UDTTMR, patru reprezentanţi în noua structură de conducere a Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni (galerie foto)

În perioada 31 iulie - 2 august, la Ankara, s-a desfăşurat cel de-al doilea Congres Mondial al Tătarilor Crimeeni. Au participat 430 de delegaţi cu drept de vot, care au reprezentat 200 de organizaţii ale tătarilor crimeeni din 13 ţări. Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) a avut 70 de delegaţi cu drept de vot, patru reprezentanţi ai săi făcând parte din noua structură de conducere a Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni.
 
Potrivit statutului evenimentului, României i-au revenit două locuri în Comitetul Executiv al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni, acestea fiind ocupate de preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, şi de prim-vicepreşedintele UDTTMR, Samir Menan.

De asemenea, a fost adăugat un loc în acest comitet, numirea venind din partea preşedintelui Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni, Refat Çubarov, care l-a propus pe drd. Metin Omer, de la Universitatea Hacettepe din Ankara, care susţine şi cursul „Istoria şi civilizaţia tătarilor“ la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa. Alături de cei trei reprezentanţi ai UDTTMR, în noua structură de conducere a Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni se mai află şi muftiul Iusuf Muurat, care a fost desemnat membru în Comisia de Control a Congresului. Sâmbătă, 1 august, în prima zi a evenimentului, au avut loc dezbateri cu privire la situaţia actuală a tătarilor din Crimeea. La tribuna congresului au luat cuvântul liderii tătarilor Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu şi Refat Çubarov, numeroşi lideri politici din Turcia printre care şi viceprim-ministrul Numan Kurtulmuş, conducători ai celor mai importante partide politice din Turcia, dar şi ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin. Toţi au contestat, încă o dată, public, anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă. Din sală nu au lipsit nici diplomaţi străini acreditaţi la Ankara, precum ambasadorul SUA în Turcia sau ambasadorul României în Turcia, Radu Onofrei. În prima zi, au avut loc şi alegerile pentru funcţia de preşedinte al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni. Doi candidaţi au aspirat la această poziţie, respectiv Refat Çubarov, propus de liderul tătarilor, Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu, şi Aslan Omer Kırımlı. În urma votului deschis, Refat Çubarov a fost desemnat preşedinte al Congresului, obţinând 260 de voturi, în timp ce contracandidatul său a adunat doar 66 de voturi.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se deschid cursurile Şcolii Comunitare turco-tatare (galerie foto)

03 Oct 2015 1656

Oaspeţii au vizitat camera tătărească UDTTMR, gazdă a delegaţiei Asociaţiei Islamice din China (galerie foto)

24 Apr 2015 1859

Participă Muftiul Muurat Iusuf UDDTMR marchează 25 de ani de la înfiinţare

08 Jan 2015 1905

După 40 de ani UDDTMR reînvie tradiţia tătărească a tepreşului (galerie foto)

16 Jun 2014 3814