Sfântul Pantelimon, doctor fără de arginţi Azi se mănâncă preparate din porumb şi dovlecei, pentru a fi mai viguroşi

Pe data de 27 iulie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, ocrotitorul celor bolnavi, ale cărui moaște se află la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța.

Sfântul Pantelimon este cunoscut drept ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor. Originar din Nicomidia, s-a născut dintr-un tată păgân şi o mamă creştină, primind numele de Pantoleon, adică „cel întru toate puternic, ca un leu“. După moartea mamei sale, a devenit ucenic al doctorului Eufrosin, de la care a deprins tainele medicinii. Preotul Ermolae i-a dezvăluit învăţătura de credinţă, apoi l-a botezat, punându-i numele Pantelimon, adică „cel cu totul milostiv“. Prin puterea credinţei, Sfântul Pantelimon a tămăduit trupurile şi sufletele multor bolnavi. După chinuri grele, a fost decapitat, în jurul anului 305, în vremea persecuţiilor declanşate de împăratul Diocleţian. Moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon au fost aduse din Orient la Catedrala din Constanța de către preotul Dimitrie Popescu, în anul 1931, în ziua de Florii. Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor, doctor fără de arginţi Pantelimon, frate spiritual cu Sfântul Ilie, este mijlocitor pe lângă acesta pentru a fi mai îndurător cu cei care cad în păcatele lumeşti. De aceea, Sf. Pantelimon este sărbătorit pentru a linişti trăsnetele, arsurile şi căderile de grindină. Din ziua praznicului, vara se întâlneşte cu iarna: cerbul iese din apă şi aceasta se răceşte. Frunzele teiului se întorc pe dos, plângând plecarea verii şi apropierea iernii. În amintirea lui, ortodocşii, greco-catolicii şi romano-catolicii îl sărbătoresc în fiecare an, în ziua de 27 iulie.

Tradiţii

În această zi, trebuie încetate muncile agricole. Se crede că Sfântul Pantelimon va elibera bolnavii de suferinţă. În ziua praznicului, se mănâncă preparate din porumb şi dovlecei, pentru a fi mai viguroşi peste iarnă. Sătenii îl cinstesc pe Sfântul Pantelimon pentru ca acesta să le dăruiască şi la anul multe fructe, iar poamele să nu fie viermănoase. De asemenea, Sf. Pantelimon însoţeşte vara şi o roagă să revină în anul următor tot atât de mănoasă ca în anul precedent. Sfântul se prăznuieşte pentru a feri gospodăriile de grindină şi pentru a aduce noroc celor care călătoresc. În acelaşi timp, Sf. Mucenic Pantelimon alungă paguba, teama şi neliniştea din casele celor care-l cinstesc prin rugăciune, dăruind săracilor pepeni, dovlecei şi porumb.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate

21 Mar 2024 1379

Calendar-Ortodox 27 iulie - pomenirea Sfântului mare Mucenic și tămăduitor Pantelimon

27 Jul 2023 719

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon în Arhiepiscopia Tomisului

25 Jul 2023 849

Procesiune religioasă la Constanța. Restricții de trafic în zona peninsulară

26 Jul 2021 2108

Sărbătoarea Sf. Pantelimon în Arhiepiscopia Tomisului

24 Jul 2020 2448

Ioan Traian Danci de la mănăstirea din Lipnița, judeţul Constanţa, noul egumen al schitulului de pe Transfăgărășan

28 Apr 2020 7454

Fotoreportaj Moaștele Sfântului Pantelimon, scoase pentru închinăciune, la Catedrala „Sfinții Petru și Pavel“ din Constanța (galerie foto)

27 Jul 2018 3019

Pr. Iulian Zisu 27 iulie-Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon

27 Jul 2018 3151

De azi, frunza teiului deplânge plecarea verii Sfântul Pantelimon, ocrotitorul medicilor şi tămăduitorul bolnavilor

27 Jul 2016 6483

La Catedrala Sfinții Petru și Pavel din Constanța s-au scos, pentru închinăciune, moaștele Sfântului Pantelimon (galerie foto)

27 Jul 2015 2387

Ce trebuie să facem ca să avem noroc tot anul Creştinii îl prăznuiesc, azi, pe Marele Mucenic Tămăduitor Pantelimon, doctor fără de arginţi

27 Jul 2015 2710

Pompierii, pregătiţi să intervină Weekend plin la Constanţa

25 Jul 2014 1941

De Sfântul Pantelimon, procesiune religioasă la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa

23 Jul 2014 2460