Primul autotransplant de celule pancreatice

Premiera medicala pentru Romania si Europa de Sud-Est

Dupa doi ani de pregatiri intense, echipa de chirurgi constanteni a reusit efectuarea primei operatii pentru vindecarea pancreatitei cronice si a diabetului zaharat * Operatia s-a desfasurat in trei etape * Prima a constat in extirparea pancreasului si a durat in jur de trei ore, cea de-a doua, in prelevarea insulelor pancreatice si a durat aproape trei ore, iar ultima, injectarea lor, durata fiind de 40 de minute * Operatia a fost efectuata de o echipa complexa, alcatuita din peste 30 de medici

Floarea Popa, in varsta de 54 de ani, din Constanta, a fost primul pacient din tara, dar si din sud-estul Europei, care a suferit un autotransplant de celule pancreatice. Femeia suferea de pancreatita cronica si trebuia sa i se extirpe pancreasul din cauza durerilor groaznice pe care le avea. "Extirparea pancreasului o facea sa fie diabetica deoarece acest organ are in componenta sa insulele care produc insulina. Astfel, pancreasul extirpat a fost folosit pentru a selecta aceste insule si a le reintroduce bolnavei pentru ca ea sa nu devina diabetica", a declarat medicul sef al Clinicii de Chirurgie a Spitalului Judetean de Urgenta Constanta si coordonatorul autotransplantului, profesor doctor Vasile Sarbu. Metoda de prelucrare a pancreasului este excelenta pentru bolnavii care sufera de diabet zaharat. Se poate pleca de la un pancreas recoltat de la o persoana decedata, se aleg insulele pancreatice din el care se insereaza persoanei bolnave de diabet; sau pancreasul se poate lua de la un individ, celulele fiind introduse lui insusi, adica autotransplantate. "Acesta din urma este cazul operatiei efectuate de noi. Autotransplantul este o operatie care nu presupune ca bolnavul sa fie tratat imunologic in timpul si dupa operatie, deoarece se folosesc propriile lui celule pe care le accepta in mod automat. Acesta a fost si unul dintre motivele pentru care noi am dorit sa facem, pentru prima data, o astfel de interventie chirurgicala", a mai explicat profesorul doctor Vasile Sarbu.

Interventie in trei etape

Autotransplantul efectuat in cursul zilei de ieri s-a desfasurat in trei etape. Prima etapa a constat in prelevarea pancreasului pacientei, operatie ce a durat in jur de trei ore, cea de-a doua etapa fiind cea de separare si prelucrare a insulelor pancreatice. Aceasta dureaza in jur de trei sau patru ore. "Exista patru etape de decontaminare a pancreasului prelevat, dupa care se introduce in niste solutii speciale care il digera. Este apoi introdus in alte solutii care elimina colagenul - invelisul celulelor pancreatice - dupa aceea se anihileaza chimic toate solutiile in care acesta a fost introdus, apoi in niste separatoare centrifuge. In final, se obtine o solutie care se spala, aceasta fiind reprezentata de insulele pancreatice", a explicat profesorul doctor. A treia etapa a constat in introducerea celulelor printr-o vena pana in ficatul pacientei. Aceasta ultima etapa a durat cel mult 40 de minute. Odata ajunse in ficat, celulele incep sa fabrice insulina. "Acesta este, de fapt, miracolul. Celulele fac ceea ce dorim noi. In perioada urmatoare poate vom face ca aceste celule sa distruga celulele producatoare de substante alergizante. La ora actuala, se incearca producerea de bacterii care sa anihileze substantele cancerigene din alimentele pe care le consumam. Impreuna cu un profesor doctor din Strasbourg dorim sa fabricam niste capsule pentru introducerea acestor celule in muschi. Toate aceste programe le avem in derulare", a mai mentionat seful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta.

Operatia, transmisa in Geneva

Pe tot parcursul interventiei chirurgicale, medicii constanteni au tinut in permanenta legatura cu cei din Geneva. Acest lucru a fost posibil prin intermediul tele-medicinii. Profesorul doctor Vasile Sarbu a declarat ca tehnica folosita de catre chirurgii nostri este cea folosita de medicii din Los Angeles. "Este o tehnica mult mai avansata. Este mai performanta chiar si fata de cea folosita de medicii chirurgi din Geneva", a explicat acesta.

