Taina crucii de la Biserica Greacă din zona peninsulară a Constanţei Cine este misterioasa femeie al cărei nume este gravat în piatră pentru eternitate (galerie foto)

În zona istorică a municipiului Constanţa se află biserica ce poartă hramul „Metamorfosis“ (Schimbarea la faţă). Este una dintre cele mai vechi biserici din Constanţa. Lăcaşul de cult era înconjurat de o curte, unde se afla o clădire mică folosită drept casă parohială şi în care îşi ţineau şedinţele membrii epitropiei bisericii. În curtea lăcaşului de cult fusese amplasată o cruce de piatră, în memoria marilor binefăcători ai Comunităţii Elene. Cei care trec pe lângă biserică pot vedea şi acum crucea de piatră, pe care este inscripţionat în limba greacă: „Marea binefăcătoare Maria St. Rizou“.
 
Costin Theodoru, secretarul Comunităţii Elene „Elpis“ Constanţa, ne-a povestit că respectiva cruce a fost ridicată lângă Biserica „Metamorfosis“, în memoria Mariei St. Rizou, care a donat comunităţii elene mai multe imobile: „Doamna Maria St. Rizou a donat către comunitatea greacă mai multe locuinţe. Din acest motiv, comunitatea a ridicat o cruce în curtea bisericii“. Tot el ne-a mai spus că la sediul Comunităţii Elene „Elpis“ au fost amplasate mai multe plăci comemorative, din marmură, pe care sunt inscripţionate numele celor care au donat bunuri comunităţii elene.
 
„Respectivele plăci, până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, se aflau în curtea Şcolii Elene (Şcoala nr. 2), însă au fost distruse de un bombardament. Acum au fost reabilitate, iar numele celor care au donat bunuri comunităţii elene nu au fost date uitării“, a mai spus Costin Theodoru, secretarul Comunităţii Elene „Elpis“ Constanţa.
 
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a precizat că este vorba despre o cruce ridicată în memoria Mariei St. Rizou, nu de un mormânt. „Din păcate, nu se ştiu prea multe despre această doamnă. Se cunoaşte că ea a făcut multe donaţii către comunitatea elenă. Din câte ştim, doamna nu este înmormântată sub crucea de lângă biserică. Crucea de piatră a fost ridicată în amintirea ei“, ne-a povestit Eugen Tănăsescu.

Povestea Bisericii Elene 

Construcţia bisericii a început în anul 1865 şi s-a terminat în anul 1867, la baza ei stând firmanul de construire dat de către Sultanul Abdul Aziz. Clădirea, în formă dreptunghiulară, nu are turle, întrucât era prevăzut în mod expres în aprobare ca bisericile creştine din Imperiul Otoman să nu fie mai înalte decât moscheile musulmane. Pictura bisericii a fost executată de un renumit pictor aghiograf de la Muntele Athos.
 
Pe 23 noiembrie 1878, în această biserică, în prezenţa locuitorilor oraşului Constanţa s-a făcut primul Te-Deum de mulţumire pentru victoriile ostaşilor români în luptele de cucerire a independenţei naţionale (1877) de la Plevna, Vidin, Rahova, precum şi pentru revenirea Dobrogei la Ţara Mamă. În anul 1954, biserica a fost declarată „Monument istoric“ şi inclusă pe lista de „Patrimoniu Naţional şi Cultural“.
 
Din cauza lipsei fondurilor şi a stării de degradare, membrii Comunităţii Elene au cerut aprobarea Patriarhiei Române ca lăcaşul de cult să treacă în administrarea Bisericii Ortodoxe Române. În anul 1974, Patriarhia Română a aprobat includerea bisericii parohiale, cu patrimoniu şi enoriaşi, în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului şi a Dunării de Jos. Pictura, refăcută de către pictorul Nicolae Radu, a fost sfinţită în anul 1991. Biserica „Schimbarea la Faţă“ mai serbează două hramuri: 27 august - Sfântul Fanurie şi 30 noiembrie - Sfântul Andrei. Slujbele se săvârşesc atât în limba română, cât şi în limba greacă.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ansamblul Comunității Elene „Elpis” din Constanța, la „Festivalul Elenismului din România”, în Grecia

16 Oct 2019 1144

Pacea este posibilă La Constanţa, pe plaja Modern, s-a încercat doborârea recordului mondial de participanţi (galerie foto)

22 Sep 2019 4944

Pacea este posibilă! JCI Constanţa şi Comunitatea Elenă „Elpis“ Constanţa vor să doboare recordul mondial cu semnul păcii pe plaja Modern

29 Aug 2019 1244

Oamenii de poveste de la malul mării. Joi îl descoperim pe Mihail Kogălniceanu

06 Aug 2019 827

#citeșteDobrogea In Memoriam Gheorghe Trohani, președinte al Comunității Elene din Constanța

05 Aug 2019 1468

Spectacol caritabil în sprijinul Maternității din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța

21 May 2019 744

Fondurile vor ajunge la Maternitatea Spitalului Județean Constanța Spectacol de binefacere, organizat de Comunitatea „Elenă” Elpis

08 May 2019 2463

Ziua Naţională a Greciei, sărbătorită la Constanţa. Comunitatea Elenă „Elpis“ a organizat un spectacol unic la Casa de Cultură (galerie foto + video)

25 Mar 2019 1831

Comunitatea elenă din Constanța, în sărbătoare. Grecii au zguduit Casa de Cultură pe ritmuri de sirtaki

23 Mar 2019 1677

#citeşteDobrogea In Memoriam Alexandru Pesamosca, la 89 de ani de la naştere. Şi-a dorit să vadă lumea, ca ofiţer pe vas, dar a trăit într-o cămăruţă de spital (audio)

14 Mar 2019 2195

Preşedintele Comunităţii Elene „Elpis“ Constanţa, Anton Antoniadis - „Nu contează ce imn este intonat, inima bate cu putere la amândouă“

13 Mar 2019 1369

#scrieDobrogea Istoria culturală a Dobrogei trebuie eternizată. „A dispărut creatorul, dar îi va supraviețui creația“ (galerie foto)

15 Feb 2019 2365

Modificări în statutul Comunităţii Elene Elpis Constanţa. Ce a decis Adunarea Generală

06 Dec 2018 1050

Sesiune de cuvântări și rememorări la Comunitatea Elena "Elpis" din Constanța

20 Nov 2018 954

„Comunitatea Elenă din Constanţa“, de Stavros Manesis

17 Nov 2018 1242