Social

Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Apostol Andrei Azi, oamenii ung fântânile, poarta, ferestrele şi pragul uşilor cu usturoi

La 30 noiembrie, Biserica Ortodoxă şi Biserica Romano-Catolică îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei, „cel dintâi chemat“, fratele Sfântului Apostol Petru.
 
Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe ţărmul lacului Ghenizaret, în nordul Ţării Sfinte. El era fratele lui Simon Petru. Amândoi au fost pescari, alături de tatăl lor. Având în vedere că era evreu, nu ştim cu certitudine dacă Andrei era numele său real (acesta fiind de origine greacă). Potrivit cercetătorilor, numele Andrei era destul de prezent printre evrei, încă din perioada sec. II-III d.Hr. Pentru români, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se spune că acest nume - Apostolul Lupilor - derivă din vechea denumire a dacilor, daoi (lupi), dar şi de la simbolul lor - lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun că acest animal a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei şi că cel care era căpetenia lupilor l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobroge spre peştera care i s-a oferit ca adăpost. Înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, Sfântul Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Potrivit tradiţiei, teologilor şi istoricilor, Sfântul Apostol Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci.

Peştera Sfântului Andrei

Peştera în care se crede că a vieţuit Sfântul Apostol Andrei cât timp a propovăduit pe teritoriul românesc se află la aproximativ patru kilometri sud-est de localitatea Ion Corvin. În actuala biserică din peşteră, în pronaos, într-o nişă, se află un fel de pat, scobit iniţial în piatră, despre care se spune că pe el se odihnea apostolul Andrei. În vara anului 1944, peştera, transformată în biserică, a fost sfinţită de către Episcopul Tomisului, Chesarie Păunescu. La scurt timp după aceasta, trupele ruseşti invadatoare au distrus-o. Abia după 1990, prin râvna cuviosului monah Nicodim Dincă, biserica a fost refăcută şi redată cultului. Astăzi, mii de credincioşi vin aici pentru a se ruga pe locul unde a trăit Apostolul Andrei. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în anul 1995, ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roşie în calendarul bisericesc, iar în anul 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României“. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească naţională.

În această noapte, animalele prind glas omenesc 

În noaptea de Sfântul Andrei se adună lupii, iar apostolul le împarte fiecăruia prada, pentru că se apropie iarna. Ca să-şi apere gospodăria de lupi, oamenii ung fântânile, ţăruşii de la poartă, ferestrele şi pragul uşilor cu usturoi. În această zi se spune că, pentru a te feri de lupi, nu trebuie să dai cu mătura, să duci gunoiul afară, nu se curăţă grajdurile, nu se face pomană şi nu se dă nimic cu împrumut. În această noapte toate animalele prind glas omenesc, însă cine le aude moare. O altă superstiţie spune că în această zi umblă strigoii, care iau viaţa rudelor apropiate, aduc boli, grindină şi multe suferinţe. Prin unele părţi există credinţa că strigoii fură din curţile oamenilor coasele, iar apoi se bat cu ele. Astfel, gospodinele nu lasă afară astfel de unelte.

Fetele îşi pun sub pernă busuioc

În noaptea de Sfântul Andrei, fetele îşi pun sub pernă busuioc sfinţit pentru a-şi visa ursitul. Unele fete încearcă să-şi vadă viitorul în oglindă. Ele se dezbracă şi stau goale între două oglinzi, ţinând în mâini două lumânări. Fetele se uită în oglinda din faţă pentru a vedea imagini reflectate în oglinda din spate. Ca să-şi viseze ursitul, tinerele îşi pun sub pernă 41 de boabe de grâu. Dacă visează că le ia cineva grâul, acesta este un semn că se vor mărita. Fetele măsoară de Sfântul Andrei nouă ceşcuţe pline cu apă, iar apoi le toarnă într-o strachină care se pune apoi sub o icoană. A doua zi dimineaţa, apa din strachină se măsoară din nou, cu aceeaşi ceşcuţă. Dacă mai rămâne apă pe fundul ei, atunci fetele vor avea noroc şi se vor mărita.

De ce se întorc cu gura-n jos cănile şi oalele

Pentru ca spiritele rele să nu pătrundă în casă, cănile şi oalele se întorc cu gura-n jos. Dacă în noaptea de Sfântul Andrei este senin şi cald, nici iarna nu va fi geroasă. În noaptea de Sfântul Andrei se pun la încolţit, într-un strat subţire de pământ, mai multe boabe de grâu. În funcţie de cum creşte grâul, aşa va fi şi următorul an pentru respectiva persoană. Aspectul grâului pus la încolţit spune ceva şi despre recoltele anului agricol ce urmează: un grâu frumos înseamnă o recoltă bogată. Fiecare membru al familiei îşi seamănă propriul grâu.

