Un episod nou din povestea copiilor din centrele de plasament Trupa „Arca“, ajunsă la finalul repetiţiilor, pleacă în Finlanda (galerie foto)

Trupa „Arca“, formată, în prezent din copii din centrele de plasament, dar şi din copii din familii organizate, reuşeşte să surprindă prin reuşitele constante, evidenţiate atât în mediul şcolar, cât şi în cel artistic. Activitatea lor voluminoasă, reprezentată prin munca de echipă, pe care o susţin la Centrul Cultural „Teodor T. Burada“, sub îndrumarea părintelui lor artistic, Dan Cojocaru, coordonator al trupei, a oferit roade, pe care copiii le-au cules la Festivalul de Teatru „D-ale lui Caragiale“. Astfel, boboceii trupei, care fac parte din Centrul de Plasament „Delfinul“, de la Agigea, au obţinut menţiuni, pentru sceneta jucată, numită „Five o'clock“.
 
Despre rezultatele lor, obţinute atât pe plan artistic, cât şi la nivel şcolar, vorbeşte, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Dan Cojocaru, îndrumătorul trupei: „E întotdeauna o bucurie să lucrez cu membrii trupei, pe care am format-o de-a lungul timpului. Au mers la acest festival cu plăcere şi cu bucuria de a juca şi de a participa. Sunt foarte fericit pentru una dintre fete, care a avut un parcurs sinuos, a venit la cursurile de teatru, după care s-a îndepărtat, iar acum, gustând din succesul acesta, a revenit la trupă şi nu-şi mai doreşte să plece. Mă bucură, de asemenea, faptul că acum, la sfârşit de an şcolar, membrii trupei «Arca» sunt premianţi, ocupând locul al doilea sau al treilea în clasele în care sunt integraţi, la şcolile la care învaţă“.

Urmează zborul succesului, către Finlanda

Roadele muncii trupei „Arca“ nu se opresc însă aici. Ele vor creşte la turneul din Finlanda, care va începe din 22 iulie, cu o amplă serie de spectacole, care includ dansuri tradiţionale pentru etniile ce populează Dobrogea. Câteva zile, copiii îi vor încânta pe spectatori cu dansurile realizate şi exersate sub îndrumarea coregrafului Chenan Iomer.
 
Referitor la organizarea reprezentaţiilor ce vor avea loc în acest turneu, Dan Cojocaru dezvăluie detalii din culisele spectacolului: „Am plusat, de această dată, spre deosebire de alte participări ale noastre la mai multe festivaluri internaţionale, introducând un dans cu sprijinul comunităţilor armenilor din Constanţa, care ne-au dat şi costumele tradiţionale. Avem câte un dans specific pentru fiecare etnie: armenesc, grecesc, aromân, turcesc, tătăresc. În încheiere, îi vom invita pe privitori să danseze «Ciuleandra» alături de copiii noştri. Spectacolele sunt deja organizate! Vom ajunge pe data de 20 la Helsinki, pe 21, copiii vor avea posibilitatea să se plimbe şi să viziteze, şi din 22 vom avea în fiecare zi câte un spectacol. Unul dintre ele va fi la ambasada noastră de la Helsinki“.

Noile apariţii în familia „Arca“ 

În cadrul spectacolelor vor apărea, cu un număr mare de reprezentaţii, două eleve de la secţia de canto din cadrul Centrului Cultural „Teodor T. Burada“. Este vorba despre Florentina Gârţu şi Lorena Babaşcu, eleve care, la vârstele de 11, respectiv 16 ani, au repertorii impresionante. Despre acestea şi despre rolurile lor în cadrul turneului, Dan Cojocaru apreciază: „Se simte foarte mult în economia spectacolului participarea a două viitoare soliste de muzică uşoară. De această dată, vor cânta muzică populară, dar ele cântă îndeosebi muzică uşoară. Au experienţa participării la festivaluri, le ajută foarte mult“.
 
Iubitoare de muzică şi interprete de armonie, fetele susţin că au moştenit talentul din familie şi că vor să se specializeze în acest domeniu. „Muzica, pentru mine, înseamnă foarte mult, mă încarcă cu o doză mare de energie, bucurie şi optimism. Îmi place foarte mult să cânt, pentru că prin muzică se transmit emoţii, stări sufleteşti. Când sunt pe scenă şi cânt, simt că pot să mă exprim lumii mult mai uşor“, a spus Lorena Babaşcu

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anunț important al CT BUS Autobuzele liniei 2-43 nu vor mai intra pe o stradă din Constanța. Iată care este aceasta

09 Feb 2024 2706

Firme Constanța Ce schimbări s-au operat în M`Arca Grand Investment SRL

07 Feb 2024 528

Partidul ARCA Naţiunii Române „Autonomia Ţinutului Secuiesc trebuie respinsă!”

26 Dec 2023 970

Droguri descoperite asupra unui bărbat, în Constanța

20 Nov 2023 849

Firme Constanța Arca Corbu SRL are acum doi asociați. Cine a fost cooptat în firmă

06 Sep 2023 944

Firme Constanța Dulce de Acasă Constanţa SRL își schimbă sediul social și deschide un nou punct de lucru

18 Aug 2023 1135

Firme Constanța Constănțeanul Ionuț Viorel Bulgaru s-a retras din Arca Corbu SRL

20 Jul 2023 816

Miţă Elionora

14 Jul 2023 277

Anunț important al CT BUS. Autobuzele liniei 2-43 circulă deviat

12 May 2023 1229

Dan Perșa împlinește 63 de ani. Munca sa a fost legată timp de zece ani de revista „Tomis”

26 Jan 2023 1691

Lucrările de toaletare și corecție a arborilor continuă în Constanța! Unde se intervine zilele acestea

05 Jan 2023 1291

Declarație de avere Gheorghe Halîngă, director la Căpitănia Zonală Drobeta Turnu Severin, averea și interesele (DOCUMENTE)

26 Oct 2022 2073

Anunţ important al CT BUS. Este vizată o linie de transport în comun

18 Aug 2022 1516

Constanța Avarie RAJA pe strada Arcașului. Se oprește furnizarea apei

30 May 2022 1271

Veste tristă pentru rockerii din Vama Veche. Se închide unul dintre cele mai iubite baruri

10 Mar 2022 3826