Regulamentul parcărilor publice din Constanța Sunăm la poliție dacă a parcat altcineva pe locul pentru care am plătit?

  • Până la intrarea în vigoare a noului regulament, cetățenii obișnuiți se confruntă cu situații ambigue.
  • Una dintre aceste situații incerte se referă la posibilitățile pe care le are un cetățean care, deși a plătit tariful pentru rezervarea locului de parcare rezidențial pentru tot anul în curs, își găsește locul ocupat de o altă persoană, în afara orelor de vârf.
  • Surse bine informate din cadrul Primăriei Constanța au explicat, pentru ZIUA de Constanța, că un cetățean aflat într-o astfel de situație are dreptul de a chema autoritățile statului în sprijin.
Consilierii locali din Constanța au adoptat vineri, 23 aprilie 2021, Proiectul de hotărâre privind Regulamentul parcărilor publice din Constanța.
 
Numărul de voturi pentru noul regulament a fost 19, existând și voturi împotriva acestuia.
 
Dincolo însă de disputele din ședința de vineri a Consiliului Local Constanța, până la intrarea în vigoare a noului regulament, cetățenii obișnuiți se confruntă cu situații ambigue.
 

O altă persoană decât titularul ocupă locul ilegal

 
Una dintre aceste situații incerte se referă la posibilitățile pe care le are un cetățean care, deși a plătit tariful pentru rezervarea locului de parcare rezidențial pentru tot anul în curs, își găsește locul ocupat de o altă persoană, în afara orelor de vârf.
 
Cu vechiul regulament suspendat definitiv de Curtea de Apel Constanța, iar apoi anulat în primă instanță de Tribunalul Constanța, exista această întrebare dacă autoritățile au competența de a interveni într-o astfel de situație.
 
Surse bine informate din cadrul Primăriei Constanța au explicat, pentru ZIUA de Constanța, că un cetățean aflat într-o astfel de situație are dreptul de a chema autoritățile statului în sprijin.
 
„Atâta timp cât va exista un regulament în care va fi prezentat clar intervalul orar în care se poate parca pe locul rezidențial și de către alte persoane, în afara acestui interval, dat fiind că locul rezidențial este plătit, o altă persoană decât titularul care ocupă acest loc este parcat ilegal“, au precizat sursele din cadrul administrației publice locale.
 
De asemenea, acestea au continuat arătând că „în această situație, titularul locului de parcare plătit se poate adresa tuturor organelor statului abilitate să ia măsuri în aceste situații: Poliția Locală, Poliția Națională, etc.“.
 

Contre pe noul Regulament

 

În ce privește noul Regulament al parcărilor publice din Constanța, acesta a fost adoptat ieri, în cadrul ședinței de consiliu local, în urma unor discuții foarte aprinse.
 
Consilierul Local PSD Costin Răsăuțeanu, a adus patru amendamente Regulamentului parcărilor, acestea vizând inclusiv scăderea tarifului la 2 lei/oră.

 
De asemenea, viceprimarul Ionuț Rusu a precizat că primele 30 de minute vor fi gratuite.
 
Discuții s-au născut însă în legătură cu modalitatea în care vor fi stabilite cele 30 de minute, dar și în legătură cu modalitatea în care oamenii vor putea plăti parcarea, pentru a nu se ajunge la situațiile ivite în urma Regulamentelor anterioare, care nu prevedeau o alternativă la plata prin SMS a parcării.
 
La rândul său, Felicia Ovanesian, administratorul public al Constanței, a făcut următoarele precizări, în cadrul ședinței CLC:
 
„Apreciem că, la doi ani de la pronunțarea hotărârii definitive prin care a fost anulat regulamentul anterior, nu s-au înțeles motivele pentru care a fost anulat. Regulamentul pe care l-a generat administrația PSD, care a fost anulat de instanță, nu prevedea nicio alternativă de plată. Actualul Regulament supus votului prevede aceste alternative“.
 
Totodată, administratorul public a mai precizat că „parcometrul nu este singura alternativă pentru plata parcării. Este vorba despre aplicarea regulamentului, acest regulament este cât se poate de legal. Printre alternativele la plată, poate va exista cea cu bilet, așa cum există în cadrul transportului public“.
 
La rândul său, consilierul local PSD Cristian Tincu a adus un amendament în sensul în care, „într-o zonă în care nu există alternativă de plată, taxatori de parcare sau parcometre, regulamentul să nu fie pus în aplicare, să nu se dea amenzi“.
 
