Se împlinesc o sută de ani Expoziţie dedicată vizitei Împăratului Nicolae al II-lea la Constanţa

Consulul General al Federaţiei Ruse la Constanţa, Mikhail Reva îi invită, miercuri, pe constănţeni, la vernisajul expoziţiei „Consonanţe istorice ruso-române: Centenarul vizitei Împăratului Nicolae al II-lea la Constanţa, 1/14 iunie 1914“. Expoziţia va fi deschisă astăzi şi este organizată cu sprijinul Ambasadei Federaţiei Ruse în România, Agenţiei Federale pentru Afaceri cu Comunitatea Statelor Independente, Arhivei de Stat a Federaţiei Ruse, Centrului Cultural Rus al Fundaţiei „Russkii Mir“, Arhivei Ruse de Stat a Documentelor Cinematografice şi Fotografice, Arhivei Centrale de Stat de Documente Foto-fono-cinematografice, Centrului de Studii Ruse şi Sovietice „Florin Constantiniu“, precum şi al Muzeului de Artă Constanţa, locul de desfăşurare a evenimentului. Tot astăzi, Consulatul General al Federaţie Ruse la Constanţa va organiza şi o recepţie, la care sunt invitaţi reprezentaţi ai autorităţilor locale.

A doua zi, pe 12 iunie, poporul rus va marca una din cele mai „tinere“ sărbători de stat, Ziua Naţională a Rusiei. În această zi, în 1990, în cadrul Primului Congres al deputaţilor Federaţiei Ruse, a fost adoptată Declaraţia cu privire la suveranitatea de stat a Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse, document în care se stipula că Federaţia Rusă nu iese din cadrul URSS. Un asemenea pas dificil a constituit răspunsul şirului de suveranităţi proclamate de multe republici unionale. Însă după un timp, tocmai această dată a constituit punctul de început al instituirii noii statalităţi ruse, bazată pe principiile federalismului constituţional. Primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţân, a propus ca 12 iunie să fie declarată sărbătoare de stat şi să se numească Ziua Rusiei. Decretul în această privinţă a fost semnat în 1994. Conform tradiţiei, sărbătoarea este un eveniment de anvergură, fiind organizate concerte şi spectacole cu focuri de artificii, competiţii sportive la care participă oameni de rând şi stele ale sportului mondial.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rusia şi-a ales preşedintele Consulul general al Federaţiei Ruse la Constanţa, Vladimir Volkov, despre importanţa alegerilor (galerie foto)

19 Mar 2018 2370

Depunere de coroane la Constanţa Consulul Federaţiei Ruse, Vladimir Volkov - „Trăiască pacea şi triumful dreptăţii! Trăiască Ziua Victoriei!“ (galerie foto)

05 May 2017 2802

UPDATE. Depunere de coroane de flori la Mormântul Ostaşului Sovietic din Constanţa (galerie foto)

04 May 2017 3392

Consulatul General al Federaţiei Ruse, la Constanţa „Puterea Memoriei“ s-a deschis la Muzeul de Artă (galerie foto)

21 May 2015 2240

Expoziţia şi festivalul de film „Puterea Memoriei“, organizate de Consulatul General al Federaţiei Ruse la Constanţa

20 May 2015 2676

Consulul General al Federaţiei Ruse la Constanţa, Mikhail Reva, și-a luat rămas bun „România este o țară bogată, unde trăiesc oameni cu un suflet mare. Constanța este perla Dobrogei“ (galerie foto)

03 Oct 2014 2832

Ziua Rusiei, marcată de Consulatul General al Federaţiei Ruse la Constanţa

12 Jun 2014 2966

Expoziţie organizată de Arhivele de Stat ale Rusiei, la Muzeul de Artă Constanţa Consulul general al Rusiei, Mikhail Reva - „Potenţialul relaţiilor româno-ruse încă nu a fost epuizat“ (galerie foto)

12 Jun 2014 2587

Depunere de coroane la Monumentul ostaşilor sovietici din Cimitirul Central Ruşii au cinstit memoria ostaşilor sovietici căzuţi în Al Doilea Război Mondial (galerie foto)

09 May 2014 3902

Veteranii şi autorităţile constănțene depun azi coroane la monumentul Ostașilor și Ofițerilor Sovietici

08 May 2014 1943