Social

Situaţie absurdă pe strada Justiţiei. 12 familii riscă să rămână fără curent din lipsa unei semnături

Strada Justiţiei din Constanţa a fost în centrul atenţiei în ultimii ani prin prisma mai multor aspecte. Fie că era vorba despre construcţii ilegale, fie că vorbim despre o populaţie săracă. Oamenilor le este greu să obţină acte pentru locuinţele în care stau, mai ales că mulţi au acoperişul ridicat pe terenurile celor de la CFR, care nu a mai putut să le prelungească contractele de închiriere. Prin demersuri de lungă durată, o parte au reuşit să intre oarecum în legalitate cu ajutorul Primăriei Constanţa, care le-a oferit portiţa legislativă după care să se ghideze.
 
Totuşi, o situaţie din anul 2018 nu ne arată decât faptul că trăim cu 50 de ani în urmă. Curentul electric la care sunt racordaţi unii, într-un fel sau altul, legal sau mai puţin legal, este alimentat de societatea Oil Terminal. Vorbim de aproximativ 30 de familii care au electricitate de acolo. Totuşi, de un an, societatea a anunţat de mai multe ori şi a somat familiile respective că vor fi debranşate, aşadar, să îşi facă racordurile la un alt distribuitor de energie electrică, în speţă ENEL. În urmă cu mai bine de un an, 12 familii care au fost la zi cu facturile şi nu au încălcat legea racordului au delegat o persoană care să se ocupe pentru toţi de montarea unui transformator. Până aici, totul părea să decurgă normal, până când a intervenit birocraţia de zi cu zi.
 
În cursul anului trecut, persoana delegată, care locuieşte pe strada Justiţiei nr. 20-22, a depus toate documentele necesare la societatea ENEL, pentru branşare. Răspunsul celor de la ENEL a fost pozitiv, după cum ne-au precizat şi reprezentanţii firmei distribuitoare. „Referitor la proiectul de racordare a imobilelor de la adresa menţionată, E-Distribuţie Dobrogea a emis avizul tehnic de racordare şi a încheiat contractul cu firma selectată de către beneficiar. Conform reglementărilor referitoare la racordarea la reţelele de electricitate, proiectul depinde de obţinerea documentelor de proprietate de către titularul lucrării principale asupra imobilului deţinut, situaţie care nu este în competenţa E-Distribuţie Dobrogea. Societatea îşi va îndeplini fără întârziere obligaţiile care îi revin, în beneficiul clienţilor“.
 
Beneficiarul are succesiunea făcută pe locuinţă, dar terenul pe care se află locuinţa nu îi aparţine în documente, acesta având actele depuse din luna octombrie 2017 la municipalitate, iar după cum spune bărbatul, undeva au rămas blocate. „Trebuie să primesc o singură semnătură de la Prefectură am înţeles. În octombrie anul trecut am depus actele la Primărie, iar din decembrie 2017 au rămas blocate undeva acolo. Nu vor să îmi dea semnătură pentru a putea scoate cadastru şi intabulare, pentru a scoate cartea funciară şi să am apoi toate documentele. Nu înţeleg ce se întâmplă“, a declarat bărbatul, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa. Contactaţi telefonic, reprezentanţii municipalităţii au precizat că vor reveni ulterior cu un răspuns referitor la motivul întârzierii.
 
După ce vor fi emise acele documente, mai trebuie ca firma care a fost selectată de beneficiar pentru montarea transformatorului, omologată şi acceptată de către ENEL, să obţină, prin procură, autorizaţia de construcţie şi certificatul de urbanism de la Primăria Constanţa pentru montarea transformatorului, având în vedere că racordarea la energia electrică este încadrată ca o construcţie tipică.
 

Familiile au rămas fără curent electric!

