Speră să le aducă noroc Ce spune tradiţia populară despre obiceiul românilor de a-şi alege baba

06_babele.jpgConstănţenii superstiţioşi îşi pot alege în perioada 1-9 martie o zi sau o babă, aşa cum se spune în popor, care va arăta cum va fi starea lor de spirit în acest an. Azi este 1 martie. Calendaristic, începe primăvară. Şi potrivit tradiţiei, azi încep babele, care ţin 9 zile. Tradiţia spune că oamenii trebuie să-şi aleagă dinainte câte o zi din intervalul Babelor şi, în funcţie de cum este acea zi, frumoasă sau urâtă, aşa este şi caracterul acelui om sau aşa îi va fi norocul peste an.

Cine a fost Baba Dochia?

Una din legendele vehiculate înfăţişează mitul Dochia ca o fecioară frumoasă, neprihănită, sora regelui Decebal. Aceasta se îndrăgosteşte de însuşi Traian, însă hăituită de soldaţii romani, se trezeşte în sanctuarul natural al munţilor unde îl imploră pe Zeul Suprem să o salveze din calea acestora, riscând să ajungă trofeu de război. Zeul o ascultă şi o transformă, alături de oile acesteia, în stanele de piatră, care se află şi astăzi în munţii Ceahlău. Un al mit spune că Baba Dochia era o femeie bătrână şi rea. Fiul său, celebrul Dragobete, se căsătoreşte împotriva voinţei acesteia şi, pentru a-şi teroriza nora, Dochia o trimite în miez de iarnă cu un ghem de lână neagră, la râu, să-l spele până se albeşte. Disperată, fata începe să plângă, iar Zeul Suprem, pe numele de Mărţişor, apare şi îi oferă o plantă roşie ce avea proprietatea de a albi ghemul de lână. Ajunsă acasă, Baba Dochia află poveste şi îşi acuză nora că Mărţişor ar fi ibovnicul ei. Ca să-i demonstreze contrariu, nora îi arată floarea, Baba Dochia crede că a venit primăvara şi îşi ia cele 12 cojoace, în mitologia dacică acestea reprezentând „Babele calendaristice", oile şi pleacă la munte. Din cauza efortului de a urca muntele în timpul zilei, Baba se încălzeşte şi îşi dă jos toate cojoacele. Cum iarna nu trecuse, vremea devine capricioasă, iar Baba Dochia şi oile acesteia îngheaţă pe munte, transformându-se în stane de piatră.

Cum îţi alegi Baba

Nu există o regulă după care se aleg Babele. Dacă în unele zone, ele sunt alese întâmplător, în alte zone, se aleg în funcţie de ziua de naştere. Dacă data naşterii este formată din două cifre, se face suma dintre ele, iar rezultatul obţinut este Baba persoanei născute în acea zi. De exemplu, dacă ziua unei persoane este pe 19, baba persoanei va cădea pe 1+9=10 şi ulterior, 1+0=1, respectiv 1 martie. Se spune că aşa cum va fi vremea în ziua „babei" fiecăruia, aşa este şi firea omului, însă dacă plouă sau ninge în aceea zi, e semn de bogăţie. Alte versiuni susţin că noul an va fi similar cu baba aleasă de fiecare. O „babă" senină, călduroasă şi luminoasă va aduce celui ce a ales-o un an bun plin de împliniri. Dimpotrivă, o „babă" mohorâtă, urâtă şi ploioasă va aduce un an rău şi o inimă îngheţată.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociația „Suflete Deschise” din Constanța, cu ocazia 8 Martie - „Primăvara începe cu un mărţişor, aşa cum spune și tradiţia veche de aproape 8000 de ani”

08 Mar 2024 680

Patricia, singura femeie din cei șapte tehnicieni din cadrul Unității Speciale de Aviație de la Tulcea, omagiată în Luna Femeii

04 Mar 2024 508

Expoziția "Biografii de Mărțișor", la Biblioteca Județeană Constanța. O incursiune în literatura scriitoarelor dobrogene

04 Mar 2024 422

Mărțișorul prin ochii ofițerilor de securitate CNSAS reflectă asupra tradiției și angajamentului (FOTO)

01 Mar 2024 507

Surpriză în traficul din Constanța! Polițiștii rutieri au surprins femeile de 1 Martie (FOTO+VIDEO)

01 Mar 2024 582

Tradiția populară a Mărțișorului. Semnificație, simboluri

01 Mar 2024 566

De 1 Martie, Arimex Comexim 2000 SRL a oferit pacientelor din Constanţa flori, mărţişoare, iconiţe, zâmbete şi un meniu delicios!

01 Mar 2024 842

Martie la TNOB Constanța. O lună plină de emoție și artă, cu spectacole care te vor cuceri!

27 Feb 2024 836

„Tradiții de primăvară la români”, expoziție deschisă până la finalul lui martie la Muzeul de Artă Populară Constanța

22 Feb 2024 550

Atelier de confecționat mărțișoare, la Muzeul de Artă Populară Constanța

15 Feb 2024 558

Muzeul de Artă Populară Constanța se pregătește de Mărțișor. Când are loc a 19-a ediție a târgului

26 Jan 2024 953

Tragedie pe litoral Fostul baschetbalist Gabriel Calancea a murit la numai 56 de ani!

29 Jun 2023 5108

Update Concurs ZIUA de Constanța te invită la un super concert. Află cum poți câștiga una dintre cele două invitații duble la concertul ”Celelalte Cuvinte”

09 Mar 2023 1082

Editorial! Martie, luna tradițiilor de mărțișor, Ziua Mamei și a vestitelor „babe“

02 Mar 2023 1469

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu „Dăruiți un mărțișor astăzi, pentru a menține mereu vii frumoasele tradiții românești”

01 Mar 2023 788