Noua casă, programul care a înlocuit „Prima casă”, a devenit oficial! Ce prevede noua legislație

 
  • Programul „Noua casă”, publicat în Monitorul Oficial

Programul „Prima casă”, redenumit „O casă, o familie” a fost, în final, din nou redenumit în „Noua casă”. Ministerul Finanțelor Publice a publicat un proiect de ordonanță de urgență pentru noul program de achiziție de locuințe de către tineri. 
 Mai exact, s-a schimbă caracterul programului și se trece de la unul social la unul menit să sprijine, așa cum apare în nota de fundamentare ce însoțește proiectul de OUG, „populația activă, din clasa medie, capabilă să achiziționeze o locuință în condițiile pieții și să acceseze și să susțină plata ratelor din împrumuturi bancare”. O casă, o familie
În contextul actual, caracterizat de manifestarea efectelor crizei economice pe fondul pandemiei de Covid-19, trebuie să fie utilizate programe și mecanisme de finanțare-garantare care și-au dovedit în timp funcționalitatea și eficiența, atât în privința adresabilității, cât și sub aspectul rezultatelor, așa cum este cazul programului ”Prima casă”. Un alt avantaj al utilizării unor mecanisme adaptate și funcționale este reprezentat de faptul că atât criteriile de eligibilitate, cât și condițiile de accesare și de derulare a mecanismului de finanțare-garantare sunt consacrate și extrem de cunoscute în piață, de către beneficiari, bănci, autoritățile și organismele implicate, existând astfel premise ca noul Program va fi ușor de implementat.
Documentul ce modifică programul destinat celor ce vor să-i cumpere o locuință, respectiv Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 129/2020, se aplică deja și stabilește, printre altele, și noi praguri de finanțare. Prin urmare, potrivit programului "Noua Casă", se vor acorda:
· cel mult 140.000 de euro echivalent lei, pentru locuințele noi și consolidate, recepționate la terminarea lucrărilor cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării finanțării, în procent de maximum 60% din valoarea creditului, reprezentând maximum 85% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei;
· cel mult 70.000 de euro echivalent lei, pentru achiziționarea altor categorii de locuințe, în procent de maximum 50% din valoarea creditului, reprezentând maximum 95% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.
Valoarea avansului minim va fi:
· minimum 15% din preţul de achiziţie al locuinţelor, de către cei care vor cumpăra locuințe noi și consolidate;
· minimum 5% din prețul de achiziție al locuințelor, de către cei care vor cumpăra alte tipuri de locuințe.
Legea contribuie la sprijinirea de către stat a accesului persoanelor fizice la credite destinate achiziţionării unei locuinţe noi şi/sau utlizate, respectiv consolidate în vederea reducerii riscului seismic și recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat în înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă sunt asimilate locuinţelor noi, în condiții avantajoase.
Condițiile impuse de OUG persoanelor fizice pentru accesarea creditelor vor fi următoarele, fiind necesară îndeplinirea lor simultană:
 
  • la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin acest program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
  • achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile programului;
  • au calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.
În privința înstrăinării locuințelor cumpărate prin intermediul noului program, se va păstra aceeași regulă. Acestea nu vor putea fi înstrăinate pe o perioadă de cinci ani.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Finantelor Programul "Noua casă" va avea garanții de 1,5 miliarde de lei în anul 2021

20 Mar 2021 1155

Guvernul a adoptat o hotărâre pentru aprobarea normelor de implementare a programului „Noua Casă”

19 Mar 2021 473

Se modifică, iar, programul Noua Casă, fostul program Prima Casă. Ce trebuie să știe cei care vor să cumpere o locuință

15 Mar 2021 404

Recursul în casație din Dosarul Retrocedărilor, admis în principiu. Azi, un nou termen. Cine analizează cazul

02 Mar 2021 1462

Mai puțini bani pentru programul „Noua Casă” în 2021

27 Feb 2021 1038

Dosarul drogurilor din Piața Chiliei a primit un nou termen

24 Nov 2020 815

Dosarul drogurilor din Piața Chiliei a primit un nou termen. Când va avea loc următoarea înfățișare

09 Nov 2020 1017

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu cer rejudecarea Dosarului Retrocedărilor din Constanța! Ce s-a decis la București

09 Oct 2020 1917

Dosarul Retrocedărilor din Constanța. Radu Mazăre se aruncă din nou la mila Curții Supreme, pe 6 octombrie

22 Sep 2020 1810

Șoferiță, trimisă în judecată după ce a intrat într-o mașină a Poliției

18 Sep 2020 582

Lucrările la Sala Polivalentă din Constanța prind contur. Echipele de constructori au finalizat săpăturile pentru fundația clădirii.

11 Sep 2020 962

Programul „O familie, o casă” devine „Noua casă”. Reguli noi pentru cumpărarea locuințelor (document)

13 Jul 2020 1003

Constănțeanul Dorian Popa, vlogger, actor, cântăreț, vedetă de televiziune și jurat și-a deschis o nouă afacere

13 Jun 2020 2075

Nouă ani de închisoare pentru un fost ofiţer din Poliţia Judeţului Constanţa

22 Feb 2020 3775

Mazăre, Madagascar şi judecătorii

24 Jan 2020 2654