Obicei de Sfântul Ion - Iordănitul femeilor Creștinii îl prăznuiesc, azi, pe Sfântul Ion Botezătorul

sf_ioan.jpgZiua Sfântului Ion Botezătorul reprezintă încheierea oficială a sărbătorilor de iarnă deschise la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie.

Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de Sânt-Ion, Înaintemergătorul Domnului sau Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Se știe din tradiția populară că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor și se mai ține pentru ca pruncii să se nască sănătoși, fără malformații sau diformi. Totodată, ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului. Unii oameni serbează ziua de Sfântul Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice. În ziua de Sfânt Ion există obiceiul „Iordănitul femeilor", care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se „iordănesc". După ce se ospătau și beau, începeau a să cânte și să danseze toată noaptea. Spre dimineaţă, ieșeau pe ulițe și amenințau bărbații întâlniți că îi vor duce la râu și îi vor arunca în apă dacă nu se răscumpărau cu o vadră de vin. Într-un obicei asemănător, „Ciurica", femeile se adunau după slujbă la ieșirea din biserică și îi „iordăneau" pe bărbați, cerând bani fiecăruia, după posibilități, cu suma adunată organizând către seară o petrecere de la care erau excluși bărbații. Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este „Iordăneala". Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii "iordăniți" trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc. Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului. În unele regiuni, Sfântul Ion era considerat ocrotitorul pruncilor, el ferindu-i de rele și, mai ales, având grijă să nu moară nebotezați. Nu întâmplător, pe 7 ianuarie exista obiceiul de a se face o așa-zisă „masă a moașei" satului. Moașa colinda pe la „nepoate", mamele pe care le ajutase la născut, pentru a le chema la petrecere. Fiecare femeie aducea câte un plocon, iar moașa rupea dintr-un colac pregătit special pentru această ocazie, împărțind câte o bucată care, în funcție de formă și mărime, era văzuta de fiecare femeie ca o prevestire asupra faptului dacă va mai avea sau nu copii, fete sau băieți. Se spune conform tradiției populare că după Sfânt-Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald. Toate aceste tradiții adevereau superstiția populară potrivit căreia ziua de Sfântul Ion este una de veselie, oamenii ce nu se bucurau cu acest prilej fiind sortiți să fie triști tot restul anului.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Calendar-Ortodox 29 martie - Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

29 Mar 2024 154

Calendarul ortodox pomenește un mare și important sfânt la data de 28 martie 2024

28 Mar 2024 564

Primăria Constanța „Steagul României a fluturat pe străzile din Fort Lauderdale!”

27 Mar 2024 428

Ce prăznuiesc astăzi creștinii ortodocși, în calendarul ortodox pe 26 martie 2024?

26 Mar 2024 659

Locuri de muncă Constanța Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” angajează. Detalii

25 Mar 2024 809

Muzeul de Artă Populară Constanța Tradiții de „Buna vestire” - „Ziua cucului”

25 Mar 2024 418

Calendar ortodox Ce prăznuiește biserica în ziua de 22 martie 2024?

22 Mar 2024 624

Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate

21 Mar 2024 1381

Ce sărbătoare este astăzi în calendarul ortodox, 19 martie 2024

19 Mar 2024 2395

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 18 martie 2024?

18 Mar 2024 804

Calendar ortodox, 16 martie 2024. Pomenirea sfântului mucenic Sabin egipteanul

16 Mar 2024 754

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei”, Constanța, scoate la concurs un post vacant. Iată ce trebuie să faci

11 Mar 2024 1021

Biserica Ortodoxă Română Preoţii, obligaţi să păstreze neutralitatea în campaniile electorale. Cum își vor exprima opţiunile politice?

10 Mar 2024 573

Calendar ortodox, 7 martie 2024. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

07 Mar 2024 1104

Concurs de angajare la Spitalul Clinic Județean de Urgența „Sfântul Apostol Andrei” Constanța. Cine poate participa

05 Mar 2024 1410