Social

Vasile Dîncu Programul "Prima Casă" va continua. Unele familii tinere ar putea avea acces la el fără un avans

Programul "Prima Casă" va continua și se încearcă optimizarea lui, în sensul că, în anumite condiții, unele familii tinere ar putea avea acces la acesta fără să plătească un avans, a anunțat astăzi vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
 
"În ceea ce privește programul 'Prima Casă', el va continua. Sperăm, după negocierile pe care le-am avut anul acesta cu Ministerul de Finanțe, să avem un buget începând de anul viitor de câteva ori mai mare, pentru că este cu adevărat un program de succes din ultimii ani și a reușit să performeze foarte bine din toți indicatorii. (...) Vom încerca să optimizăm acest proiect. (...) Poate este necesar să ne gândim un pic la condiții, să facem niște condiții de acordare a avansului, de exemplu, care să fie în corelație cu veniturile pe care le au familiile tinere. Pentru multe familii tinere, (...) 15% din valoarea unei locuințe este poate prea mult, este și greu de obținut un credit. Așa încât ne gândim la facilitarea acestor credite legate de 'Prima Casă'", a declarat vicepremierul Vasile Dîncu la dezbaterea publică a proiectului de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei Naționale a Locuirii, care are loc astăzi la MDRAP.
 
Potrivit lui Dîncu, ar trebui ca aceste avansuri să scadă și să fie în corelație cu veniturile tinerilor, care nu sunt foarte mari.
 
"Și, eventual, inclusiv duratele să fie extinse, pentru ca să fie un acces mai ușor la locuințe sociale. (...) 'Prima Casă' este o formă, până la urmă, de a sponsoriza o locuință pentru tineri, deci are o dimensiune socială", a spus Vasile Dîncu.
 
Întrebat dacă acest avans la "Prima Casă", care este de 5%, ar trebui să scadă la 0%, el a răspuns că acest lucru va fi decis în funcție de analizele ce vor fi făcute.
 
"Chiar și 5% pentru unele familii, care nu pot obține un credit, este (o valoare — n.r.) foarte mare. În funcție de situație, ar putea ca unele familii tinere, care nu pot să dea un avans, să poată să aibă acces și fără un avans, dacă o analiză financiară a veniturilor arată acest lucru", a explicat vicepremierul.
 
El a precizat că o anchetă socială poate să stabilească exact ce înseamnă venituri mici. "Intenția noastră este ca ceea ce sunt venituri mici (...) să fie luate în considerare ca și criteriu", a arătat Dîncu.
 
Totodată, Vasile Dîncu a spus că Strategia Națională a Locuirii se află în dezbatere publică, urmând ca ulterior să se decidă schimbările legislative necesare.
 
"Vom revizui strategia și vom începe să discutăm după aceea asupra tacticilor și asupra schimbărilor legislative pe care ni le propunem împreună cu Ministerul de Finanțe, împreună cu Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale", a mai spus viceprim-ministrul.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a motivat una dintre cele mai importante decizii din justiția din România! Dosare grele s-ar putea rejudeca

14 Oct 2019 877

Ziua Europeană a Limbilor, sărbătorită de elevii din Năvodari

26 Sep 2019 784

Radu Mazăre, acţiune de ultim moment la Înalta Curte! Fostul primar vrea în libertate

20 Sep 2019 1846

Radu Mazăre cere anularea unui mandat de arestare. Ce au decis judecătorii

13 Sep 2019 552

Programul „Prima Casă“ se modifică! Cine va putea beneficia de noul program, „O familie, o casă“ (document)

27 Aug 2019 884

Festivalul „S.U.I.T.A”, pe plaja ZOOM. Tradiţie constănţeană în lupta cu autismul şi ADHD-ul

06 Aug 2019 1036

Horia Botezatu, notarul public trimis în judecată de DNA Constanţa, condamnat! Apelul dosarului, în octombrie

30 Jul 2019 2657

Constănţeni deferiţi justiţiei în dosarul referendumului pentru demiterea preşedintelui României. Când va fi primul termen

29 Jul 2019 647

Soluţie finală în cazul procurorului constănţean Vasile Balaican. Iată ce au decis magistraţii!

22 Jun 2019 1518

Ce a decis Guvernul în legătură cu dobânda calculată creditelor acordate prin programele guvernamentale cu garanţia statului

30 May 2019 422

Baloane colorate, desene pe asfalt şi zeci de surprize De 1 Iunie, Solid House invită copiii din Constanţa la o mega-petrecere

30 May 2019 1168

Liviu Dragnea, condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare. Traseul procesului şefului PSD (galerie foto)

28 May 2019 1299

Ministrul Eugen Teodorovici Este în lucru o hotărâre de Guvern pentru e a aduce mai multe îmbunătăţiri programului 'Prima casă'

14 May 2019 402

Președintele PSD, Liviu Dragnea, anunță noi facilități pentru cei interesați de programul Prima Casă

13 May 2019 414

Accident spectaculos în judeţul Buzău. O locuinţă a fost avariată de un autoturism care s-a răsturnat în curte (galerie foto+video)

29 Apr 2019 3936