Nu sunt fonduri pentru punerea in practica a cercetarilor

Medicii chirurgi constanteni trebuie sa demonstreze Comisiei Nationale de Transplanturi ca sunt capabili de a face astfel de operatii (autotransplanturi de celule pancreatice), pentru a li se aproba fondurile necesare. "Pentru aceasta bolnava noi am cheltuit bani din programul de cercetare. Daca maine vin zece bolnavi cu aceeasi problema, nu avem bani sa ii operam. Un astfel de transplant costa intre de 11 si 20 de mii de dolari", a precizat medicul sef al Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Acesta a mai precizat faptul ca atat Comisia Nationala de Transplant, cat si Ministerul Sanatatii trebuie sa sprijine aceste operatii, deoarece este vorba despre starea unor pacienti care pot fi vindecati.

Se pregateste alta premiera

"Avem patru bolnavi de diabet care sufera si de insuficienta renala. Sunt dependenti de hemodializa. Lor dorim sa le transplantam simultan rinichiul si celulele pancreatice. Ei sunt inscrisi pe o lista de asteptare si speram ca operatiile sa le facem anul viitor", a declarat profesorul doctor Vasile Sarbu.

Echipa impresionanta de medici

Echipa de medici chirurgi se pregateste din anul 2001 pentru efectuarea autotransplantului de celule pancreatice, iar lista de pacienti a fost impresionanta. "Am vrut initial sa operam o doctorita de la Fundeni, care a suferit aceeasi operatie in Germania, insa medicii de acolo nu au reusit prelevarea insulelor pancreatice", a afirmat medicul coordonator al echipei de chirurgi. Astfel, in prima faza de recoltare a pancreasului, un numar de zece medici chirurgi si cinci anestezisti si-au adus aportul. Dintre cei mai cunoscuti ii amintim pe profesorul doctor Vasile Sarbu, conferentiar doctor Octavian Unc, conferentiar doctor Timurlenk Iusuf, sef lucrari doctor Vladimir Botnarciuc si sef lucrari doctor Catalin Grasa, directorul adjunct interimar al Spitalului de Urgenta, iar dintre anestezisti reanimatori doctorul Gheorghe Nicolae, asistentul universitar Iulia Candea si medicul Adrian Fono. In cea de-a doua faza au intervenit sapte medici, pentru prelucrarea si izolarea insulelor de pancreas, zece medici de investigatii imagistice si trei medici de laborator. Dinte acestia ii amintim pe profesor doctor Florea Voinea, profesor doctor Petru Bordei, conferentiar doctor Elvira Craiu si medicul sef al Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta, doctor Alina Dobrota. Din echipa pentru studiile experimentale au facut parte trei medici - conferentiar doctor Stela Zamfirescu, Moisa Raina si doctorul Viorel Pop.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Mondială a Diabetului- 14 Noiembrie 2023 Conștientizarea și accesul la informații în diabetul zaharat

14 Nov 2023 908

Ministerul Sănătății Noi medicamente ar putea fi incluse pe lista celor compensate și gratuite

03 Feb 2023 1234

Glicemia trebuie luată în serios chiar și de la vârste tinere!

04 May 2022 4793

Constanța Încă o femeie confirmată pozitiv cu SARS-CoV-2 a murit

28 Apr 2022 1101

Un bărbat de 70 de ani, diagnosticat cu Covid 19 a murit la Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Constanța

08 Apr 2022 1111

Coronavirus. Încă două persoane au murit la Constanța. Ce boli aveau

05 Apr 2022 1425

O femeie a murit de covid19, la Spitalul Municipal Medgidia

25 Mar 2022 2019

Constanța. O femeie a murit după ce s-a infectat cu SARS-CoV-2

18 Mar 2022 1320

Coronavirus O femeie a murit la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Detalii despre acest caz

17 Mar 2022 1601

Ministrul Educației Ce elevi vor putea beneficia de învăţământ hibrid până la finele semestrului doi (DOCUMENT+VIDEO)

10 Mar 2022 1726

Constanța Două femei și un bărbat au murit în urma infectării cu coronavirus. Doar o persoană era vaccinată!

02 Mar 2022 1287

Situația actualizată Detalii despre decesele Covid 19 din județul Constanța. Dintre persoanele raportate astăzi una era vaccinată

21 Feb 2022 1206

Constanța a înregistrat încă 5 decese covid. Detalii despre aceste cazuri

02 Feb 2022 1604

Prefectura anunță Patru persoane au murit de Covid, la Constanța, în ultimele 24 de ore

27 Jan 2022 1565

Casa de Asigurări de Sănătate Constanța, anunț de ultimă oră despre investigațiile recomandate pe bilete Monitor

17 Jan 2022 2094