 mai, Postul din Luna Ramazan, fiind considerat cel de-al treilea stâlp al credinței islamice.
 
Potrivit Islamului, Luna Ramazan semnifică începutul revelării Coranului Cel Sfânt, acest eveniment fiind consemnat a fi avut loc în Noaptea Sfântă de Kadir  a 27 noapte din Luna Ramazan, în peştera Hira din muntele Nur de lângă oraşul Mecca, în anul 610 revelaţie ce a durat 23 de ani. Învăţăturile islamice impun ca timp de 29 de zile anul acesta, credincioşii musulmani să parcurgă un ciclu spiritual profund, distinct normelor cotidiene de pe parcursul anului, cele patru săptămâni fiind petrecute în post şi rugăciune, pentru primenirea corporală şi spirituală. Potrivit tradiţiei şi preceptelor religioase, postul negru şi efectuarea celor cinci rugăciuni zilnice, de preferinţă în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cina  - Iftar, pe care musulmanii o împart cu prietenii,  rudele, cunoscuţii sau pelerinii. În aceaşi perioadă, masa  rituală de dinaintea zorilor - Sahur, este luată în familie.
 
Pentru a marca semnificaţia deosebită a acestei Luni Sfinte, slujbele din moschee, mukabele, încep dimineaţa cu citirea Coranului Cel Sfânt, de catre imami, la care participă femeile. Seara are loc slujba, teraavih, cu participarea bărbaţilor cât și a femeilor din comunitate. Ramazanul înseamnă,  abstinența de la mâncare, băutură, fumat și relații sexuale, în intervalul menționat. Călătorii, femeile gravide, femeile care alăptează și bolnavii pot amâna postul, urmând a-l ține ulterior. În această lună, considerată  a iertării și a milei, musulmanii trebuie să aibă un alt comportament specific perceptelor islamului. Religia islamică stabilește postul ca un mijloc de purificare, un exercițiu de autocontrol și o dovadă de credință. Conform religiei islamice, Postul Ramazanului este un act de pietate şi recunoştinţă faţă de Allah, Cel Care i-a revelat Profetului Muhammed (Pbuh) Cartea Sfântă, Coranul. Tradiţia islamică spune că tot în această perioadă porţile Paradisului sunt deschise, cele ale iadului se închid iar diavolii sunt încătușați.
 
Un moment important pentru credincioşii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadîr (Kadîr Gecesi–Noaptea Atotputernică), celebrată anul acesta în noaptea de 21/22 iunie. În această noapte se consideră că Allah Atotputenicul i-a revelat Cartea Sfântă, Coranul – Profetului Muhammed(Pbuh). Tradiţia spune, de asemenea, că tot în această noapte rugăciunile sunt îndeplinite.
 
Referindu-se la acest eveniment, Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, ne relatează că Postul Ramazanului, considerat că fiind cel de-al treilea  stâlp al Islamului, trebuie să debuteze în România, cu tradiţionala urare: Ramazan Fericit! Ramazan Ayiniz Qayirli Bolsin! Ramazan  Ayi  Hayirli  Ve Mübarek Olsun!  Şehr-u Ramadan Mubarak!

Sursa foto: https://www.turna.com/blog/


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ramazan Bayram Sărbătoare mare la musulmani. Slujbe în toate geamiile. Mesajul muftiului Muurat Iusuf

24 May 2020 2564

Credincioşii musulmani sărbătoresc, începând de duminică, Ramazan Bayram

23 May 2020 1468

Mesajul premierului Ludovic Orban cu prilejul începutului Lunii Sfinte Ramazan

23 Apr 2020 1056

Credincioşii musulmani vor sărbători timp de trei zile Ramazan Bayram

03 Jun 2019 7807

Trei zile de sărbătoare la musulmani. Slujbă specială, astăzi, la Geamia Hunchiar din Constanţa. Mesajul muftiului Cultului musulman

15 Jun 2018 3975

Credincioșii musulmani sărbătoresc în acest weekend Ramazan Bayram

14 Jun 2018 3712

Musulmanii din Dobrogea sărbătoresc „Bairamul dulce“. Care sunt obiceiurile respectate cu sfinţenie (galerie foto)

26 Jun 2017 3875

Cu ocazia Bairamului Iusuf Muurat, anunț important pentru toți enoriașii musulmani cu situație materială precară

23 Jun 2017 4318

De mâine, musulmanii din România sărbătoresc “Ramazan Bairamul”!

04 Jul 2016 3071

Musulmanii intră în postul din Luna Ramazan

03 Jun 2016 1444

Ramazan Bayram, sărbătorit de UDTTMR

17 Jul 2015 1719

Cotidianul "Ziua de Constanţa" urează tuturor credincioșilor musulmani un "Bairam Fericit!"

17 Jul 2015 1565

Ramazan Bairam Kayrli Bolsin! Musulmanii intră în sărbătoarea Ramazanului

17 Jul 2015 2648

Începe Ramazan Bairamul

16 Jul 2015 1571

Musulmanii intră în postul Ramazanului Gelil Eserghep - „Să dăm dovadă de mai multă înţelegere, să fim mai îngăduitori!“

18 Jun 2015 2132