Românii dau cu usturoi pe la geamuri

De Sfantul Andrei, românii dau cu usturoi pe la geamuri ca să ţină strigoii afara. Usturoi se agaţă şi de tocul uşii, şi pe la geamuri, peste tot pe unde ar putea să intre răul. De la o casă la alta, tradiţiile se schimbă însă. Unii spun că astăzi nu se scoate gunoiul din casă, doar cenuşă din sobe. În această zi nu se dă nimic împrumut şi nu se fac daruri, căci astfel vei atrage pagubă. În unele sate din Oltenia, copiii taie mlădiţe din pomii roditori şi le pun în apă, la căldură, pentru a înmuguri până la Sfântul Vasile, când fac din ele sorcove, pentru a-şi ura părinţii şi neamurile.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lista societăţilor comerciale care vor livra medicamente Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa (document)

19 Nov 2018 100

Constanţa Secţia de balneofizioterapie a Policlinicii 2 a fost redeschisă (galerie foto)

12 Nov 2018 874

Contract uriaş Cine va spăla, dezinfecta şi călca lenjeria Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (document)

06 Nov 2018 893

Angajaţi de la un centru de plasament, reţinuţi după ce au bătut şi înfometat copiii aflaţi în grijă

31 Oct 2018 310

Minori din centru de plasament abuzați. Mai multe persoane reținute de polițiști

31 Oct 2018 323

Hotărâri adoptate de Sfântul Sinod. ÎPS Teodosie desemnat în Sinodul Permanent. Despre referendum. Avem un sfânt nou

26 Oct 2018 1249

Spitalul Județean Constanța a scos la licitație un contract care vizează „Casa Soarelui“. Ce lucrări se fac (document)

11 Oct 2018 950

Un înalt ierarh slujeşte, azi, la Techirghiol. IPS Teodosie va fi la Năvodari. Programul de slujire al ierarhilor din sud-est

23 Sep 2018 1323

Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci. Unde slujesc ierarhii din Regiuea Sud-Est

16 Sep 2018 877

Spitalul Judeţean Constanţa cumpără medicamente antineoplazice (document)

11 Sep 2018 356

Spitalul Judeţean Constanţa organizează licitaţie pentru cumpărarea de materiale de construcţie (document)

23 Aug 2018 465

Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța a încheiat un nou acord-cadru. Iată cu cine a semnat! (document)

17 Aug 2018 1011

SCJU a confirmat moartea bebeluşului născut la o clinică privată. Starea mamei este critică

30 Jul 2018 4343

Peste 100 de posturi noi în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa. 33 la Secţia Oncologică (document)

27 Jul 2018 1362

Medical Technologies International SRL va livra proteze ortopedice pentru Spitalul Judeţean Constanţa (document)

10 Jul 2018 518

Spitalul de Urgenţă Constanţa, executat silit. Mai multe dosare pe rolul instanţelor

06 Jul 2018 519

Spitalul Judeţean Constanţa îşi reface stocurile de produse de curăţenie (document)

15 Jun 2018 583

Ce lucrări va executa Spitalul Judeţean Constanţa pentru amenajarea secţiei de radioterapie. Detalii din proiect (document)

07 Jun 2018 1077

Synttergy Consult SRL și Brokmed SRL au bătut palma cu Spitalul Județean Constanța (document)

26 May 2018 641

Al treilea centru din țară dedicat pacienților cu boli inflamatorii intestinale, inaugurat la Spitalul Județean Constanța (galerie foto)

08 May 2018 782

ÎPS Teodosie va resfinți o biserică în această dimineață. Despre ce biserică este vorba și de ce este resfințită

28 Apr 2018 2426

Slujbă specială, astăzi, la Mănăstirea din Murfatlar. Care este motivul și ce sfânt prăznuim

20 Apr 2018 1115

Fumatul interzis, și nu prea, în Spitalul Județean Constanța. Zeci de sancțiuni au fost aplicate de polițiștii locali

10 Apr 2018 924

Consiliul Judeţean a publicat raportul controlului efectuat în Spitalul Judeţean. Adevăratele probleme sunt ţinute în continuare sub preş!