În replică, Felicia Ovanesian a precizat că „Regulamentul prevede deja acest lucru. Dacă lipsește indicatorul că este o parcare cu plată, parcarea nu se plătește în locul acela“.
 
Costin Răsăuțeanu a precizat că Grupul PSD va vota împotriva acestui Regulament, ceea ce s-a și întâmplat.
 
Cu toate acestea, cele 19 voturi pentru au făcut ca noul Regulament al parcărilor publice din Constanța să fie adoptat.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:
 
Cu cinci zile înainte de votul final, încă se lucrează la forma finală a Regulamentului parcărilor din Constanța

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Marian

18 May, 2021 09:20

Cei care locuiesc la bloc.platesc parcarea anual,daca merg in in alta parte platesc parcare.dar locuitorii de la case de ce nu platesc parcarea de pe spatiul public.ocupa trotuarele abuziv din fata casei.ca pieton nu pot sa merg pe trotuar.doar pentru asta este facut nu pentru masini.

Gogu

24 Apr, 2021 09:33

Adica tu platesti un loc de parcare de resedinta (sa presupunem ca esti pensionar, sau esti in concediu, sau lucrezi de acasa), ai o treaba urgenta si pleci cu masina si vine altul si parcheaza pe locul tau in orele de varf si tu esti nevoit sa platesti parcarea in orele de varf orinde ai parca in alta parte. Deci platesti de doua ori ! Halal Primar, ca sa nu mai zic de Horia Constantinescu, pe care nu l-a ales nimeni ! Sa nu credeti ca oamenii vor uita chestia asta peste 4 ani, la alegerile urmatoare! Cand ii lovesti pe oameni la buzunar nu te uita toata viata (ar fi trebuit sa stiti asta, ca nu mai sunteti adolescenti)!

Articole asemanatoare

Primarul Constanței pierde definitiv procesul pe locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități (MINUTA)

28 Mar 2024 695

Mai mulți investitori voiau să ridice blocuri în zonă Primăria Constanța vrea să exproprieze mai multe terenuri de pe bulevardul Lăpușneanu. A atribuit contractul pentru realizarea documentațiilor!(DOCUMENT)

25 Mar 2024 5388

Un șofer din Constanța cere înapoi taxa pentru locul de parcare din Inel II, până la amenajarea corespunzătoare a parcării! Decizia Curții de Apel (MINUTA)

25 Mar 2024 736

Primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac „Amenajarea de noi locuri de parcare a fost o prioritate a mandatului meu“

23 Mar 2024 451

Imobiliare Constanța George Chendru, fondatorul trupei Pindu, modifică blocul pe care îl ridică pe strada Oslo

20 Mar 2024 557

Primăria Constanța „De-a lungul ultimilor ani s-au căutat mai multe soluții pentru reabilitarea și consolidarea Creșei nr. 6 de pe aleea Topolog“

18 Mar 2024 575

Imobiliare Constanța Un italian vrea să ridice un bloc, pe bulevardul Mamaia, aproape de Delfinariu. Acolo este, în prezent, o parcare

14 Mar 2024 1067

Imobiliare Constanța O nouă autorizație de construire pentru Ivanov Rezidential SRL

13 Mar 2024 600

Investiții Constanța Marco Chim SRL, obligată de Municipalitate să elaboreze un Plan Urbanistic Zonal pentru desființarea Casei Sibiu din Satul de vacanță

12 Mar 2024 896

Parcare supraetajată, construită pe Aleea Argeș în cartierul Tomis Nord din Constanța

12 Mar 2024 620

Anunțul public al Primăriei Constanța Depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru parcarea supraetajată din zona Dacia

07 Mar 2024 540

Constanța Șofer surprins de camerele de supraveghere în timp ce efectua derapaje și întoarceri bruște în parcarea din apropierea plajei Modern (VIDEO)

06 Mar 2024 576

Asfalt Dobrogea SRL a bătut palma cu Primăria Cumpăna. O parcare nouă va fi executată în zona blocurilor ANL (DOCUMENT)

29 Feb 2024 610

Tânăr surprins de polițiști într-o parcare din Constanța cu marfă contrafăcută. I s-a întocmit dosar penal

25 Feb 2024 684

Parcări noi pe bulevardul Tomis?! O cunoscută companie din oraș, proces cu CL Constanța pentru două viitoare blocuri! Decizia Tribunalului (MINUTA)

22 Feb 2024 871