Săptămâna Patimilor. Miercurea Mare, ziua în care Iuda L-a vândut pe Iisus

Creştinii ortodocşi sunt în Săptămâna Patimilor, perioadă care ne aduce aminte de suferinţele, răstignirea şi îngroparea Domnului. În această săptămână, Biserica îi invită pe credincioşi la rugăciune mai intensă, în fiecare seară oficiindu-se denia. Termenul vine de la cuvântul slavon „vdenie“ şi se traduce prin „priveghere“ sau „slujbă nocturnă“. Astfel, denia este slujba utreniei sau „de dimineaţă“, care se oficiază în seara zilei precedente.
 
Fiecare zi din Săptămâna Patimilor are o semnificaţie deosebită, iar deniile pun în valoare acest lucru. Credincioşii sunt chemaţi să se ostenească printr-o postire mai aspră. Astfel, cine poate va ţine post negru sau va ajuna până seara în zilele de luni, marţi, miercuri, vineri şi sâmbătă.
 
Miercurea Mare ne apropie şi mai mult de Sfintele Paşti, astfel că Biserica a rânduit să luăm aminte la două exemple: cel al păcătoasei desfrânate, care, aducând în această zi mir de mare preţ şi ungându-l pe Hristos, devine mironosiţă, şi cel al lui Iuda Iscarioteanul, ucenicul care, deşi apropiat de Domnul, L-a vândut pentru treizeci de arginţi fariseilor şi cărturarilor ce voiau să-L ucidă.
 
Fapta lui Iuda a făcut că, mai târziu, Sfânta Tradiţie a Bisericii să rânduiască ziua de miercuri ca zi de post, alături de vineri, ziua în care Iisus a fost răstignit. Miercuri, în cea de-a treia zi din Săptămâna Patimilor, în biserici continuă oficierea deniilor, slujbe prin care credincioşii îl „petrec“ pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere. Miercuri este ziua în care se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, ca simbol al pocăinţei şi al îndreptării omului care greşeşte.
 

Cine moare în aceste zile va merge în iad, pentru că „Raiul este închis“

 
Credinţele populare spun că în Săptămâna Mare, ultima în care se ţine post înaintea Paştelui, nu se lucrează, iar cine îşi dă ultima suflare în aceste zile va merge în iad, pentru că „Raiul este închis“. În aceste momente ne reamintim şi retrăim ultimele zile din viaţa Mântuitorului, cu întreaga lor tensiune şi dramă lăuntrică, într-o stare de sobrietate şi măreţie în acelaşi timp, de tristeţe, dar şi de bucurie, de pocăinţă, dar şi de nădejde. Fiecare zi are un mesaj foarte clar şi adânc.
 

Preţul trădării

 
Iuda Iscarioteanul L-a părăsit pe Iisus şi a mers, pe ascuns, la casa lui Caiafa. În seara zilei de miercuri, Iuda s-a întâlnit cu membrii Sinedriului şi le-a făcut o propunere directă, fără ocolişuri: „Ce-mi daţi voi mie şi eu vi-L dau pe El Vouă?“ Fără să stea pe gânduri, fariseii i-au oferit 30 de arginţi, preţul trădării. În denia din Miercurea Mare a fost rânduit de Sfinţii Părinţi să fie pomenite două personaje contemporane cu Iisus, care s-au comportat diferit faţă de Hristos în Săptămâna Patimilor. De asemenea, în denia din Miercurea Mare este pomenit şi apostolul Iuda, care a trăit alături de Iisus, dar şi-a pierdut mântuirea.
 
Apostolul Iuda a rămas în istoria creştinătăţii ca Iuda trădătorul, cel care l-a vândut fariseilor pe Iisus pentru 30 de arginţi. Conform tradiţiei populare, credincioşii care ţin post negru în această zi vor fi protejaţi de boli de Sfânta Miercuri, pe parcursul anului.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Calendar ortodox Astăzi, 24 decembrie 2023, Ajunul Crăciunului. Ce semnificație religioasă are?

24 Dec 2023 3398

Tradiţii pentru spor şi sănătate în Joia Mare. Se săvârşeşte denia celor 12 Evanghelii

13 Apr 2023 1438

Săptămâna Patimilor Tradiții și superstiții. Ce trebuie să știi despre fiecare zi din Săptămâna Mare

10 Apr 2023 1652

ZIUA LIVE. Săptămâna Patimilor. „Suntem așteptați de Dumnezeu să înțelegem mesajul”

20 Apr 2022 1650

Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Semnificația zilei de miercuri

19 Apr 2022 1697

ZIUA LIVE. Săptămâna Patimilor – Despre învățămintele Mântuitorului, după 2.000 de ani

19 Apr 2022 2257

Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce trebuie să facă femeile în Lunea Mare

18 Apr 2022 1498

Editorial Săptămâna patimilor

18 Apr 2022 2991

Creştinii ortodocşi intră, de astăzi, în Postul Paştelui

07 Mar 2022 2406

ZIUA LIVE. Părintele Marius Moșteanu „Dacă Postul nu are la bază intenția bună, degeaba este ținut. Când primim lumină, ea se duce către casa și viața noastră. Intrăm în circuitul Luminii”

30 Apr 2021 5068

Sărbători și obiceiuri din Săptămâna Mare

25 Apr 2021 2541

În Săptămâna Patimilor Palaz vrea ca terenul de pe strada Munţii Tatra să fie preluat de CLM de la Arhiepiscopie. Acolo trebuia relocată biserica din Brătianu

23 Apr 2019 2080

De astăzi suntem în Săptămâna Luminată. Ce veșminte poartă preoții. Ce nu ai voie să faci

09 Apr 2018 4074

Săptămâna Patimilor. Sâmbăta mare este ziua tăcerii adânci dinaintea Învierii Mântuitorului

07 Apr 2018 3407

O frumoasă troiţă în curtea Spitalului CFR Constanţa Arimex Comexim 2000 SRL şi Asociaţia Suflete Deschise au inaugurat o nouă fereastră spre cer (galerie foto)

07 Apr 2018 4395