Social

Virgil Dulea, de la casa de amanet Garant, achitat. Apelul dosarului, amânat pentru septembrie

Curtea de Apel Constanţa a stabilit un nou termen în apelul dosarului în care omul de afaceri Virgil Dulea, de la casa de amanet Garant, a fost achitat în primă instanţă. Noul termen a fost stabilit pentru data de 27 septembrie.
 
În cauză, Virgil Dulea fusese acuzat de evaziune fiscală şi spălarea banilor.
 
Reamintim că, în privinţa infracţiunii de evaziune fiscală, instanţa a ajuns la concluzia că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“. În ceea ce priveşte aspectul presupusei săvârşiri a infracţiunii de spălare a banilor, Tribunalul Constanţa a reţinut că fapta nu există.
 
Potrivit motivării, Tribunalul Constanţa a constatat că „în cauză nu s-a putut proba existenţa infracţiunii de evaziune fiscală în modalitatea reţinută în sarcina inculpatului Dulea Virgil, nici sub aspectul laturii obiective şi nici sub aspectul laturii subiective“. În continuare, instanţa a reţinut că probele administrate, respectiv declaraţiile inculpatului, declaraţiile martorilor şi cele două rapoarte de expertiză contabilă, au demonstrat că în cauză nu a existat o ascundere a bunului sau a sursei impozabile.
 
În ceea ce priveşte obligaţia de plată a TVA-ului, Virgil Dulea a susţinut că în situaţia în care un client nu îşi ridica obiectul amanetat şi, prin urmare, datoria către IFN M Credit SRL rămânea neachitată, una dintre societăţile afiliate se subroga în drepturile societăţii creditoare, în baza unei oferte în care îşi manifesta intenţia să preia prin subrogare obiectele rămase din amanet, angajându-se să mai păstreze bunurile între 5 şi 15 zile, pentru a le da clienţilor posibilitatea să le ridice; întrucât în această perioadă clientul continua să fie proprietarul bunului, IFN M Credit SRL nu avea cum să transmită dreptul de proprietate către societatea care se subroga în drepturile sale. În motivare, judecătorii au mai consemnat că nici societatea creditoare şi nici societăţile afiliate nu erau plătitoare de TVA, până în momentul în care nu se depăşea marja de 65.000 de euro.
 
Şi prin raportul de expertiză contabilă efectuată în cursul cercetării judecătoreşti se arată, în primul rând, că la momentul perfectării operaţiunii de subrogare IFN M Credit nu deţinea şi nu transmitea un drept de proprietate asupra bunurilor luate în amanet şi deci nu datora TVA, întrucât casa de amanet, nefiind proprietara bunurilor constituite ca garanţie, subrogaţia avea ca efect doar transmiterea unor creanţe cu garanţiile aferente. Prin urmare, concluzionând că inculpatul nu a ascuns sursa impozabilă şi nici nu a intenţionat să facă acest lucru, instanţa a dispus achitarea acestuia sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.
 
Cea de-a doua infracţiune pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Dulea Virgil este infracţiunea de spălare a banilor, reţinându-se că, în perioada 2006-2010, a efectuat tranzacţii cu sume ce au fost transferate din România către firma Leasesmart LTD din Cipru, sume care s-au întors sub formă de împrumut în contul inculpatului, iar de aici sub formă de împrumut în conturile societăţii, scopul operaţiunilor fiind de disimulare a adevăratei naturi a proprietăţilor fondurilor tranzacţionate ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând că fondurile în cauză provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
 
În motivare, judecătorii au consemnat că prin actul de inculpare se reţine că inculpatul a efectuat transferuri de bani cunoscând că acele sume provin din săvârşirea unei infracţiuni de evaziune fiscală, scopul operaţiunilor fiind de disimulare a adevăratei naturi a proprietăţilor fondurilor tranzacţionate ori a drepturilor asupra acestora.
 
„În condiţiile în care, pentru infracţiunea de evaziune fiscală, din săvârşirea căreia se susţine prin actul de inculpare că ar fi provenit sumele de bani transferate de către inculpat către firma Leasesmart LTD din Cipru, instanţa a stabilit că se impune achitarea, considerăm că în sarcina inculpatului nu poate fi reţinută această acţiune ilicită. Prioritară este săvârşirea unei infracţiuni care are drept rezultat obţinerea unor bunuri, acestea constituind şi obiectul material al infracţiunii de spălare de bani. Tribunalul apreciază că probele administrate în cauză nu au demonstrat existenţa infracţiunii de spălare a banilor (…) reţinută în sarcina inculpatului Dulea Virgil, sens în care, (…) va dispune achitarea acestuia“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Având în vedere că în prezenta cauză s-a dispus achitarea inculpatului, instanţa a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de partea civilă Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrate Fiscală - Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi, reprezentată de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa.
 
