Românii care lucrează „la negru“ în afară, printre cei vizaţi Cum îţi poţi completa vechimea pentru pensie

Pe măsură ce vârsta de pensionare se apropie, tot mai mulţi români, în general, şi constănţeni, în particular, îşi calculează zi cu zi anii lucraţi în sistem, pentru a vedea dacă şi când îşi pot depune dosarul de pensie. Pe de altă parte, legislaţia actuală este de aşa natură, spun oamenii, încât o zi de muncă în plus sau în minus poate face diferenţa între o pensie cât de cât decentă şi alta ce abia i-ar ajunge unui bătrân pentru medicamente.
 
Mai ales pentru avocaţi, navigatori, preoţi şi personalul asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, care adesea beneficiază de un sistem aparte de muncă, ce le asigură, poate, un venit mai mare, dar altfel de garanţii la pensionare. Iar pentru românii care lucrează în afară, dar fără forme legale, situaţia poate fi şi mai dificilă când vine vorba de ieşit la pensie. Cu toate acestea, sistemul român le dă posibilitatea să îşi „cumpere“, efectiv, vechimea. ZIUA de Constanţa vă arată cum.
 
Legea care permite oricărui român să se asigure în vederea pensionării datează din 2010 şi prevede faptul că orice persoană care doreşte să se asigure în sistemul public de pensii poate încheia un contract de asigurare socială. Din această categorie pot face parte navigatorii, preoţii, avocaţii, dar şi persoanele care lucrează în străinătate. În ceea ce le priveşte pe cele din urmă, ele se pot asigura prin contractul de asigurare socială chiar dacă lucrează „la negru“, ceea ce înseamnă că nu îşi plătesc contribuţiile sociale în statul respectiv, deci perioada lucrată astfel nu se va pune nici ca vechime, în ţară.
 
În acelaşi timp, şi persoanele care lucrează cu acte-n regulă în străinătate îşi pot spori viitoarea pensie şi din ţară, achitând lunar o sumă stabilită prin contract. Procedura este una destul de simplă, însă, în general, haosul legislativ la care românii se aşteaptă când vine vorba de orice contact cu instituţiile statului îi descurajează din start. Pe scurt, orice român care vrea să se asigure că va primi o pensie din momentul în care nu va mai putea munci poate încheia acest contract cu reprezentanţii casei judeţene de pensii pe raza căreia au domiciliul.
 
„Persoana care intenţionează să încheie un contract de asigurare socială cu Casa Judeţeană de Pensii Constanţa se va prezenta personal la sediul instituţiei, cu actul de identitate, în original şi copie“, ne-a precizat Kristina Mutiş, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
 
Singura condiţie este ca buletinul sau oricare ar fi actul de identitate prezentat să fie valabil, iar din cuprinsul său să reiasă faptul că persoana are domiciliul sau reşedinţa pe raza judeţului. Dacă, de pildă, persoana care vrea să încheie contractul cu instituţia de pensii nu se află în ţară şi nici nu are posibilitatea să se prezinte personal la Casa de Pensii, poate trimite un reprezentant care să încheie contractul în locul său. Reprezentantul trebuie să aibă o procură notarială pentru asta, să aibă actul său de identitate în original şi copie, dar şi o fotocopie după actul de identitate al persoanei pe care o reprezintă.
 
De asemenea, cel care vine să încheie contractul trebuie să aibă buletinul valabil şi domiciliul sau reşedinţa pe raza judeţului Constanţa (ori a judeţului „acoperit“ de casa de pensii spre care s-a îndreptat iniţial).
 
„Contractul se încheie în formă scrisă în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte, şi produce efecte de la data înregistrării acestuia la Casa Judeţeană de Pensii Constanţa“, a mai precizat Kristina Mutiş. Data înregistrării este data semnării contractului. Suma ce trebuie achitată lunar în baza contractului reprezintă, începând cu data de 1 octombrie 2014, 26,3% din venitul asigurat.
 
„Prin urmare, în cazul în care o persoană se asigură la venitul minim lunar asigurat pentru acest an (938 de lei), va plăti o contribuţie de 247 de lei lunar“, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Constanţa.
 
Altfel spus, vechimea „merge“, contra sumei aproximative de 250 de lei pe lună. În schimbul acesteia, venitul lunar asigurat este de minimum 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. „Pentru anul 2016, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.681 de lei şi, corespunzător, venitul lunar asigurat pentru acest an este de minimum 938 de lei“, au mai precizat reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii.
 
O altă precizare foarte importantă legată de acest subiect: anii de vechime nu pot fi plătiţi în avans, ci plata se face lunar, la trecerea efectivă a timpului. De pildă, dacă unei persoane îi mai lipsesc doi ani la vechime pentru a ieşi la pensie la limita de vârstă, aceasta, chiar dacă încheie contractul respectiv cu instituţia, trebuie să aştepte trecerea efectivă a celor doi ani pentru a acumula vechimea necesară, în acest răstimp plătind suma stabilită prin contract. Totodată, anii de vechime nu pot fi cumpăraţi nici retroactiv, în acest caz fiind de asemenea necesară scurgerea efectivă a timpului de la data încheierii contractului.
 
Pe de altă parte, pentru cei care lucrează fără acte doveditoare în afară, sau chiar în ţară, pentru navigatori, avocaţi ori preoţi, dar şi pentru oricine doreşte să îşi asigure vechimea necesară ori o pensie substanţială (şi are posibilitatea financiară să facă asta), încheierea contractului cu CJP poate fi o soluţie pentru asigurarea unui trai decent la bătrâneţe.
 
Citeşte şi 
 
Anunţ important pentru românii care lucrează în străinătate!
Ce trebuie să faci pentru a beneficia de pensie internaţională

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Start la cumpărat vechime pentru pensie! Până când se poate și ce condiții sunt impuse

30 Sep 2020 2753

Persoanele fizice vor putea să își cumpere din nou vechime pentru pensie. Iată proiectul de ordonanță de urgență (document)

14 Aug 2020 2424

Modificări importante aduse la legea Pensiilor. Ce pot face românii care vor să iasă la pensie

11 Dec 2018 2259

Legea pensiilor. Românii vor putea să îşi cumpere oricând vechime în muncă

12 Aug 2018 5100

Document oficial. Ministerul Muncii și Justiției Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul noii legi a pensiilor (document)

09 Aug 2018 3120

Peste 560 de constănţeni şi-au cumpărat vechime în muncă în baza Legii 186/2016

02 Apr 2017 2093

Parlamentul pregăteşte o lege care permite „cumpărarea“ de vechime în muncă

11 Sep 2016 2519

Eşti navigator? Iată ce trebuie să faci pentru a-ţi spori şansele la pensie!

13 Aug 2016 23085

realitatea.net Profesorii ar putea ieşi la pensie cu 3 ani mai devreme

09 Jul 2016 2271

Pensii speciale pentru profesorii din sistemul preuniversitar

28 Dec 2015 2273

Grupa I și a II-a de muncă, schimbări radicale

03 Jun 2015 2766