Sfântul Ștefan, de ajutor celor care au probleme de sănătate. De ce este bine să aducem în casă icoana care îl înfățișează

Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan este pomenit în calendarul creștin ortodox la 27 decembrie.
 
Sfântul Arhidiacon Ștefan a fost unul dintre cei șapte diaconi aleși de Sfinții Apostolii din Ierusalim pentru a sluji la adunările Bisericii din primul veac. Datorită harului și înțelepciunii sale, precum și semnelor și minunilor cu care își însoțea propovăduirea, a stârnit ura evreilor, care l-au adus la judecată în fața sinedriului, acuzându-l că hulește Legea și pe Moise. Sfântul Apostol Ștefan le-a arătat însă, cu dovezi din Scripturi, că Legea Veche s-a împlinit prin Hristos și că El este Mântuitorul cel așteptat și prezis de proroci, mustrându-i totodată pentru împietrirea inimii și lipsa lor de credință. Fiind condamnat la moarte, Sfântul Ștefan a fost scos din cetate și ucis cu pietre, după obiceiul vechilor evrei, devenind astfel primul martir creștin și mărturisitor al lui Hristos.

Gospodinele prepară pâinicile lui Ștefan 

În unele locuri din Muntenia, gospodinele pregătesc așa-numitele pâinici ale lui Ștefan, făcute în forme rotunde, dintr-un aluat foarte asemănător cu cel de cozonac. Se obișnuiește că aceste pâinici să se ungă cu miere. De asemenea, pâinicile amintesc creștinilor de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan. Odată ce sunt sfințite de preot la biserică, pâinicile se împart copiilor sărmani. De asemenea, de Sfântul Ştefan, se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă, care amintesc de moartea lui mucenicească. Tot în această zi este bine să dăruim o candelă nouă aprinsă pentru sănătatea rudelor bolnave, dar și pentru sporul casei.

Azi trebuie să te împaci cu toți cei cu care te-ai certat 

Dacă vrei să ai spor în casă și să-ți meargă bine, trebuie să te împaci cu toți cei cu care te-ai certat și să faci acte de caritate. Este bine să eviți călătoriile, mai ales cele montane. Se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere care poartă numele Sfântului Ştefan. Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt bine-venite în această zi.
 
Potrivit calendarulortodox.ro, de Sfântul Ștefan este bine să aducem în casă o icoană care îl înfățișează pe mucenic, ajutându-i astfel pe creștinii care suferă probleme de sănătate și pe cei care se judecă de foarte mult timp cu persoane orgolioase.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tradiţii și superstiții de Sfântul Ștefan. Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine

27 Dec 2023 890

Calendar-Ortodox 27 decembrie Pomenirea Sfântului Apostol, mucenic şi arhidiacon Ştefan

27 Dec 2023 642

Tradiții pentru spor și sănătate de Sfântul Ștefan

27 Dec 2022 1379

Calendar ortodox Pomenirea Sfântului Apostol, întâiul mucenic şi arhidiacon Ştefan, unul din cei şapte diaconi. Câți români își sărbătoresc ziua onomastică

27 Dec 2021 1444

27 decembrie - Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic, și Arhidiacon Ștefan

27 Dec 2018 5012

Personalități din Constanța care poartă numele Sfântului Ștefan. Să le urăm la mulți ani!

27 Dec 2017 3376

La Constanţa, numeroase personalităţi poartă numele Sfântului Ştefan. Cui îi spunem, azi, „La mulţi ani!“

27 Dec 2016 4029

Cele mai frumoase urări şi mesaje de Sf. Ştefan

27 Dec 2015 3509

Cui spunem astăzi „La mulţi ani!“ Numeroase personalităţi din Constanţa poartă numele Sfântului Ştefan

27 Dec 2015 3613