Proiect de lege Noi obligații pentru casele teritoriale de pensii. Ce vor trebui să trimită angajatorilor

  • Noi reguli ar urma să fie pentru casele teritoriale de pensii din România
  • Un proiect de lege a fost înregistrat recent la Senat
 
Legea pensiilor urmează să fie modificată, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbaterea senatorilor, pe care îl regăsiți și în secțiunea „Documente”, astfel încât să primească informații legate de emiterea deciziilor de pensionare pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parțial sau de invaliditate nu doar salariații ce au făcut astfel de cereri, ci și angajatorii acestora.Proiectul a fost înregistrat la Senat în data de 1 iulie 2021.
 
Proiectul de lege de la Senat va obliga casele teritoriale de pensii să trimită angajatorilor, în paralel cu răspunsul trimis către salariații acestora ce solicită pensionarea, o informare privind emiterea unei decizii de pensionare. Mai exact, angajatorii vor fi informați de emiterea unei decizii ce vizează unul dintre angajați atunci când vine vorba despre pensionarea pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parțial sau de invaliditate.
 
„Casa teritorială de pensii emitentă comunică angajatorului o informare cu privire la emiterea deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parțială sau de invaliditate. Informarea va cuprinde numele și prenumele persoanei, tipul deciziei de pensionare, precum și data emiterii acesteia”, apare, concret, în proiectul de lege.
 
În prezent, decizia de pensionare se comunică, potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, doar persoanei care cere pensionarea, fără ca angajatorului să-i fie comunicat faptul că a fost emisă o asemenea decizie pentru unul dintre angajați.
 
„Această completare a textului de lege se impune a fi facută, deoarece contractele individuale de muncă încetează de drept la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, decizia de pensionare fiind comunicată doar angajatului, angajatorul poate lua cu întârziere sau deloc la cunoștință de emiterea acesteia, fiind astfel în culpă cu privire la neemiterea deciziei de constatare a încetării de drept a contractului individual de muncă”, subliniază inițiatorii în expunerea de motive ce-nsoțește proiectul.
 
Inițiatorii susțin că o altă implicație a faptului că angajatorul nu știe că s-a emis o decizie de pensionare pentru unul dintre salariați este că, pentru o perioadă, veniturile obținute din salariu se cumulează cu cele din pensia anticipată sau pensia anticipată parțial, lucru interzis de actuala Lege a pensiilor.
 
Începând din vara lui 2020, angajatorii din România care au trecut o adresă de e-mail validă în declarația fiscală 112 primesc un e-mail informativ de la casa de pensii cu o serie de informații utile pentru angajații care se pregătesc să iasă la pensie în următoarele trei luni. Măsura vizează doar pensionarea pentru limită de vârstă.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Apărării Naționale modifică legea privind acordarea biletelor de tratament balnear pensionarilor militari (document)

13 Nov 2021 729

Lucrătorii din unitățile de producție a energiei electrice și termice vor ieși la pensie cu 13 ani mai repede (document)

19 Jul 2021 1575

Ce spune ministrul Ciucă MApN mesaj cu privire la vârsta de pensionare pentru militari și polițiști

04 Jun 2021 6366

S-a decis. Pensiile speciale ale parlamentarilor, eliminate (video)

17 Feb 2021 1341

Legea pensiilor s-a modificat. Este oficial pentru cei din industria de armament, manipularea explozibililor, etc

17 Dec 2020 2313

Curtea Constituţională dezbate azi sesizările în legătură cu legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu

14 Jul 2020 1105

Sesizare a Avocatului Poporului către Curtea Constituțională în ce privește legea de supraimpozitare a pensiilor

18 Jun 2020 1092

Impozitarea pensiilor speciale a fost adoptată

17 Jun 2020 1112

Sondaj de opinie ZIUA de Constanţa Majoritatea respondenţilor sunt sceptici cu privire la pensia ocupaţională

24 Feb 2020 3332

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a spus cu cât se vor mări pensiile şi de când

16 Feb 2020 3034

Sondaj de opinie ZIUA de Constanţa Sunteţi de acord cu eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor?

10 Feb 2020 3615

Ultimă oră! Parlamentul a votat eliminarea pensiilor speciale

28 Jan 2020 1813

Proteste în justiție, împotriva eliminării pensiilor de serviciu! Mii de dosare, blocate

22 Jan 2020 1251

Senat O anumită categorie de salariați s-ar putea pensiona la 43 sau 45 de ani

03 Dec 2019 1297

Mamaia. Ce s-a discutat, la PSD, despre pensiile militare

01 Sep 2019 7085