Proiect de lege Noi obligații pentru casele teritoriale de pensii. Ce vor trebui să trimită angajatorilor

  • Noi reguli ar urma să fie pentru casele teritoriale de pensii din România
  • Un proiect de lege a fost înregistrat recent la Senat
 
Legea pensiilor urmează să fie modificată, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbaterea senatorilor, pe care îl regăsiți și în secțiunea „Documente”, astfel încât să primească informații legate de emiterea deciziilor de pensionare pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parțial sau de invaliditate nu doar salariații ce au făcut astfel de cereri, ci și angajatorii acestora.Proiectul a fost înregistrat la Senat în data de 1 iulie 2021.
 
Proiectul de lege de la Senat va obliga casele teritoriale de pensii să trimită angajatorilor, în paralel cu răspunsul trimis către salariații acestora ce solicită pensionarea, o informare privind emiterea unei decizii de pensionare. Mai exact, angajatorii vor fi informați de emiterea unei decizii ce vizează unul dintre angajați atunci când vine vorba despre pensionarea pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parțial sau de invaliditate.
 
„Casa teritorială de pensii emitentă comunică angajatorului o informare cu privire la emiterea deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parțială sau de invaliditate. Informarea va cuprinde numele și prenumele persoanei, tipul deciziei de pensionare, precum și data emiterii acesteia”, apare, concret, în proiectul de lege.
 
În prezent, decizia de pensionare se comunică, potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, doar persoanei care cere pensionarea, fără ca angajatorului să-i fie comunicat faptul că a fost emisă o asemenea decizie pentru unul dintre angajați.
 
„Această completare a textului de lege se impune a fi facută, deoarece contractele individuale de muncă încetează de drept la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, decizia de pensionare fiind comunicată doar angajatului, angajatorul poate lua cu întârziere sau deloc la cunoștință de emiterea acesteia, fiind astfel în culpă cu privire la neemiterea deciziei de constatare a încetării de drept a contractului individual de muncă”, subliniază inițiatorii în expunerea de motive ce-nsoțește proiectul.
 
Inițiatorii susțin că o altă implicație a faptului că angajatorul nu știe că s-a emis o decizie de pensionare pentru unul dintre salariați este că, pentru o perioadă, veniturile obținute din salariu se cumulează cu cele din pensia anticipată sau pensia anticipată parțial, lucru interzis de actuala Lege a pensiilor.
 
Începând din vara lui 2020, angajatorii din România care au trecut o adresă de e-mail validă în declarația fiscală 112 primesc un e-mail informativ de la casa de pensii cu o serie de informații utile pentru angajații care se pregătesc să iasă la pensie în următoarele trei luni. Măsura vizează doar pensionarea pentru limită de vârstă.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Muncii „Tuturor pensionarilor le transmit să aibă încredere în noi, pentru că suntem responsabili, suntem serioşi“

30 Nov 2023 849

Prima reacție din Ministerul Muncii, după ce Legea pensiilor a fost promulgată

29 Nov 2023 1165

Declarațiile lui Marcel Ciolacu, după ce Comisia Europeană a aprobat modificarea PNRR

21 Nov 2023 1146

Salariații din domeniul sanitar afiliați Federației SĂNĂTATEA, dezamăgiți și lezați grav de noua lege a pensiilor

21 Nov 2023 634

Ministrul Muncii „Dincolo de tot ce se spune, adevărul este unul singur - în 2024 pensiile românilor vor crește!“

20 Nov 2023 940

Marcel Ciolacu „Legea pensiilor este importantă pentru aproape 4.800.000 de români“

20 Nov 2023 849

Nicolae Ciucă PNL și-a ținut promisiunea de a susține și prin vot în Parlament creșterea pensiilor românilor“

20 Nov 2023 746

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul legii pensiilor

20 Nov 2023 827

Proiectul legii pensiilor va intra astăzi la votul final în plenul Camerei Deputaţilor

20 Nov 2023 695

Legea pensiilor ajunge în plenul Camerei Deputaţilor la începutul săptămânii viitoare

15 Nov 2023 680

Legea pensiilor a fost adoptată de Senat

14 Nov 2023 1046

Premierul României, Marcel Ciolacu Legea pensiilor intră în linie dreaptă în Parlament, susținută de întreaga coaliție

13 Nov 2023 1032

Proiectul legii pensiilor, în noua formulă, aprobată de guvern. Ce prevede aceasta

10 Nov 2023 1147

Premierul României, Marcel Ciolacu „Legea pensiilor a fost adoptată!”

09 Nov 2023 906

Ședința de guvern s-a amânat

09 Nov 2023 869