Un constănţean a adunat tone de gunoaie în apartament, timp de 16 ani. Ce sindrom descrie un astfel de comportament. Cum se manifestă (galerie foto)

Luni, constănţenii care au trecut pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu au fost martorii unei acţiuni care i-au marcat. Angajaţii unei firme de curăţenie au scos dintr-un apartament de trei camere tone de gunoaie. Proprietarul apartamentului, care şi-a transformat casa în ghenă, a adunat gunoaie timp de 16 ani. Într-un final, a ajuns să nu mai poată ieşi din casă.
 
„Am fost chemaţi de asociaţia de proprietari pentru igienizarea unui apartament. Nu ne aşteptam să găsim asemenea lucruri, având în vedere că este plin până în plafon de gunoaie. Am dus până acum trei bene de câte zece tone de gunoaie şi urmează să mai cărăm peste 20 de astfel de bene. În apartament am găsit un domn ce pare perfect sănătos, spune că i se fac farmece, dar el cară de 16 ani gunoaie. Acesta nu mai putea ieşi din casă, la propriu, şi striga după ajutor la vecini. Vecinii ne-au apelat. Ne aşteptam să nu vrea să deschidă, dar a colaborat cu noi“, a declarat administratorul firmei de salubritate. Bărbatul locuieşte în blocul de pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu din anul 1985. Acesta ar fi practicat în tinereţe culturism.

Ce spun specialiştii

Bătrânul care a adunat gunoaie timp de 16 ani în apartament ar putea suferi de sindromul lui Diogene. Potrivit specialiştilor în psihologie, acesta reprezintă o tulburare mentală care se manifestă prin apatie, excludere socială şi acumularea de lucruri inutile, nedorite şi chiar gunoi. Manifestările principale ale sindromului lui Diogene sunt: achiziţionarea şi păstrarea unor obiecte la care individul nu poate renunţa ulterior, chiar dacă se dovedesc a fi inutile; individul este foarte dezorganizat, uită unde pune lucrurile şi este invadat de ele în toate ungherele casei; grad ridicat de extenuare psihică, depresie, cumpărături compulsive; individul colecţionează obiecte primite gratuit; nu este în stare să aibă grijă de lucrurile achiziţionate; foloseşte ca scuze pentru păstrarea obiectelor valoarea sentimentală, ataşamentul emoţional, faptul că îi aduc aminte de perioade fericite, teama de a pierde bani, valoarea estetică; nimeni din familie nu are voie să le arunce; individul are o capacitate scăzută de concentrare şi este incapabil să ia decizii ferme.
 
Unele dintre cauzele posibile neurologice sunt leziunile din zona frontală cauzate de congestie cerebrală sau un şoc în regiunea cortexului prefrontal şi/sau funcţionarea deficitară a zonelor subcorticale şi limbice ale creierului. Una dintre cauzele psihice ale acestui sindrom este anxietatea.
 
Citeşte şi:
 
Situaţie incredibilă la Constanţa. De 16 ani adună gunoaie în apartament. Priviţi ce scot angajaţii de la firma de salubritate (galerie foto+video)
 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanţa. 24 de persoane evacuate, alte şase au ajuns la spital intoxicate cu monoxid de carbon în urma unui incendiu

24 Dec 2017 1639

Situație incredibilă la Constanța. De 16 ani aduna gunoaie în apartament. Priviți ce scot angajații de la firma de salubritate (galerie foto+video)

09 Oct 2017 15336

Revista presei locale

24 Jul 2017 2159