Noua casă, programul care a înlocuit „Prima casă”, a devenit oficial! Ce prevede noua legislație

 
  • Programul „Noua casă”, publicat în Monitorul Oficial

Programul „Prima casă”, redenumit „O casă, o familie” a fost, în final, din nou redenumit în „Noua casă”. Ministerul Finanțelor Publice a publicat un proiect de ordonanță de urgență pentru noul program de achiziție de locuințe de către tineri. 
 Mai exact, s-a schimbă caracterul programului și se trece de la unul social la unul menit să sprijine, așa cum apare în nota de fundamentare ce însoțește proiectul de OUG, „populația activă, din clasa medie, capabilă să achiziționeze o locuință în condițiile pieții și să acceseze și să susțină plata ratelor din împrumuturi bancare”. O casă, o familie
În contextul actual, caracterizat de manifestarea efectelor crizei economice pe fondul pandemiei de Covid-19, trebuie să fie utilizate programe și mecanisme de finanțare-garantare care și-au dovedit în timp funcționalitatea și eficiența, atât în privința adresabilității, cât și sub aspectul rezultatelor, așa cum este cazul programului ”Prima casă”. Un alt avantaj al utilizării unor mecanisme adaptate și funcționale este reprezentat de faptul că atât criteriile de eligibilitate, cât și condițiile de accesare și de derulare a mecanismului de finanțare-garantare sunt consacrate și extrem de cunoscute în piață, de către beneficiari, bănci, autoritățile și organismele implicate, existând astfel premise ca noul Program va fi ușor de implementat.
Documentul ce modifică programul destinat celor ce vor să-i cumpere o locuință, respectiv Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 129/2020, se aplică deja și stabilește, printre altele, și noi praguri de finanțare. Prin urmare, potrivit programului "Noua Casă", se vor acorda:
· cel mult 140.000 de euro echivalent lei, pentru locuințele noi și consolidate, recepționate la terminarea lucrărilor cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării finanțării, în procent de maximum 60% din valoarea creditului, reprezentând maximum 85% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei;
· cel mult 70.000 de euro echivalent lei, pentru achiziționarea altor categorii de locuințe, în procent de maximum 50% din valoarea creditului, reprezentând maximum 95% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.
Valoarea avansului minim va fi:
· minimum 15% din preţul de achiziţie al locuinţelor, de către cei care vor cumpăra locuințe noi și consolidate;
· minimum 5% din prețul de achiziție al locuințelor, de către cei care vor cumpăra alte tipuri de locuințe.
Legea contribuie la sprijinirea de către stat a accesului persoanelor fizice la credite destinate achiziţionării unei locuinţe noi şi/sau utlizate, respectiv consolidate în vederea reducerii riscului seismic și recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat în înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă sunt asimilate locuinţelor noi, în condiții avantajoase.
Condițiile impuse de OUG persoanelor fizice pentru accesarea creditelor vor fi următoarele, fiind necesară îndeplinirea lor simultană:
 
  • la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin acest program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
  • achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile programului;
  • au calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.
În privința înstrăinării locuințelor cumpărate prin intermediul noului program, se va păstra aceeași regulă. Acestea nu vor putea fi înstrăinate pe o perioadă de cinci ani.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Patru spectacole în luna aprilie la Teatrul de Stat Constanța, printre care și noua producție, „Casa Bernardei Alba”

30 Mar 2024 741

Horoscop pentru miercuri, 20 martie 2024. Sănătatea este vulnerabilă pentru una dintre zodii

20 Mar 2024 776

Un bărbat cu domiciliul în Turcia și-a deschis afacere la Constanța

07 Mar 2024 774

Noua Casă 2024 Iată care e propunerea pentru Plafonul de garanții

25 Jan 2024 502

Declarații de avere Constanța Monica Eliana Constantin, director executiv la Direcția Județeană de Statistică, averea și interesele (DOCUMENTE)

12 Dec 2023 791

Declarații de avere Constanța Corina Șerban, șef Serviciu Urmărire și Executare Silită la SPIT, averea și interesele (DOCUMENTE)

30 Nov 2023 1452

Afaceri Constanța Șase firme și două persoane fizice și-au adjudecat bunuri imobiliare vândute de Primăria Eforie

29 Nov 2023 1335

Declarații de avere Constanța Mona-Liza Vasilache, șef Serviciu Dezvoltare și Coordonare din Consiliul Județean, averea și interesele (DOCUMENTE)

23 Nov 2023 891

O nouă zi de protest la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța! Ce nemulțumiri au angajații (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Nov 2023 1397

IPJ Constanța, demersuri pentru a muta Poliția Vama Veche - 2 Mai, din container într-un imobil al Gărzii de Coastă

27 Aug 2023 1995

Constanța Vești proaste pentru șoferi! Semaforizarea din intersecția de la Casa de Cultură va fi oprită timp de patru zile

21 Aug 2023 1637

Soția primarului din Lumina și-a deschis o nouă firmă. Iată cu ce se va ocupa

22 Jun 2023 1590

Horoscop. Zi importantă pentru capitolul profesional la una dintre zodii

20 Jun 2023 998

Luna plină în săgetător și zodiile 4 iunie 2023

03 Jun 2023 636

Farul Constanța, campioana României 2022/2023. Festival pe litoral! (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 May 2023 4004