 
Şi mergând pe principiul că un necaz nu vine singur niciodată, în urmă cu câteva zile familiile au fost din nou somate de către Oil Terminal că vor fi debranşaţi. Zis şi făcut! În cursul zilei de marţi, 31 iulie, o echipă de electricieni au debranşat locuinţele de pe strada Justiţiei. Prin intervenţia conducerii Primăriei Constanţa, reprezentanţii Oil Terminal au decis să rebranşeze locuinţele deconectate pentru un termen de două luni. „Este vorba de nişte locuitori de pe strada Justiţiei care sunt branşaţi la instalaţia noastră electrică. Instalaţia noastră este veche, nu mai prezintă siguranţă. Le-am acordat un termen să îşi rezolve situaţia, nu şi-au rezolvat-o. Astăzi (n.r. 31 iulie 2018) i-am debranşat şi rebranşat şi le-am acordat două luni să îşi rezolve problema“, au precizat reprezentanţii companiei Oil Terminal, pentru ZIUA de Constanţa.
 
Costurile sunt foarte mari, iar potrivit specialiştilor în domeniu, termenul de două luni este foarte mic. „Ca specialist, vă spun că nu este realist termenul. Până când vor fi emise toate actele şi până când toate semnăturile vor fi date, până la momentul montării transformatorului, iar apoi fiecare familie să îşi facă reţeaua, durează. Ar putea dura şi jumătate de an“, potrivit unor surse din cadrul unei firme de distribuţie electrică.
 
Ce rămâne de făcut cu acele familii? Ele riscă să rămână în cursul toamnei fără curent electric din cauza faptului că durează foarte mult să fie emis un document de proprietate. În schimb, municipalitatea nu încurajează branşarea ilegală, iar potrivit surselor din cadrul Primăriei Constanţa, cei care vor continua să consume curent în acest mod vor suporta consecinţele legale.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Schimbare în conducerea Consiliului de Administrație al Romgaz. Cine este noul președinte

15 May 2019 310

Ce au decis astăzi acţionarii SC OIL TERMINAL SA

13 May 2019 475

Din postura de eurodeputat, Gabriel Daraban îşi propune să promoveze diversitatea şi multiculturalitatea dobrogeană

12 May 2019 540

Societatea Oil Terminal a desemnat agentul pentru plata dividendelor aferente anului 2018

10 May 2019 465

Interviu Gabriel Daraban (ALDE) - „Datoria noastră ca politicieni e să reprezentăm interesele cetăţeanului european“

10 May 2019 823

Contracte semnate de Oil Terminal SA, pentru descărcare şi depozitare de motorină. Ce valoare au

03 May 2019 349

Cum va fi repartizat profitul net aferent exercițiului financiar 2018 al societății Oil Terminal SA. Care este valoarea dividendului brut

23 Mar 2019 521

Cu cine se va asocia Oil Terminal în vederea constituirii Comitetului Național Român pentru Consiliul Mondial al Petrolului

23 Mar 2019 807

Oil Terminal SA. S-a solicitat reducerea cuantumului garantiei globale pentru obtinerea autorizatiei de antrepozit vamal

12 Mar 2019 578

Oil Terminal trebuie să garanteze valoarea accizelor Gabriel Daraban - „Începând cu 1 mai 2019, s-ar putea să nu mai descărcăm navele. Atunci să-l vedem pe domnul Teodorovici!“ (video)

11 Mar 2019 2734

Interviu live Gabriel Daraban - „Primarul trebuie să stea la ușa ministrului de Finanțe, la ușa premierului și să ceară drepturile pentru orașul lui. Trăim falimentul clasei politice locale!“ (video)

07 Mar 2019 3734

Constanța. Incendiu pe Valea Portului, aproape de calea ferată. Pompierii se luptă cu flăcările! (galerie foto+video)

05 Mar 2019 1606

Oil Terminal. Recursul acționarului Dumitrescu Sebastian Valentin, admis de Tribunalul Constanța

20 Feb 2019 685

Revista presei locale

08 Feb 2019 720

Revista presei locale

06 Feb 2019 659