Sărbătoare la „Sfântul Mina“ Părintele Nicolae Picu - „Împlinirea slujirii preoţeşti este zidirea unei biserici“ (galerie foto)

Zeci de constănţeni s-au adunat, joi seară, pe pajiştea de lângă Biserica „Sfântul Mina“ din Parcul Tăbăcărie, pentru a sărbători aniversarea a 20 de ani de la slujba punerii pietrei de temelie a lăcaşului de cult. Oamenii s-au rugat şi au depănat frumoase amintiri alături de preotul Nicolae Picu.

„Se împlinesc 20 de ani de când a fost pusă piatra de temelie, de către arhiepiscopul Lucian Tomitanul. Este un eveniment care marchează o epocă a Bisericii «Sfântul Mina» şi a Centrului Social Arca. Împlinirea unei slujiri preoţeşti nu poate fi mai frumoasă decât atunci când Dumnezeu te ajută să zideşti o biserică. Împlinirea preoţiei este dusă la apogeu prin zidirea unei biserici. Dar înainte de a zidi biserica materială, trebuie zidită biserica din sufletul credincioşilor. Construcţia bisericii materiale a durat trei ani, când deja cea din sufletele credincioşilor era consolidată. Este o bucurie ca Dumnezeu să ne ţină în viaţă şi să vedem roadele muncii noastre, să vedem că sămânţa cuvântului evanghelic, semănat în sufletele credincioşilor, a dat roade. În primul rând, este vorba de roadele credinţei şi ale sincerităţii credincioşilor. Mă bucur că la această sărbătoare este prezentă comunitatea, că oamenii înţeleg importanţa bisericii. Menirea socială a bisericii se realizează prin Centrul Social Arca, cel care are grijă de 22 de copii“, a declarat preotul Nicolae Picu.

Seara a debutat cu o slujbă de mulțumire pentru ajutorul dat de Dumnezeu, prin Sfântul Mina, în tot acest timp. Au fost evocați cei care au contribuit la începerea lucrărilor și au fost pomeniți ctitorii care au plecat la Domnul. Seara s-a încheiat cu o proiecție de fotografii și filme privind construcția bisericii și a Centrului Arca.

Una dintre cele mai mari biserici de lemn din ţară

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă la 31 iulie 1994, de arhiepiscopul Lucian Tomitanul. Biserica a fost terminată în doar trei ani. În perioada lucrărilor de ridicare a bisericii, sfintele slujbe s-au oficiat într-un cort militar până în anul 1997, când, pe 11 noiembrie, în ziua de cinstire a Sfântului Mina, s-a ţinut prima liturghie în noua biserică. Construită în stil autentic maramureşean, cu o suprafaţă totală de 263 de metri pătraţi şi o turlă de 41 de metri, lăcaşul de cult din Parcul Tăbăcărie reprezintă una dintre cele mai mari biserici de lemn din ţară. A fost ridicată după proiectul iniţial al arhitecţilor Nicolae Goga şi Virgil Antonescu, iar din 1995, supravegherea lucrărilor a fost realizată de către Niels Auner (actualmente membru al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional). Au lucrat şi prelucrat lemnul la faţa locului meseriaşi din comuna maramureşeană Ieud, echipă condusă de artistul popular Gavrilă Hotico. Pictura a fost realizată de iconarul George Sorin Nicolae, din Bucuresti, iar pietrăria a fost lucrată de către meşteri din Slava Cercheză, conduşi de Mihei Gurei. Scheletul metalic ce susţine turla bisericii a fost executat de Şantierul Naval Constanţa. Mobilierul interior, proiectat de arhitectul Daniel Sabău din Alba-Iulia, se integrează ansamblului prin simplitate şi rafinament. Biserica păstrează planul dreptunghiular, în formă de navă, cu toate compartimentele specifice, într-o îmbinare măiestrită de elemente tradiţionale maramureşene. Acoperişul este numai din lemn, iar şindrila este lucrată în coadă de rândunică, fără elemente metalice. Stilul general de decorare este gotic, identificat în special în realizarea catapetesmei, în acord cu stilul brâncovenesc al părţii sale inferioare (uşile împărăteşti şi cele diaconeşti). Ca anexe ale construcţiei centrale, în partea sudică se află poarta maramureşeană, cu patru turnuleţe, iar în coltul sud-estic al bisericii se află Altarul de vară; troiţa din faţa bisericii este darul lăsat de meşterii lemnari, fiind încadrată într-un element decorativ. Pe latura nordică a bisericii se află clopotniţa, lucrată în acelaşi stil, care adăposteşte clopotele mari, celelalte două, de dimensiuni mai reduse, aflându-se în turlă. Prin strădania preotului Nicolae Picu, această biserică rămâne unul dintre cele mai pitoreşti lăcaşuri de cult dobrogene.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

rrrr

02 Aug, 2014 09:34

vai cat de gresit poti sa fi- implinirea preotiei este dobindirea Duhului Sfant!

Articole asemanatoare

Hoțul din biserică! Tânărul din Mangalia acuzat că a râvnit la cutia milei din mai multe parohii din județ, trimis în judecată

18 May 2022 1686

Constanța Biserica Sfântul Mina din parcul Tăbăcărie, donație de 10.000 lei pentru cei afectați de incendiul de pe Nicolae Grindeanu

19 Dec 2021 2653

ÎPS Nicolae, Mitropolitul celor două Americi, își serbează patronul spiritual. Este născut la Constanța

06 Dec 2021 2565

Constanța Campania „Un tir de dulciuri pentru copiii sărmani”, la final. Beneficiari, mii de copii sărmani din mediul rural

29 Nov 2021 1540

Calendar ortodox Pomenirea Sfântului Marelui Mucenic Mina cel din Cotiani. Din minunile Sfântului Mina

11 Nov 2021 1375

Imagini inedite de la sfințirea Troiței Bisericii Sfântul Mina din Constanța

11 Nov 2021 7899

Unde este așteptat ierarhul Tomisului în perioada 10-11 noiembrie

09 Nov 2021 1800

Constanța „Un tir de dulciuri pentru copiii sărmani”, un proiect inițiat de preotul Claudiu Banu. Unde puteți dona

06 Nov 2021 2796

ZIUA LIVE. Preotul Claudiu Banu Eu de fapt nu fac nimic. Sunt un mesager al oamenilor care vor să facă lucruri frumoase

14 Oct 2021 3141

ZIUA LIVE Preotul de la biserica de lemn din Parcul Tăbăcărie a lansat în mediul online campania „Încalţă un copil sărman”

14 Oct 2021 4201

Sfântul Mare Mucenic Mina. Despre viața sfântului. Unde slujește, azi, ierarhul Tomisului

11 Nov 2020 2047

Sofia Vicoveanca susține un concert la Constanța, împreună cu membrii coralei „Armonia“

25 Aug 2020 2212

Slujbă de hram la biserica de lemn „Sfântul Mina” din Constanța

06 Aug 2020 2825

Corala bărbătească „Armonia“ oferă un concert de colinde în scop caritabil, la Casa de Cultură din Constanța

21 Dec 2019 4112

Constanţa Sofia Vicoveanca, concert la biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina”. Se colectează rechizite şcolare

27 Aug 2019 3343