Tradiţii şi obiceiuri de Rusalii Ce nu trebuie să faci în această zi pentru a nu fi luat de iele

La 50 de zile după Paşte se sărbătoreşte minunea Pogorârii Duhului Sfânt peste apostolii Domnului, cărora le-a dat putere divină, spre convertirea tuturor oamenilor. Sărbătoarea se mai numește și Cincizecimea. Rusaliile sunt celebrate în aceeaşi zi cu cea a Pogorârii Duhului Sfânt, fiind o sărbătoare populară, dedicată cu precădere spiritelor morţilor. Creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile în zona Moldovei și a Transilvaniei, 7 zile în zona Munteniei și a Olteniei, iar în zona Banatului, timp de 8 zile.
 
În tradiție se spune că cei care nu țin sărbătoarea de Rusalii vor fi pedepsiți de iele. Reprezentări mitice feminine, Rusaliile sunt femei fabuloase, fiicele lui Rusalim Împărat și spirite malefice. Ielele, așa cum li se mai spune, sunt spirite rebele ale morților care, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare și au petrecut Paștele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locașurile lor pământene și încep să facă necazuri oamenilor. Sătenii se fereau să le rosteasca numele, astfel că „iele” a devenit cel mai popular cuvânt la adresa lor și provine, de fapt, de la pronumele personal „ele”.
 
Spre deosebire de strigoi - morții care apar și fac necazuri oamenilor în anotimpul friguros -, ielele se întâlnesc vara. Potrivit tradiției, ielele sunt fecioare frumoase, îmbrăcate în alb, fecioare bătrâne, spirite sau duhuri rele și locuiesc prin păduri neumblate și neatinse de om. Rusaliile sunt mereu însoțite de lăutari, dansează mereu și întind mese pe iarbă. Petrec și dansează mirific, însă muritorii nu au voie să le vadă. Dacă sunt zărite de un muritor sau dacă, din greșeală, cineva calcă pe locul pe care au dansat, acesta se îmbolnăvește foarte grav de o boală numita „luat de Rusalii”. De boala ielelor se poate scăpa doar prin descântec sau prin intrare în Hora Călușarilor.
 
În unele zone se spune că ielele ursesc copiii la naștere și prezic moartea oamenilor. Ca să se ferească de duhurile rele, oamenii își împodobesc locuințele cu leuștean, tei, usturoi, dar încearcă și să îmbuneze spiritele morților cu ofrandele specifice. Rusaliile îi pedepsesc și pe aceia care lucrează în această zi, considerată a dansului lor.
 
Dacă în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau daca te vei duce la fântână, vei cădea sub puterea ielelor. La sate în special, se păstrează tradiția ca în această zi să se ducă la biserică spre sfințire crengi de tei și de nuc, acestea simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, care s-a pogorat peste Sfinții Apostoli. Crenguțele se agață apoi la streașina caselor sau la icoane. Se spune că acestea te vor apăra de cele rele.
 
Ramurile de tei folosite la Rusalii sunt păstrate peste vară pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor și a grindinii. Preoții și sătenii ies pe câmp în a ziua a doua de Rusalii pentru a sfinți apa și a stropi câmpul, crezându-se că, astfel, nu va bate grindina.
 
Faimos este și Jocul Călușarilor, dans ritual care vine de la săritul peste foc pentru a scăpa de iele, zânele rele. Dansul Călușarilor este cunoscut ca fiind singurul leac pentru vindecarea unui suflet care a privit dansul ielelor, iar acestea i-au luat mințile.
 
În vremuri vechi, bărbații care umblau singuri noaptea riscau să fie prinși de magia nopții de Rusalii, de iele. Din această cauză, aceștia purtau la brâu usturoi, frunze de tei sau de nuc ori fire de busuioc.
 
Se mai spune că nu este de dorit să fii în noaptea de Rusalii nici la răscruci de drumuri, nici la marginea pădurii, nici în munți, nici pe malul întunecat al apelor, căci aceia au șanse mari de a surprinde dansul ielelor și de a-și pierde mințile.
 
Totodată, în Duminica Rusaliilor nu e bine să te urci în arbori sau în locuri înalte și nici să călătoresti departe de casă. Mai mult, în această zi nu este bine să te cerți, căci esti luat de iele.
 
Se mai spune că, de la Duminica Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu este bine să culegi plante tămăduitoare.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Câte zile libere vor avea românii în 2024. Doar 13 pică în zile lucrătoare

23 Dec 2023 1185

ISU Iași Buletin informativ 06.06.2023

06 Jun 2023 940

Garda de Coastă Vama Veche, cel mai aglomerat punct de trecere a frontierei, în minivacanța de Rusalii

06 Jun 2023 1439

Minivacanţa de 1 iunie şi Rusalii la Constanța Sute de persoane internate de urgență la Spitalul Județean

06 Jun 2023 1155

ISU Prahova Comunicat de presă 06.06.2023

06 Jun 2023 741

IPJ Bacău Comunicat de presă 06.06.2023

06 Jun 2023 716

ISU Bihor Comunicat de presa - 06.06.2023

06 Jun 2023 778

Haine „de firmă“ fake descoperite de jandarmi în staţiunea Mamaia (FOTO)

06 Jun 2023 1861

IPJ Bistrița-Năsăud REZULTATE ACTIUNI 1-5 IUNIE

06 Jun 2023 591

ISU Harghita Buletin informativ 06.06.2023

06 Jun 2023 683

Sute de misiuni ale pompierilor ISU Dobrogea în minivancanța de Rusalii

06 Jun 2023 871

Poliția de Frontieră Rezultate în perioada minivacanţei de Rusalii. Care a fost cea mai cea mai tranzitată frontieră

06 Jun 2023 977

Pericol în trafic la Constanța! Mai mulți șoferi drogați, depistați în minivacanța de Rusalii

05 Jun 2023 1023

Județul Constanța Sute de amenzi aplicate de polițiști în minivacanța de 1 iunie și Rusalii

05 Jun 2023 922

Cum se circulă pe DN39 Mangalia-Constanța, în zona Eforie Nord (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 Jun 2023 1644