O noua atracţie turistică inedită Vom avea Muzeul satului dobrogean la Dervent

Muzeu_Maria_Magiru.jpgÎn maxim două luni, Muzeul Satului dobrogean de lângă Mănăstirea Dervent îşi va deschide porţile vizitatorilor. Astfel, turiştii care vor ajunge pe litoral vara viitoare vor putea vedea cum trăiau dobrogenii acum sute de ani şi vor admira tipuri de case specifice Dobrogei.

Iniţiatorul proiectului, Maria Magiru, directorului Muzeului de Artă Populară Constanţa, ne-a povestit că prima casă din componenţa muzeului, care a fost strămutată acum trei ani de la Oltina, este gata. „A muncit o echipă întreagă de arhitecţi, ingineri constructori, ca să putem strămuta casă. Am adus-o la mănăstirea Dervent, unde stareţul, părintele Andrei, ne-a pus la dispoziţie un teren. Am refăcut casa, fundaţia, vatra. Acum ne vom ocupa de amenajarea interiorului casei", ne-a povestit Maria Magiru.

Muzeu_Muzeul_satului_dobrogean_Dervent.jpgCât priveşte prima casă a muzeului, aceasta a fost menţionată pentru prima dată într-un defter (registru turcesc) de la 1573. „Casa are temelia zidită din piatră de râu, pereţii din chirpici şi acoperişul din olană. Este tipul de casă cu prispă la faţadă şi foişor dispus în ax, reprezentativ pentru Oltina, localitatea de unde am cumpărat casa. La acesta se va mai adăuga o altă casa, pe care o vom aduce din Râmnicu de Jos", a mai spus directorul Muzeului de Artă Populară Constanţa. Reprezentanţii Muzeului de Artă Populară din Constanţa vor continua munca la Muzeul satului dobrogean, în sensul că vor mai strămuta la mănăstirea Dervent şi ale gospodării din diferite zone ale provinciei istorice Dobrogea. Până atunci, muzeografii documentarişti au luat la puricat toate zonele de pe plan local, pentru a reconstitui arhitectura tradiţională a Dobrogei. „Una dintre preocupările mele a fost studiul arhitecturii tradiţionale din Dobrogea şi conservarea acesteia. Malul dobrogean al Dunării a constituit din totdeauna o zonă compactă, românească. Notele unor călători străini care au străbătut Dobrogea în perioada ultimelor trei secole, facilitează încercarea de reconstituire a configuraţiei tipologice a vechilor aşezări rurale şi a gospodăriilor aparţinând populaţie autohtone", a mai precizat Maria Magiru.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spectacolul de operă „Rigoletto” de G. Verdi, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

17 Apr 2024 410

Asociația de Dezvoltare Durabilă Constanța a lansat două licitații Președintele Mihai Lupu – „CJC va depune plângere penală“ - VIDEO

17 Apr 2024 418

Cabinet psihologic nou în Constanța!

16 Apr 2024 643

Achiziții Constanța Primăria Cernavodă a încheiat un contract cu o firmă din Medgidia. La mijloc sunt 18.000 de euro (DOCUMENTE)

16 Apr 2024 1555

Firme Constanța MKM Cross SRL și-a schimbat obiectul principal de activitate. Iată cu ce se va ocupa

16 Apr 2024 301

CSM Constanța baschet Echipa Under-17, în Top 4 pe plan național. Ana Maria Carp - premiu special, Amira Bou-Chedid - în echipa ideală

15 Apr 2024 555

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 15 aprilie 2024

15 Apr 2024 487

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

15 Apr 2024 532

Firmă nouă deschisă în Medgidia, județul Constanța. Iată cu ce se ocupă

15 Apr 2024 3708

Reduceri extraordinare la Heka Hospital Constanța!

12 Apr 2024 825

Lumea marinarilor Inginerul providențial al Marinei Române. Arsenalul Marinei, Ingineria navală, pionieri

12 Apr 2024 543

Premierul Marcel Ciolacu, prezent la Constanța! A participat la Exercițiul multinațional „Sea Shield 24” de la bordul Fregatei ”Regina Maria” (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Apr 2024 629

Consiliul Județean Constanța achiziționează aparatură IT în vederea îmbunătățirii actului educațional. Sunt vizate școlile speciale din subordinea instituției!

11 Apr 2024 375

LIVE TEXT Probleme de interes național și local dezbătute în cadrul unei conferințe de presă la partidul AUR, filiala Constanța (FOTO)

11 Apr 2024 544

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 11 aprilie 2024

11 Apr 2024 262