SANITAS Greva japoneză în unitățile sanitare și de asistență socială. Revendicări


  • Comunicat de presa semnat de președintele SANITAS Leonard Bărăscu

Consiliul Național al Federației SANITAS s-a întrunit joi, 1 octombrie 2020, la ședință fiind prezenți președinții organizațiilor județene SANITAS din toată țara, reprezentând peste 100.000 de membri de sindicat din unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială, care au analizat cele mai importante probleme cu care se confruntă salariații din sistemele de activitate aflate de mai bine de 7 luni în prima linie a luptei cu noul virus SARS-COV-2.

În acest cadru, potrivit unui comunicat de presa al consiliului, semnat de președintele Leonard Bărăscu se arată că „Analiza a vizat stadiul aplicării legislației cu caracter salarial specifică/emisă în perioada pandemiei de COVID-19, suficiența/insuficiența măsurilor de protecție a lucrătorilor din sistemele reprezentate pentru evitarea contaminării lor și a pacienților/beneficiarilor, situația reală a personalului medical și auxiliar infectat în toată această perioadă, stadiul de epuizare și nemulțumire a salariaților și nu în ultimul rând, lipsa de reacție a autorităților de la toate nivelurile la solicitările, propunerile și sesizările noastre”.

”În urma analizei făcute,
luând în considerare întârzierea nepermisă în acordarea drepturilor salariale cuvenite și/sau acordarea neunitară a acestora la nivelul aceluiași tip de unități sanitare/de asistență medico-socială/de asistență socială și/sau pentru același tip de activitate,
ținând cont de organizarea deficitară a circuitelor/activităților specifice în spitalele COVID/suport COVID, chiar și după 7 luni de la începutul pandemiei, situație care duce inevitabil la infectarea la locul de muncă a colegilor noștri,
având în vedere că nu există continuitate în aprovizionarea cu materiale și echipamente de protecție sau că acestea sunt insuficiente sau de proastă calitate,
constatând că salariații din sănătate, asistență medico-socială, asistență socială și medicină școlară sunt obligați de foarte multe ori să își continue activitatea chiar și după infectare din cauza lipsei acute de personal,
realizând că toate demersurile de până acum întreprinse de Federația SANITAS la nivelul Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii, Ministerului Finanțelor Publice, a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a Guvernului României, și de către organizațiile noastre județene, la nivelul autorităților locale și la nivelul unităților în care au membri, nu au adus îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește problemele semnalate,

Federația SANITAS din România, solicită pe această cale, organizarea unei întâlniri de urgență cu participarea primului-ministru Ludovic ORBAN și a tuturor factorilor responsabili care pot contribui la identificarea de soluții optime pentru revendicările membrilor noștri, revendicări pe care vi le prezentăm în cele ce urmează:

1. Punerea în aplicare a legislației cu caracter salarial, în vigoare la această dată.
a. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2.
b. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile de asistență socială care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2.


c. Acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială conform Legii nr. 56/2020 și a Ordinului comun 1070/ 94/ 2087/2020.
d. Acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară.
e. Acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unitățile sanitare și DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 și HG nr. 153/2018.


2. Deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială.

3. Asigurarea echipamentelor/materialelor de protecție în cantitatea/calitatea necesare pentru o optimă protecție a personalului expus infectării cu noul virus.

4. Acordarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.

5. Calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.

6. Relansarea dialogului social real la toate nivelurile.


Reiterăm pe această cale garanția că Federația SANITAS nu se va opri din a susține în permanență toate revendicările membrilor săi și va rămâne în continuare la masa discuțiilor până la rezolvarea acestora, solicitând termene rezonabile și soluții realizabile, însă dacă soluțiile vor întârzia în continuare să apară pentru a contribui la readucerea păcii sociale în sistemele pe care le reprezentăm, ne rezervăm dreptul de a utiliza toate mijloacele sindicale legale pentru apărarea intereselor membrilor noștri.

În acest sens, în lipsa unui răspuns prompt la solicitarea noastră de organizare a unei întâlniri în regim de urgență la nivel guvernamental cu membrii Biroului Executiv al Federației SANITAS, începând cu data de 7 octombrie vom declanșa ”greva japoneză” în toate unitățile sanitare din țară și în cele de asistență socială, urmând să anunțăm în scurt timp calendarul acțiunilor revendicative următoare!”

Sursa foto: Facebook/sanitas Constanta
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE Membrii SANITAS Constanța protestează! Iată ce revendică aceștia

12 Jan 2021 977

Membrii SANITAS din cadrul SCJU Constanța, în grevă japoneză

07 Oct 2020 1019

Ludovic Orban „Vom utiliza instrumentul legal al detaşării cadrelor medicale“ (video)

28 Jul 2020 750

Doliu la Spitalul Județean Constanța! O cunoscută asistentă s-a stins din viață

04 May 2020 2744

Doliu la Spitalul Județean Constanța! O cunoscută asistentă s-a stins din viață

03 Apr 2020 11708

Protest al Federației Sanitas în faţa Ministerului de Finanţe. Manifestanții sunt nemulţumiţi de efectele OUG 114/2018

06 Mar 2019 918

Declaraţie de avere - Nicolae Manea, membru în Consiliul de Administraţie al Casei de Asigurări de Sănătate (document)

28 Feb 2019 2293

SANITAS Constanța. Amplu program de acţiuni sindicale. Unde vor picheta

20 Feb 2019 1047

Șpaga în spitale, un fenomen de mare amploare. Ministrul Sănătății caută soluții

08 Jan 2019 774

Constanţa. S-a stins din viaţă un fost preşedinte de sindicat

19 Nov 2018 3058

Sorina Pintea “Și negocierea Contractului Colectiv de Muncă poate fi terminată, așa cum ne-am angajat cu noua echipă din minister”

25 Oct 2018 613

Guvernul României a încheiat un Acord cu sindicațiștii din Sănătate. Ce prevede documentul

08 May 2018 1205

Grevă de avertisment la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Babadag, județul Tulcea

07 May 2018 2059

Imagini de la eveniment. Angajații Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, în grevă de avertisment. Zeci de persoane participă la acțiunea de protest (galerie foto+video)

07 May 2018 2924

Grevă de avertisment în sistemul sanitar. Ce revendicări au angajații din sănătate.

07 May 2018 1162