Proprietatea intelectuala, un drept castigat

Inventiile au un nou statut in Romania

Pe 26 aprilie 2005, se va sarbatori "Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale". Cu aceasta ocazie, dr. Kamil Idris, director general al Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI), a transmis un mesaj catre toate organizatiile din lume. "Gandeste, inventeaza, creeaza", este un mesaj adresat in special tinerilor, si se vrea o ocazie de a reflecta asupra modului in care creativitatea umana si inovatia pot sa faca lumea in care traim mai buna pentru fiecare. Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale vrea sa promoveze o cultura prin care tinerii sa isi poata indeplini potentialul, prin sisteme si structuri de proprietate intelectuala bine echilibrate. OMPI incearca sa-i ajute pe creatorii din toata lumea sa-si valorifice creatiile si prin aceasta sa contribuie la ascensiunea culturala si economica a societatilor din care provin. In Constanta, exista un punct de informare al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) in cadrul Bibliotecii Judetene "I. N. Roman", loc in care responsabilul pentru probleme OSIM, Carmen Bustiuc, ii asteapta in fiecare zi pe cei care doresc sa afle mai multe informatii atat asupra dreptului de proprietate intelectuala, cat asupra dreptului de proprietate industriala. In acest sens, pe data de 26 aprilie, se va pune la dispozitia doritorilor accesul la informatiile legate de OSIM, prin intermediul diverselor brosuri si carti specifice, dar si prin internet. Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci are in atributii inregistrarea, examinarea si acordarea brevetelor de inventie si brevetelor pentru soiuri de plante, a certificatelor de inregistrare a marcilor si indicatiilor geografice, a desenelor si modelelor industriale si a topografiilor de circuite integrate si administrarea acestor drepturi de protectie, pana la decaderea lor. Romania a devenit membra a Conventiei Brevetului European pe data de 1 martie 2003. Proprietatea intelectuala se imparte in doua categorii. Prima este proprietatea industriala, care include inventiile, marcile, indicatiile geografice si modelele industriale, iar a doua este proprietatea intelectuala, care reprezinta drepturile de autor si drepturile conexe, incluzand o mare gama de opere literare si artistice, de la articole de ziar la romane, de la desene la picturi si la opera de arhitectura, de la muzica la dans, de la fotografii la filme, precum si interpretari artistice. Punctul de informare din cadrul Bibliotecii Judetene ii asteapta chiar si pe cei mai mici dintre noi, fiind pregatit cu brosuri desenate care le explica acestora, intr-un limbaj usor de inteles, ca toate lucrurile din jurul nostru au fost inventate de cineva, ce inseamna crearea unei marci proprii, originale, inregistrarea si autorizarea acesteia si, de aici, profitul pe care l-ar putea obtine in functie de valoarea marcii respective.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imobiliare Bucureștenii Floriștean și Chirănescu vor să construiască un bloc pe Bulevardul 1 Mai Vechi din Constanța. PUZ-ul a fost lansat în consultare publică (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 675

Recurs în dosarul dintre Arhitectura Plus SRL,firma fondată de actualul arhitect șef al municipiului vs. primarul Constanței

14 Mar 2024 705

Imobiliare Constanța PUZ-ul pentru un teren din zona Tomis III din municipiul Constanța, lansat în consultare publică. Până când puteți trimite propuneri și observații? (DOCUMENT)

11 Mar 2024 978

ICR Apeluri pentru burse destinate cercetătorilor, arhitecţilor şi profesioniştilor din diverse domenii

17 Feb 2024 734

Programul liturgic al Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 1-5 februarie 2024

31 Jan 2024 929

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind cadastrarea județului Constanța!

27 Jan 2024 925

Tribunalul amână procesul deschis de un investitor imobiliar din Constanța pentru anularea unei hotărâri CLC pentru Tomis Nord

20 Jan 2024 637

Vergil Chițac a delegat atribuții importante Viceprimarul Rusu va evalua activitatea celor mai importanți funcționari din Primăria Constanța (DOCUMENT)

08 Jan 2024 1168

Cimitir nou în municipiul Mangalia. La cât este estimată investiția?

27 Dec 2023 994

De ce sa apelezi la o agenție de web design?

08 Dec 2023 632

In memoriam Ion Mincu, arhitectul care a elaborat planurile pentru restaurarea Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Constanța

05 Dec 2023 876

Se întrunește Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism a municipiului Constanța. Ce proiecte imobiliare se află pe ordinea de zi?

20 Nov 2023 1206

UPDATE Muzeul de Artă Constanța, gazdă pentru Bienala de Arhitectură Dobrogeană! Harry Tavitian, invitat special (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Nov 2023 1395

Declarații de avere Averea și interesele lui Dan Petre Leu. Apartamentul din Eforie Nord, achiziționat de când a devenit arhitect șef al municipiului Constanța (DOCUMENT)

31 Oct 2023 1676

Arhitectul-șef al județului Constanța s-a transferat la primăria Năvodari. Cine exercită atribuțiile cu caracter temporar? (DOCUMENTE)

03 Oct 2023 5423