Social

Secretarul de stat Vasile Cepoi „Doar un spital din judeţul Constanţa îndeplineşte cel mai înalt standard de calitate”. Care este acela

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), secretarul de stat Vasile Cepoi, a declarat ieri la Constanţa, cu ocazia deschiderii Oficiului Teritorial Sud-Est, că doar Spitalul Penitenciar Poarta Alba îndeplineşte cel mai înalt standard de calitate din judeţ, din cele 13 unităţi sanitare evaluate, potrivit Agerpres.

Conform datelor prezentate de preşedintele ANMCS, într-o conferinţă de presă, în judeţul Constanţa există 39 de unităţi sanitare cu paturi, 13 publice şi 26 private, dintre care în ciclul doi de evaluare şi acreditare au intrat 13 unităţi iar în categoriile 1 şi 2 (spital acreditat şi spital acreditat cu recomandări) nu se încadrează niciuna.

„Până în prezent cea mai înaltă clasificare a primit-o Spitalul Penitenciar Poarta Albă, care a fost încadrat în categoria a 3-a (acreditat cu rezerve), urmând Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, la categoria a 4-a, încredere redusă. Restul celor 10 unităţi supuse procedurii au fost clasificate, deocamdată, la categoria a 5-a, primind decizie de prelungire a procesului de acreditare”, a spus Cepoi, conform sursei citate.

Potrivit acestuia, oficiile teritoriale sunt structuri descentralizate ale ANMCS, care are rolul de autoritate publică centrală şi organ de specialitate în managementul calităţii în sănătate.

Vasile Cepoi a mai precizat faptul că pentru a fi acreditate spitalele trebuie să îndeplinească, cumulativ, 51% din criteriile de evaluare.

„Dacă un spital nu a fost acreditat, după evaluare, înseamnă că spitalul nu a îndeplinit minumum 51% din punctajul maxim posibil. Dacă un spital nu este acreditat noi avem obligaţia să informăm pacientul iar Casa de Asigurări de Sănătate, conform legii, nu are voie să încheie contracte cu unitatea. Dacă Ministerul Sănătăţii decide că unitatea respectivă asigură servicii indispensabile pacienţilor din zona respectivă, aceasta poate funcţiona urmând un grafic de conformare aplicabil unui interval de timp în care trebuie să îndeplinească minimum de cerinţe. Spre exemplu, Spitalul Orăşenesc Hârşova, căruia Ministerul Sănătăţii i-a dat aprobarea de funcţionare şi în prezent urmează un grafic de conformare”, a spus Cepoi.

La rândul său, directorul Oficiului Teritorial Sud-Est al ANMCS, Cristina Racoceanu, a afirmat că în prezent şi SCJU Constanţa urmează un plan de conformare, deşi a fost clasificat la categoria a 4-a (acreditat cu încredere redusă).

„Şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, deşi a fost clasificat la categoria a 4-a, urmează un plan de conformare, în prezent. În urma finalizării evaluării, SCJU ar fi fost încadrată în categoria a 2-a, dar avea plan de conformare pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare, ce depăşea un termen de şase luni şi în această situaţie unitatea sanitară a fost trecută direct în categoria a 4-a. La SCJU Constanţa problema constă în finalizarea investiţiilor ce se află în curs de realizare, în diferite stadii. Prin introducerea planurilor de conformare se urmăreşte, de fapt, implicarea autorităţilor tutelare în realizarea cerinţelor de autorizare, având în vedere că aceste autorităţi trebuie să asigure finanţarea investiţiilor indispensabile în îndeplinirea criteriilor pentru obţinerea autorizaţiei sanitare”, a subliniat Cristina Racoceanu.

Conform datelor puse la dispoziţie de ANMCS, mai spune Agerpres, în judeţul Constanţa, la categoria a 4-a (decizie de prelungire a procesului de acreditare) sunt luate în evidenţă 10 unităţi medicale cu paturi - Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, Spitalul Municipal Medgidia, Spitalul Euromaterna, Ovidius Clinical Hospital, Asclepios SRL, Spitalul Clinic Căi Ferate, Gastromond SRL, Ovica Med, Aqua-Med Consulting SRL, iar la categoria a 6-a (neacreditat) - Spitalul Orăşenesc Hârşova, Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol, Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia (baza de recuperare), Medstar 2000 SRL, ISIS Medical Center, Asociaţia bunicul şi bunica - Centrul de îngrijiri paliative, Spitalul Militar de Urgenţă dr. Grigore Gafencu (UM 02175), Medical Analysis SRL, Spitalul Municipal Mangalia, Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord şi Spitalul Clinic de Pneumoftioziologie Constanţa.

Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanta
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Deținuții, arestații preventiv și pacienții de la Spitalul Județean au votat cu urna mobilă

10 Nov 2019 640

Încredere redusă pentru spitalele de la malul mării Stelian Ion (USR) - „Ce ironie amară! În Constanţa, cea mai înaltă clasificare o are Spitalul Penitenciar Poarta Albă!“

09 Sep 2019 683

La un pas de libertate. Ce veste a primit Cristian Borcea de la comisia de eliberări de la spitalul penitenciar Rahova

03 Apr 2019 707

Acuzații de ultraj la Spitalul Penitenciar Mioveni. Un agent supraveghetor a fost amenințat de un deținut

28 Oct 2018 1043

Opt angajați ai Spitalului Rahova au fost arestați. Ce acuzaţii li se aduc

08 Feb 2018 746

UPDATE. Directorul Spitalului Penitenciar Rahova ridicat de mascați împreună cu mai mulți angajați. Opt suspecți au fost reținuți. Ce acuzații li se aduc

07 Feb 2018 1261

Principala suspectă din cazul crimei de la metrou, transferată la Spitalul Penitenciar Jilava. Colegele de celulă au protestat

14 Dec 2017 1385

Administrația Națională a Penitenciarelor organizează concurs pentru Spitalul-Penitenciar Poarta Albă

13 Jul 2017 4936

Ce spun poliţiştii despre cadavrul găsit pe câmp, între Medgidia şi Valea Dacilor

09 Apr 2017 4414

Astăzi, protest la Penitenciarul Poarta Albă și la spitalul penitenciar (document)

26 Sep 2016 1843

Proteste la Penitenciarul Poarta Albă și la spitalul penitenciar (document)

23 Sep 2016 1910

Un deținut a fost găsit spânzurat

14 Sep 2016 1782

Duba penitenciarului Poarta Alba, la Spitalul Județean Constanța

30 Aug 2016 2515

Mihail Gabriel Misir, cunoscut drept unul dintre cei mai mari afaceriști din România, a murit în pușcărie

13 Jul 2016 3046

Editorial La ce monştri ne tratăm. Urgia din Sănătate. Salarii crescute pentru a fi cobai

14 Jun 2016 1927