Social

Sinaxar 29 augustTăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Ioan_Botezatorul_-_icoana_taierea_capului_sf_ioan_botezatorul.jpgÎn fiecare an, pe data de 29 august, credincioşii ortodocşi prăznuiesc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc care se încheie pe data de 31 august. Pe 1 septembrie începe un nou an bisericesc.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini. Fiu al Elisabetei şi al preotului Zaharia, este cunoscut sub denumirea de „Înaintemergătorul", pentru că a anunţat venirea lui Hristos. Zaharia, tatăl sau, era preot al Legii Vechi, din neamul lui Abia, iar mama lui era din neamul lui Aaron şi erau rude cu Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana. În timp ce Zaharia slujea la templu in Ierusalim, Arhanghelul Gavriil i-a vestit că Elisabeta va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan. Pentru că Zaharia s-a îndoit de aceasta veste, a rămas mut până ce Elisabeta a născut. Prorocul Maleahi îl vesteşte ca fiind „Îngerul Domnului", care avea să-i pregătească drumul. El este ultimul din prorocii Vechiului Testament, care face legătura cu Noul Testament. Şi-a început activitatea în anul 26 d.Hr. (primul an al guvernării lui Pilat din Pont). Îl descoperă lumii pe Hristos ca fiind Mesia - Fiul lui Dumnezeu. Primele cuvinte de învăţătură ale Sfântului Ioan Botezătorul au fost: „Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor".

Irod, la un ospăţ prilejuit de sărbătorirea zilei de naştere, a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemniţat în castelulu lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui sau. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi plăcuse oaspeţilor şi îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului ca răsplată. Pentru ca se temea că Botezătorul ar putea învia dacă trupul ar fi fost îngropat alături de cap, Irod nu a dat ucenicilor decât trupul sfântului, care a fost îngropat în Sevastia. Capul a fost îngropat de Irodiada în curtea sa, la mare adâncime. În amintirea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Biserica Ortodoxa a rânduit ca ziua de 29 august să fie zi de post aspru.

Tradiţii şi obiceiuri

Ziua de 29 august este una de post, în care, potrivit tradiţiei, este bine să nu se mănânce pepeni, pentru că forma lor aminteşte de cea a capului. În satul tradiţional, în această zi nu se foloseşte cuţitul, totul se rupe cu mâna. În popor se vorbeşte şi de un post care ţine „de la cruce până la cruce", un post de doua săptămâni, neconsemnat în calendarul creştin, care avea rolul de a-i curăţi pe cei care au săvârşit omoruri sau alte păcate grave. Postitorii mâncau în această zi numai o turtă de grâu sau de mălai.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știați că … Astăzi creștinii celebrează Crăciunul sau Nașterea Domnului

25 Dec 2019 210

Sărbătoare la Arhiepiscopie Ierarhul Tomisului, ÎPS Teodosie, la ceas aniversar

12 Dec 2019 2252

Sfânta Eufrosina

02 Nov 2019 2935

Creştinismul în Dobrogea antică Legendele, tradiţia populară şi adevărul istoric. Partea a IV-a - Martirii de la Niculiţel şi Sfinţii Pelerini (galerie foto)

07 Mar 2019 1244

Creştinismul în Dobrogea antică Legendele, tradiţia populară şi adevărul istoric. Partea a III-a - Primii martiri

04 Mar 2019 912

#citeşteDobrogea Vasile Pârvan atestă originea dobrogeană a celui mai mare dascăl ascet al lumii creştine - Ioan Casian

27 Feb 2019 972

28 ianuarie - Sfântul Cuvios Efrem Sirul

28 Jan 2019 1636

Martirizarea Sfântului Dasius şi sângeroasa sărbătoare „Regele Saturnaliilor“

12 Jun 2018 1603

Tradiții și obiceiuri Ruşii, moldovenii, lipovenii, sârbii serbează, azi, Crăciunul

07 Jan 2018 3779

#citeşteDobrogea A fi creștin. Sau despre sărbătorile de azi și sacrificiile de altădată. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

26 Dec 2017 1340

Părintele Marius Moșteanu - „Realitatea nu înseamnă mai nimic. Percepția asupra realității înseamnă totul!”

25 Dec 2017 13946

Pacienţii internaţi la Spitalul Judeţean Constanţa, colindaţi de studenţii de la ASCOR, Asociaţia „Suflete Deschise“ şi Arimex Comexim 2000 SRL (galerie foto)

18 Dec 2017 1414

Te aşteptăm cu drag, cu cizmuliţele în prag! Azi îl prăznuim pe Sfântul Nicolae, cel mai popular sfânt al creştinătăţii

06 Dec 2017 1198

LIVE TEXT Imagini de la eveniment prof. dr. Adrian Ilie lansează două cărţi dedicate Medgidiei (galerie foto)

14 Nov 2017 1621

Teodosie, prima aniversare în calitate de inculpat Arhiepiscopul Tomisului împlineşte astăzi 61 de ani. Date biografice. Probleme cu legea

12 Dec 2016 3235