Săptămâna Mare la romano-catolici Monseniorul Ieronim Iacob - „Transmit credincioșilor ca, în timp ce închid ușile, să-și deschidă inimile, că de la Dumnezeu vine mântuirea“


Astăzi începe Săptămâna Mare pentru creștinii romano-catolici. După ce au participat la comemorarea intrării solemne a lui Isus în Ierusalim, în Duminica Floriilor, credincioșii catolici comemorează în timpul Săptămânii Sfinte Patima și Moartea Domnului și se pregătesc să întâmpine Paștele - Învierea domnului.
 
Ieri, credincioșii catolici din lumea întreagă au celebrat Floriile. Pentru Biserica Romano-Catolică, Duminica Floriilor coincide, în fiecare an, cu Ziua Tineretului. Credincioșii catolici au putut urmări  prin live stream slujba de Florii transmisă de la Vatican. Cu această ocazie, Papa Francisc le-a transmis tinerilor din lumea întreagă un mesaj cu tema: „Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu” (Lc 1,30) – cuvinte adresate Sfintei Fecioare Maria de către îngerul Gabriel la Bunavestire. Floriile evocă intrarea Mântuitorului în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulțimi cu flori și ovații. În această zi, preoții sfințesc ramuri înmugurite de salcie, care se împart creștinilor în amintirea ramurilor de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Isus.
 
„Biserica fost goală de Florii, dar i-am simțit pe toți credincioșii aproape de noi. Tristețea momentului s-a întâlnit cu tristețea sfintei Liturghii, pentru că de Florii se citește pomenirea lui Isus, după Matei. Biserica a fost goală, dar, altădată, ar fi fost plină până la refuz. La împărtășanie, de Florii, doar o singură persoană s-a apropiat de mine. Este pentru prima data, în cariera mea de preot, de peste 35 de ani, când la slujba de Florii împărtășesc doar o singură persoană. Este o suferință pentru noi preoții, dar îl rugăm pe Mântuitor să facă să înceteze această epidemie ca să putem deschide ușile, să putem cânta împreună, să venim la biserică. Cerem iertare lui Dumnezeu pentru momentele de mândrie, când am crezut că totul se învârte în jurul nostru. Suntem uniți în rugăciune, chiar și de la distanță. Transmit credincioșilor ca, în timp ce închid ușile, să-și deschidă inimile că de la Dumnezeu vine mântuirea“, a declarat pentru, cotidianul ZIUA de Constanța, monseniorul Ieronim Iacob.
 
Duminica Floriilor marchează începutul Săptămânii Sfinte, când se celebrează misterele mântuirii împlinite de Cristos în ultimele zile ale vieții sale, începând de la intrarea în Ierusalim și până la fericita pătimire și glorioasa sa Înviere. Într-un mod deosebit, creștinii sunt invitați să se spovedească și să se pregătească pentru Învierea Domnului.  Cu seara zilei de joi, 9 aprilie, din Săptămâna Sfântă, începe Triduum-ul Pascal, trei zile de rugăciuni speciale, în care Biserica Catolică celebrează cu solemnitate Misterul Mântuirii, comemorându-l, prin celebrări speciale, pe Domnul Cristos răstignit, înmormântat și înviat. Aceste Triduum se va încheia cu Sfânta Liturghie fin noaptea Învierii Domnului, pe 12 aprilie.
 
Slujbele din Săptămâna Mare la Bazilica Sfântul Anton din Constanța:  6 aprilie martie - Sfântul Eutihie, patriarh, 7 aprilie – Sfântul Ioan Baptist de la Salles, 8 aprilie - Ss. Iulia, clg.; Dionisiu, ep, 09 aprilie, joia sfântă; Fer. Ubaldo, clg, 10 aprilie, vinerea sfântă,  (post și abstinență); Ss. Apoloniu; Macarie, 11 aprilie, Sâmbăta Sfântă; Ss. Stanislau, ep. m.; Gemma Galgani, fc.; 12 aprilie -  Învierea Domnului.
 
„La Bazilica Sfântul Anton de Padova din Constanța preoții vor celebra Sfintele Liturghii și devoțiunile Săptămânii Sfinte cu ușile închise, deci fără participarea poporului. Puteți urmări ceremoniile din Bazilica „Sf. Anton”, pe cât va fi posibil să transmitem, pe adresele: facebook.com/ieronim.iacob.7 și facebook.com/iosif.ghiuzan.71. Vă îndemnăm să vă uniți cu noi în rugăciune, acasă sau oriunde vă aflați, la orele la care se celebrează Sfintele Liturghii (după programul obișnuit!). Sunt recomandate, după posibilități, devoțiunile „Calea Sfintei Cruci” și „Rozariul”, pe care le puteți face singuri sau împreună cu membrii familiei. De un imens folos sufletesc este citirea și meditarea Sfintelor Evanghelii precum și rugăciunea Psalmilor. Convertiți-vă și credeți în evanghelie!“, a transmis credincioșilor
Monseniorul Ieronim Iacob.
 
Sursa foto: Facebook/ Ieronim Iacob
 

Citește și:
 
Sărbătoare mare. Credincioșii romano-catolici sărbătoresc, azi, Floriile Monseniorul Ieronim Iacob – „Suntem uniți în rugăciune, chiar și de la distanță“


 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.