Pensionarii stau trei zile la rand pentru un bilet de tratament

Odata cu vara, batranii vor sa plece in statiuni

De la inceputul lui iunie, in jurul Casei de Pensii se poate vedea un tablou ciudat * Mai multe grupuri de pensionari, unii dintre ei cu scaunele pliante sau taburete, asteapta momentul primirii biletelor de tratament * In ziua in care sosesc biletele, aproape ca se lasa cu bataie, iar de injuraturi ce sa mai vorbim * Cele mai cautate statiuni sunt Techirghiol si Covasna * Totusi, batranii considera ca sansa de a pleca la tratament intr-o statiune merita orice sacrificiu

Pensionarii au dreptul prin lege sa beneficieze de bilete de tratament la pret redus. Pentru acest lucru trebuie depus un dosar la Casa Judeteana de Pensii, care sa contina toate actele necesare acestui scop. Numarul doritorilor este insa extrem de mare, iar cel al biletelor alocate este in scadere, astfel incat intrarea in posesia unui astfel de bilet reprezinta o adevarata lupta pe viata si pe moarte. Batranii stau la coada cu zile si nopti inaintea zilei in care se primesc biletele, iar cozile formate intrec pe cele la lapte si carne din vremea vechiului regim. De la inceputul lunii iunie, in jurul Casei de Pensii din Constanta se poate vedea un tablou ciudat. Mai multe grupuri de pensionari, unii dintre ei cu scaunele pliante sau taburete, stau si discuta si par ca nu se vor indrepta prea curand spre casa. Odata cu lasarea serii, numarul lor se ingroasa si deja se poate observa cum unul dintre ei, care si-a luat in atributie rolul de coordonator, gesticuleaza cu o lista in mana, in vreme ce ceilalti se strang in jurul lui. Daca cineva se apropie de acestia ca sa intrebe ce anume asteapta, sau ce se intampla, misterul se limpezeste imediat. Toti acestia isi tin rand si intocmesc liste pentru a avea sansa de a intra in posesia unui bilet de tratament la pret redus. Intrebati fiind cum rezista timp de atatea ore sau chiar zile, acestia raspund doar ca sunt obisnuiti si, cand nu mai pot, fac cu schimbul. "La noapte o sa stea cumnatul si maine dimineata o sa il schimbe sotia, iar seara urmatoare voi sta iar eu", ne-a declarat Niculae Stan, pensionar, dornic sa plece cu familia la tratament. Altii nu au incotro si stau ei de la inceput pana la sfarsit. "Sotia este bolnava, nu poate sta prea mult in picioare si de aceea stau eu. Oricum, la tratament mergem impreuna, am vrea la Techirghiol", ne-a declarat si Marin T.

Techirghiol si Covasna

Cea mai mare cautare o au biletele pentru Techirghiol, care nu numai ca sunt dorite, dar vin si in numar foarte mic. Astfel incat ca nu mai mira pe nimeni faptul ca, in ziua in care sosesc biletele, aproape ca se lasa cu bataie, iar de injuraturi ce sa mai vorbim. In acele momente, batranii uita experienta de o viata, uita si faptul ca trebuie sa fie un model pentru tineri in general si pentru nepoti in special si se injura ca la usa cortului, ba chiar cei mai infierbantati raman fara haine, nasturi sau palarii. In acele momente, listele cu precizarea randului care se fac de cu noaptea nu mai au nici o importanta si batranii se calca, la propriu, in picioare. Iar cei care reusesc sa intre in posesia biletului mult visat nu stiu cum sa se faca mai repede nevazuti, de parca cineva ar incerca sa li-l fure. O alta statiune dorita si solicitata este Covasna. Este destinata celor suferinzi de boli cardiovasculare si, desi exista foarte multe alte statiuni unde se trateaza acest tip de afectiuni, foarte multi batrani tin mortis sa plece la Covasna. Un lucru aparte il constituie faptul ca tratamentul la Covasna este benefic, insa, pe de alta parte, daca pacientii nu respecta intocmai prevederile medicilor specialisti de acolo, risca sa isi piarda viata, nu putine fiind cazurile cand au survenit chiar decese din acest motiv.

Cu orice risc

Biletele de tratament pentru pensionari se elibereaza pe baza cererii beneficiarului. In cerere trebuie precizate adresa, statiunea pentru care se opteaza, ca si perioada dorita. Trebuie anexate la dosar recomandarea medicala pentru tratament balnear in statiunea respectiva, precum si un talon de pensie. Biletele nu se elibereaza decat pe baza talonului de pensie din luna curenta sau din luna anterioara datei de inceput al sejurului, data indicata pe bilet. "Pensionarii platesc o contributie egala cu 70% din cuantumul pensiei de baza, iar restul de 30 de procente este suportat din bugetul de asigurari sociale", ne-a declarat Delia Greavu, director general al Casei Judetene de Pensii. Locurile au fost contractate in majoritatea statiunilor si acopera toata gama afectiunilor de tratament balnear: boli reumatismale, digestive-urologice, cardiovasculare, ginecologice, ale cailor respiratorii, nevroza astenica si afectiuni asociate acestora. Cei care nu reusesc sa obtina un loc in statiunea potrivita trebuie sa astepte una din seriile urmatoare sau sa se orienteze in tratarea altei afectiuni, pentru a pleca in alta statiune. Totusi, batranii considera ca sansa de a pleca la tratament intr-o statiune in aceste conditii este extrem de binevenita intrucat ei considera ca altfel nu ar avea nici o sansa sa se bucure de un concediu, din lipsa banilor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Colonelul Anton Barbieri, un comandant italian pentru flota statului român

19 Mar 2024 1634

Armonia Hospital Constanța Cursul Lamaze, esențial pentru viitoarele mămici

11 Mar 2024 479

Iată de ce a fost delegat Mihai Stanciu procuror șef al DNA Constanța! (DOCUMENT)

08 Mar 2024 3302

Ce oferă experiența la cazinouri online?

28 Feb 2024 373

Descoperă Noul Mitsubishi ASX la Exclusiv Auto Constanța. Discount Minim Garantat de 2.380 € și Ecotichet de 1.000 €

25 Jan 2024 571

Farul Constanța l-a transferat și pe Cristian Ganea (VIDEO)

15 Jan 2024 1069

Prima zi de Crăciun marcată într-un mod inedit la Constanța! Un bărbat a făcut baie în mare (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Dec 2023 2040

In memoriam Aida Abagief, soprana de renume internațional „adoptată” de Constanța

30 Oct 2023 1233

Vina de a fi fericit Din ce motive poate apărea

22 Oct 2023 706

Costinești Imagini unice de la epava navei „Evangelia“! Un vicecampion mondial, Cristian Tranulea, în „expediție“ (GALERIE FOTO)

16 Sep 2023 3562

ISU Dobrogea Constanța „Eduard, o vizită la «eroii lui, pompierii»” (GALERIE FOTO)

02 Aug 2023 978

UPDATE Autoturism înmatriculat în Neamț, blocat în nisip pe plaja din Eforie (VIDEO)

27 Jul 2023 1486

Mamaia în perioada comunistă, detalii inedite de la Arhivele Securității! Filaje și interceptări (FOTO)

06 Jun 2023 2978

Societate comercială angajează muncitori pentru proiecte (șantiere navale și civile) în Italia și Franța

12 May 2023 753

Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale angajează șofer! Care sunt condițiile

11 May 2023 2182