SANITAS Greva japoneză în unitățile sanitare și de asistență socială. Revendicări


  • Comunicat de presa semnat de președintele SANITAS Leonard Bărăscu

Consiliul Național al Federației SANITAS s-a întrunit joi, 1 octombrie 2020, la ședință fiind prezenți președinții organizațiilor județene SANITAS din toată țara, reprezentând peste 100.000 de membri de sindicat din unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială, care au analizat cele mai importante probleme cu care se confruntă salariații din sistemele de activitate aflate de mai bine de 7 luni în prima linie a luptei cu noul virus SARS-COV-2.

În acest cadru, potrivit unui comunicat de presa al consiliului, semnat de președintele Leonard Bărăscu se arată că „Analiza a vizat stadiul aplicării legislației cu caracter salarial specifică/emisă în perioada pandemiei de COVID-19, suficiența/insuficiența măsurilor de protecție a lucrătorilor din sistemele reprezentate pentru evitarea contaminării lor și a pacienților/beneficiarilor, situația reală a personalului medical și auxiliar infectat în toată această perioadă, stadiul de epuizare și nemulțumire a salariaților și nu în ultimul rând, lipsa de reacție a autorităților de la toate nivelurile la solicitările, propunerile și sesizările noastre”.

”În urma analizei făcute,
luând în considerare întârzierea nepermisă în acordarea drepturilor salariale cuvenite și/sau acordarea neunitară a acestora la nivelul aceluiași tip de unități sanitare/de asistență medico-socială/de asistență socială și/sau pentru același tip de activitate,
ținând cont de organizarea deficitară a circuitelor/activităților specifice în spitalele COVID/suport COVID, chiar și după 7 luni de la începutul pandemiei, situație care duce inevitabil la infectarea la locul de muncă a colegilor noștri,
având în vedere că nu există continuitate în aprovizionarea cu materiale și echipamente de protecție sau că acestea sunt insuficiente sau de proastă calitate,
constatând că salariații din sănătate, asistență medico-socială, asistență socială și medicină școlară sunt obligați de foarte multe ori să își continue activitatea chiar și după infectare din cauza lipsei acute de personal,
realizând că toate demersurile de până acum întreprinse de Federația SANITAS la nivelul Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii, Ministerului Finanțelor Publice, a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a Guvernului României, și de către organizațiile noastre județene, la nivelul autorităților locale și la nivelul unităților în care au membri, nu au adus îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește problemele semnalate,

Federația SANITAS din România, solicită pe această cale, organizarea unei întâlniri de urgență cu participarea primului-ministru Ludovic ORBAN și a tuturor factorilor responsabili care pot contribui la identificarea de soluții optime pentru revendicările membrilor noștri, revendicări pe care vi le prezentăm în cele ce urmează:

1. Punerea în aplicare a legislației cu caracter salarial, în vigoare la această dată.
a. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2.
b. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile de asistență socială care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2.


c. Acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială conform Legii nr. 56/2020 și a Ordinului comun 1070/ 94/ 2087/2020.
d. Acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară.
e. Acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unitățile sanitare și DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 și HG nr. 153/2018.


2. Deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială.

3. Asigurarea echipamentelor/materialelor de protecție în cantitatea/calitatea necesare pentru o optimă protecție a personalului expus infectării cu noul virus.

4. Acordarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.

5. Calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.

6. Relansarea dialogului social real la toate nivelurile.


Reiterăm pe această cale garanția că Federația SANITAS nu se va opri din a susține în permanență toate revendicările membrilor săi și va rămâne în continuare la masa discuțiilor până la rezolvarea acestora, solicitând termene rezonabile și soluții realizabile, însă dacă soluțiile vor întârzia în continuare să apară pentru a contribui la readucerea păcii sociale în sistemele pe care le reprezentăm, ne rezervăm dreptul de a utiliza toate mijloacele sindicale legale pentru apărarea intereselor membrilor noștri.

În acest sens, în lipsa unui răspuns prompt la solicitarea noastră de organizare a unei întâlniri în regim de urgență la nivel guvernamental cu membrii Biroului Executiv al Federației SANITAS, începând cu data de 7 octombrie vom declanșa ”greva japoneză” în toate unitățile sanitare din țară și în cele de asistență socială, urmând să anunțăm în scurt timp calendarul acțiunilor revendicative următoare!”

Sursa foto: Facebook/sanitas Constanta
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alexandru Rafila „Suntem aproape de un acord cu reprezentanții Sanitas”

01 Feb 2024 700

Premierul Marcel Ciolacu - Indemnizaţiile persoanelor cu handicap vor fi mărite anul acesta

26 Jan 2024 697

Guvernul RomânieiConsultări ale prim-ministrului Marcel Ciolacu cu reprezentanții Federației Sanitas

25 Jan 2024 422

Guvern Consultările premierului Marcel Ciolacu cu reprezentanții Federației Sanitas

25 Jan 2024 613

Premierul Marcel Ciolacu „Prioritatea mea din aceste zile este să găsesc soluții pentru a corecta inechitățile sociale adunate într-un deceniu“

24 Jan 2024 642

Protest al cadrelor medicale în fața Ministerului de Finanţe! Solicită majorarea salariilor cu cel puţin 20% (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Jan 2024 626

Guvern Discuții cu reprezentanții Sanitas privind revendicările din sistemul de sănătate

17 Jan 2024 727

Guvernul RomânieiUpgrade -Programul premierului Marcel Ciolacu - 17 ianuarie 2024

17 Jan 2024 482

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 17 ianuarie 2024

17 Jan 2024 399

Președintele PSD Constanța, senatorul Felix Stroe consideră inoportună greva din sănătate anunțată de Sanitas!

10 Jan 2024 904

Federația SANITAS din România a demarat procedurile pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă

09 Jan 2024 706

Sindicatul Sanitas Constanța a început strângerea de semnături pentru declanșarea conflictului de muncă în sănătate și asistență socială

22 Dec 2023 754

Federaţia Sanitas anunță deschiderea conflictului de muncă

14 Dec 2023 828

SANITAS declanșează conflictul colectiv de muncă după ce negocierile cu Guvernul României au eșuat

14 Dec 2023 622

Vești bune! Guvernul adoptă Ordonanța de Urgență privind plata gărzii şi a voucherelor de vacanţă

31 Aug 2023 840