Social

Spălarea picioarelor, ceremonial oficiat în mănăstiri, catedrale și parohii. De ce ÎPS Teodosie nu a urmat gestul Mântuitorului din Joia Mare

O rânduială specifică Sfintei și Marii Joi este spălarea picioarelor, ceremonial oficiat în mănăstiri, în catedrale și în parohii. Astfel, starețul mănăstirii sau preotul spală picioarele celor aflați mai jos în ierarhie reluând astfel momentul spălării picioarelor apostolilor de către Mântuitorul nostru, Iisus Hristos, la Cina cea de Taină.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, nu a spălat însă picioarele celor aflați mai jos în ierarhie. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preot Eugen Tănăsescu, ne-a explicat şi de ce.

„Spălarea picioarelor este o rânduială specifică Sfintei și Marii Joi, care este respectată în unele parohii din România. În Dobrogea, însă nu s-a respectat această răndulaială. În ultimii ani, preotul de la Dervent a spălat picioarele mai multor copii“, ne-a spus Eugen Tănăsescu.


Gestul Mântuitorului a fost repetat însă de IPS Casian, care a spălat picioarele a 12 elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 20 din Galaţi. Obiceiul este păstrat an de an şi aminteşte de gestul Mântuitorului Iisus Hristos Care a spălat picioarele celor doisprezece Apostoli.

La vechii evrei, contemporani cu Mântuitorul Iisus Hristos, exista un obicei în care gazda oferea musafirilor veniți de la drum lung și obositor prin pustiul Țării Sfinte apă caldă pentru spălarea picioarelor de praf și alinarea durerilor sau a rănilor provocate de o așa călătorie anevoioasă. Primii creștini au preluat obiceiul spălării picioarelor pelerinilor, act prin care se adâncește smerenia. Ritualul se practică și astăzi, mai ales în mănăstiri, ca un gest de reînnoire a ceea ce a făcut Mântuitorul înainte de Cina cea de Taină.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imagini de la eveniment. „Unic din prima secundă”. Marș pentru viață la Constanța. Zeci de persoane participă (galerie foto-video)

23 Mar 2019 621

Constănţenii, aşteptaţi să planteze flori Parohia „Sf. Mina” din Constanța organizează proiectul „Cu o floare se face primăvară”

22 Mar 2019 686

Procesiunea Calea Sfinților, săvârşită de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

15 Mar 2019 313

Sărbători în Arhiepiscopia Tomisului Sfinții 40 de Mucenici. Ziua Deținuților Politici Anticomuniști. Începutul Postului Mare

08 Mar 2019 454

Monument închinat preoților, învățătorilor și gospodarilor. Parohia Sfântul Ierarh Nectarie din Constanţa a fost declarată Biserica Veteranilor Teodor Tiron (galerie foto)

17 Feb 2019 651

Slujbă la Parohia Sfântul Ierarh Nectarie din Constanţa. Va fi dezvelit un monument. Cui va fi închinat şi cu ce prilej

17 Feb 2019 815

Hram la biserica „Sf. Nectarie” din Constanța. Va fi sfințit un monument închinat preoților, învățătorilor și gospodarilor

15 Feb 2019 505

IPS Teodosie, slujbă de hramul bisericii "Sfântul Haralambie", din Constanţa, alături de doi ierarhi străini

10 Feb 2019 523

Imagini de la eveniment Călugărul decedat în urma teribilului accident de la Ciocârlia de Jos, înmormântat astăzi la Adamclisi (galerie foto)

30 Jan 2019 1672

Unde va fi înmormântat călugărul care şi-a pierdut viaţa în accidentul rutier teribil de la Ciocârlia de Jos, județul Constanța

29 Jan 2019 1083

Slujbă în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța

23 Jan 2019 366

Sute de luptători anticomuniști pomeniți la Catedrala arhiepiscopală de către IPS Teodosie

18 Jan 2019 333

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare în Arhiepiscopia Tomisului

14 Jan 2019 479

Sărbătoare în Arhiepiscopia Tomisului

11 Jan 2019 786

Boboteaza pe faleza Cazinoului din Constanţa. Mii de oameni, surprize pe traseu, cruce scoasă din mare de un musulman (galerie foto)

07 Jan 2019 921