05 Apr 2018 1789

Protest spontan la secția de Terapie Intensivă și Anestezie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța

26 Mar 2018 878

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa va achiziţiona reactivi de la o firmă din Târgu Mureş (document)

22 Mar 2018 761

Cine va curăţa şi dezinfecta Spitalul Judeţean Constanţa, timp de doi ani, cu peste 3,7 milioane de lei (document)

20 Mar 2018 1924

Tunic Prod SRL şi Transmedic Impex SRL au semnat cu Spitalul Judeţean Constanţa. Ce vor livra unităţii sanitare (document)

14 Mar 2018 970

Biserica Ortodoxă Rusă a introdus în calendar nouă sfinți români. Cui aparține propunerea. Când sunt prăznuiți

09 Mar 2018 995

Astăzi prăznuim doi sfinți dobrogeni. Cine sunt și ce fapte au săvârșit. Unde avem lăcașuri sfinte cu hramul sfinților dobrogeni

28 Feb 2018 916

Mai multe dosare pe rol Spitalul Judeţean Constanţa contestă executarea silită

27 Feb 2018 729

Deficiențe constatate de Camera de Conturi la Spitalul Județean Constanța. Cum s-au cheltuit nejustificat fondurile publice (document)

21 Feb 2018 2578

#scrieDobrogea Spitalul Județean Constanța, aproape de semicentenar (galerie foto)

19 Jan 2018 2225

Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Unde avem, în județ, biserici cu hramul sfântului și cine sunt preoții slujitori

07 Jan 2018 1850

#citeşteDobrogea Mănăstirea Cocoș și cântecul cocoșului sălbatic. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

07 Jan 2018 1065

Unde slujesc, astăzi, ierarhii din zona Sud-Est a României. Programul complet

01 Jan 2018 1203

Ședință la Sfântul Sinod. Precizări privind taxele și contribuțiile. Despre chitanțe. Ce s-a aprobat pentru Arhiepiscopia Tomisului

19 Dec 2017 1441

Spitalul Judeţean Constanţa îşi reface stocurile de materiale sanitare. Va scoate din conturi circa 5 milioane de lei (document)

08 Dec 2017 701

Daruri de Sfântul Nicolae, de la Arimex Comexim 2000 SRL Dulciuri, fructe, creioane şi cărţi de colorat, dar şi un meniu de sărbătoare pentru pacienţi

06 Dec 2017 1410

Acţiuni caritabile Arimex Comexim 2000 SRL lansează îndemnul „Înseninează-ţi viaţa! Fă o faptă bună! Fii miracolul!“

06 Dec 2017 1207

Sfântul Apostol Andrei, ocrotitor al mai multor state şi oraşe din lume. Ce ţări îl au ca ocrotitor

30 Nov 2017 1142

Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Apostol Andrei De ce fetele îşi pun sub pernă busuioc, iar oamenii ung fântânile, ferestrele şi uşile cu usturoi

30 Nov 2017 1407

Astăzi, îşi serbează onomastica. Constănţeni care poartă numele Sfântului Andrei (galerie foto)

30 Nov 2017 1367

Sfântul Apostol Andrei şi Ziua României, sărbătorite la spitalele din Constanţa. Meniu tradiţional, oferit de Arimex Comexim 2000 SRL

29 Nov 2017 1170

RAJA. Programul casieriilor în perioada sărbătorilor de Sfantul Andrei și Ziua Națională a României

27 Nov 2017 555

#sărbătoreșteDobrogea Mesajul primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău

19 Nov 2017 1528

Căpitanul Marius Nae, de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Constanța, a fost condus pe ultimul drum. A murit, de ziua fiului său, în accidentul de la Valu lui Traian (galerie foto+video)

18 Nov 2017 8037

Doliu în Arhiepiscopia Tomisului. Unul din primii protoierei ai Constanței de după 1989 va fi înmormântat azi. Slujba va fi oficiată de IPS Teodosie

18 Nov 2017 2636

Spitalele din subordinea CJC, monitorizate Horia Ţuţuianu - „Sunteţi răspunzători de actul medical. Vreau rapoarte săptămânale şi informări despre probleme“

11 Nov 2017 1102

Tragedie în Constanţa, de Sfântul Apostol Andrei Primul termen în dosarul afaceristului Iusuf Mahir - 6 decembrie, de Sfântul Nicolae

11 Nov 2017 2528