Social

Vasile Dîncu Programul "Prima Casă" va continua. Unele familii tinere ar putea avea acces la el fără un avans

Programul "Prima Casă" va continua și se încearcă optimizarea lui, în sensul că, în anumite condiții, unele familii tinere ar putea avea acces la acesta fără să plătească un avans, a anunțat astăzi vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
 
"În ceea ce privește programul 'Prima Casă', el va continua. Sperăm, după negocierile pe care le-am avut anul acesta cu Ministerul de Finanțe, să avem un buget începând de anul viitor de câteva ori mai mare, pentru că este cu adevărat un program de succes din ultimii ani și a reușit să performeze foarte bine din toți indicatorii. (...) Vom încerca să optimizăm acest proiect. (...) Poate este necesar să ne gândim un pic la condiții, să facem niște condiții de acordare a avansului, de exemplu, care să fie în corelație cu veniturile pe care le au familiile tinere. Pentru multe familii tinere, (...) 15% din valoarea unei locuințe este poate prea mult, este și greu de obținut un credit. Așa încât ne gândim la facilitarea acestor credite legate de 'Prima Casă'", a declarat vicepremierul Vasile Dîncu la dezbaterea publică a proiectului de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei Naționale a Locuirii, care are loc astăzi la MDRAP.
 
Potrivit lui Dîncu, ar trebui ca aceste avansuri să scadă și să fie în corelație cu veniturile tinerilor, care nu sunt foarte mari.
 
"Și, eventual, inclusiv duratele să fie extinse, pentru ca să fie un acces mai ușor la locuințe sociale. (...) 'Prima Casă' este o formă, până la urmă, de a sponsoriza o locuință pentru tineri, deci are o dimensiune socială", a spus Vasile Dîncu.
 
Întrebat dacă acest avans la "Prima Casă", care este de 5%, ar trebui să scadă la 0%, el a răspuns că acest lucru va fi decis în funcție de analizele ce vor fi făcute.
 
"Chiar și 5% pentru unele familii, care nu pot obține un credit, este (o valoare — n.r.) foarte mare. În funcție de situație, ar putea ca unele familii tinere, care nu pot să dea un avans, să poată să aibă acces și fără un avans, dacă o analiză financiară a veniturilor arată acest lucru", a explicat vicepremierul.
 
El a precizat că o anchetă socială poate să stabilească exact ce înseamnă venituri mici. "Intenția noastră este ca ceea ce sunt venituri mici (...) să fie luate în considerare ca și criteriu", a arătat Dîncu.
 
Totodată, Vasile Dîncu a spus că Strategia Națională a Locuirii se află în dezbatere publică, urmând ca ulterior să se decidă schimbările legislative necesare.
 
"Vom revizui strategia și vom începe să discutăm după aceea asupra tacticilor și asupra schimbărilor legislative pe care ni le propunem împreună cu Ministerul de Finanțe, împreună cu Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale", a mai spus viceprim-ministrul.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Iată ce bănci vor acorda creditul Prima Casă 2020! Câţi bani a alocat statul român

24 Feb 2020 799

Spectacol dedicat iubirii Locuitorii comunei Cumpăna au sărbătorit Dragobetele (galerie foto)

23 Feb 2020 511

„De Dragobete, iubeşte româneşte!“ Locuitorii din Cumpăna, invitaţi la spectacol

20 Feb 2020 744

UPDATE IPS Teodosie a fost achitat definitiv (minută)

14 Feb 2020 3315

Înalta Curte se pronunţă azi în dosarul lui Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului

14 Feb 2020 754

Programul Prima Casă 2020 Ministerul Finanţelor Publice a pus în dezbatere proiectul privind plafonul de garantare

01 Feb 2020 355

Societate absorbită de SOCEP Constanţa. Iată despre cine este vorba!

08 Jan 2020 419

Să întâmpinăm Anul Nou alături de Corala „Armonia“!

30 Dec 2019 1857

Astăzi a fost semnat contractul Mirel Rădoi, noul selecționer al echipei Naționale a României

27 Nov 2019 663

LIVE TEXT “Forumul religiilor în Dobrogea”, la cea de-a doua ediție. Tema este Școala creștină a Dobrogei - Dionisie Exiguul, dobrogeanul care a calculat pentru prima dată anul naşterii lui Iisus Hristos

19 Nov 2019 1529

O comedie despre bântuiri şi neveste - vii sau moarte - pe scena Casei de Cultură din Constanţa

05 Nov 2019 792

S-a motivat una dintre cele mai importante decizii din justiția din România! Dosare grele s-ar putea rejudeca

14 Oct 2019 1209

Ziua Europeană a Limbilor, sărbătorită de elevii din Năvodari

26 Sep 2019 1018

Radu Mazăre, acţiune de ultim moment la Înalta Curte! Fostul primar vrea în libertate

20 Sep 2019 2042

Radu Mazăre cere anularea unui mandat de arestare. Ce au decis judecătorii

13 Sep 2019 613