Vine căldura! Azi sunt Alexiile, ziua în care şarpele iese din hibernare

Biserica Ortodoxă Română îl prăznuieşte în cea de-a 17-a zi a lunii martie pe Sfântul Alexie, Omul lui Dumnezeu. În popor, se sărbătoresc Alexiile sau ziua în care căldura iese din pământ, iar vietăţile, în special gâzele şi târâtoarele, se trezesc din hibernare.
 
Sfântul Alexie, numit şi Alexie cel Cald, este protectorul acestor vietăţi. Se spune că de Alexii şarpele iese din pământ la suprafaţă şi se va întoarce să hiberneze pe 14 septembrie, de Înălţarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii, cum i se spune în popor. În această zi, femeile din satul tradiţional nu aveau voie să facă treburi casnice. În schimb, trebuiau să aducă din timp pământ în casă şi de Sfântul Alexie, Omul lui Dumnezeu, şi să astupe cu el crăpăturile din case şi fisurile de sobe, prin acest gest simbolic astupându-se şi ochii şarpelui, oamenii fiind în acest fel feriţi de muşcătura reptilei.
 
Tot în această zi, se aprindeau focuri în livezi, pentru a alunga dăunătorii, fiind puse să ardă în vâlvătaie fructe sfinţite de Înălţarea Sfintei Cruci.
 
Însă cine a fost Sfântul Alexie cel blând, numit şi Omul lui Dumnezeu?! El s-a născut la Roma, ca unicul copil al unei familii de patricieni. Căsătorit fără voia sa de către părinţi, tânărul Alexie a fugit încă din seara nunţii şi, renunţând la toate bogăţiile familiei, şi s-a retras la Edesa, trăind acolo pe lângă biserică, în smerenie şi din mila oamenilor, timp de 18 ani. Plecând din Edesa, cu gândul de a se duce spre Tarsul Ciliciei, la biserica Sfântului Apostol Pavel, corabia cu care călătorea, împinsă fiind de vânt, a fost îndrumată într-altă parte. Considerând că acesta este semn de la Dumnezeu, Sfântul Alexie, nerecunoscut de nimeni, s-a statornicit la Roma, petrecându-şi ultimii ani din viaţă înaintea porţii casei sale, fiind luat în derâdere de servitorii săi. Când a simţit că i se apropie sfârşitul, a cerut o bucată de hârtie pe care a scris cine este.
 
Împăratul Onoriu, după o descoperire dumnezeiască, a citit această hârtie, făcând cunoscută tuturor identitatea Sfântului Alexie, ale cărui moaşte s-au dovedit a fi făcătoare de minuni, redând vederea orbilor şi alungând suferinţele trupurilor.
 
Se spune că, pentru ca nimeni să nu fie căsătorit precum Sfântul Alexie, împotriva voinţei sale, există obiceiul ca preotul să întrebe de trei ori mirii la cununie dacă sunt de acord cu mariajul.
 
Sursă foto: calendarulortodox.ro

Citeşte şi:

Azi este prăznuit Sfântul Sofronie şi se fac pomeniri pentru cei adormiţi

Aflarea Sfintei Cruci şi cei 42 de mucenici din Amoreea
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sinaxar 17 martie 2016 Povestea vieții sfântului căruia mii de români și românce îi poartă numele

17 Mar 2016 2794