În continuare, Tribunalul Constanţa a dispus restituirea către inculpat a următoarelor sume: 704.240 de lei, 59.850 de euro, 77.021 de dolari, precum şi restituirea cantităţii de 137.174,52 de grame de aur, din care cantitatea de 122.513,75 de grame se află depusă la Trezoreria Municipiului Constanţa. În final, cantitatea de 14.661 de grame (bijuterii din metal comun acoperite cu aur, pietre şi resturi de bijuterii din metal comun) se va restitui după cum urmează: cantitatea de 112.211,6 grame către Dulea Virgil, 14.776,32 de grame către M C. Stand-By SRL (fostă IFN M Credit SRL) şi 10.186,60 de grame către Sigma Credit SRL.
 
Decizia Tribunalului Constanţa a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Aşa cum arătam şi în ediţiile trecute, numele lui Virgil Dulea este legat de firma care deţine casa de amanet Garant, situată pe strada Theodor Burada din Constanţa.
 
La momentul trimiterii în judecată, reprezentanţii grupului Garant ne-au declarat că dosarul mai sus precizat nu vizează casa de amanet.
 
Amintim că, în anul 2007, Virgil Dulea i-a reclamat la Parchet pe poliţiştii şi pe comisarii Gărzii Financiare care i-au confiscat cantitatea de 120 de kilograme de aur.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un cunoscut om de afaceri din Constanţa a fost achitat. Judecătorii şi-au motivat decizia

29 Mar 2018 3739

Monitorul OficialIFN Garant Grup Credite SRL are un nou administrator

16 Feb 2018 597

Modificări în structura societății Master Fishing SRL. Ce a decis Adunarea Generală a Asociaților

15 Feb 2018 684

Administratorul societății Agil Gold & Silver Constanța s-a stins din viață. Cine a fost numit în funcție după decesul acestuia

07 Feb 2018 748

Primele nemulţumiri după achitarea omului de afaceri Virgil Dulea, de la casa de amanet Garant

20 Nov 2017 922

Afaceristul Virgil Dulea, de la casa de amanet Garant, a fost achitat. Fusese acuzat de evaziune fiscală şi spălarea banilor

10 Nov 2017 6920

Master Fishing SRL a deschis un nou punct de lucru în Constanţa

03 Oct 2017 729

Tribunalul Constanţa sesizează Curtea Constituţională în dosarul omului de afaceri Virgil Dulea!

21 Apr 2016 1572

Schimbări în firmele lui Virgil Dulea Cristina Şerbu, cooptată în Agil Gold & Silver SRL şi în IFN Garant Grup Credite SRL

23 Jan 2016 2801

Începe judecata omului de afaceri Virgil Dulea! Este acuzat de evaziune fiscală şi spălarea banilor

03 Jul 2015 2181

Asociat în firma care deţine casa de amanet Garant Afaceristul Virgil Dulea, trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălarea banilor

15 Jun 2015 5939

Mărul discordiei - 120 de kilograme de aur Un nou dosar pentru Protecţia Consumatorului după scandalul de la amanetul Garant

30 Dec 2014 2090

Este oficial Virgil Dulea s-a retras de la conducerea SC Master C. Stand-By SRL

29 Sep 2014 1344

Afaceristul Virgil Dulea și-a deschis o nouă firmă

20 Sep 2014 1808

Ce se mai întâmplă în societatea AGIL a afaceristului Virgil Dulea

02 Sep 2014 1188

Virgil Dulea schimbă obiectul de activitate la Sigma Credit şi Goods Credit

18 Aug 2014 1146

De ce închide afaceristul Virgil Dulea puncte de lucru în Constanţa?

14 Jul 2014 2889

Cuget Liber „Probabilitatea ca eu să confund tinichelele cu aur este zero"

19 Dec 2011 1046

Virgil Dulea susţine că i-au fost înlocuite 14 kilograme de metal preţios, din cele 120 confiscate, cu tablă

02 Dec 2011 1536

Zeci de kilograme de bijuterii, în vanAfaceristul de la Garant, învins de poliţie

13 Dec 2010 3663

Strutinsky şi Dulea se ceartă pe Siutghiol (documente)

18 Oct 2010 3921

Zece firme dintr-o lovituraAfaceristul Virgil Dulea renunta la „business“ (document)

31 Jul 2010 3137

Zeci de euro si kilograme de aur, „opintite" in 1.000 de lei Dulea, de la Garant, la judecata cu Politia

13 May 2010 2779

A fost elucidat misterul perchezitiilor de la Garant

02 Oct 2007 1348

Perchezitie strict secreta, la casa de amanet

29 Sep 2007 3181