Zeci de persoane mor anual in accidente de munca rutiere

Statistica ingrijoratoare

ITM a demarat de ieri o campanie de verificare a transportatorilor * La aceasta categorie se inscriu si taximetristii * Timp de patru zile, sunt vizate a fi controlate peste trei sute de firme * Urmatoarea campanie de verificare se va desfasura in domeniul constructiilor * Reprezentantii ITM au deja semnale de munca la negru in acest sector de activitate

Inspectorii Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta au demarat, incepand de ieri, o campanie in domeniul transporturilor rutiere interne si internationale. Marian Becheanu, inspector sef adjunct al ITM, a declarat ca se va verifica modul in care agentii economici respecta prevederile legale referitoare la securitatea si sanatatea in munca in domeniul transporturilor. Campania urmareste cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si angajatilor in ceea ce priveste necesitatea respectarii prevederilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca si diminuarea consecintelor sociale si economice negative care deriva din nerespectarea de catre angajatori a prevederilor legale. Marian Becheanu a declarat ca la aceasta actiune vor participa cinci echipe de inspectori. Sunt vizate peste 300 de societati care au ca obiect de activitate transporturile, la acest capitol inscriindu-se si firmele de taximetrie. Reprezentantii ITM au precizat ca era necesara o astfel de campanie deoarece, in ultimii sapte ani, numarul accidentelor de munca soldate cu morti a crescut ingrijorator. Marian Becheanu a precizat ca, la nivelul judetului, ponderea acestor evenimente tragice este mic, insa la nivel national situatia este alarmanta. Astfel, in anul 1997 au avut loc 283 de accidente de munca in urma carora 47 de persoane si-au pierdut viata, in 1998 s-au petrecut 238 de accidente soldate cu 34 de morti, in 2000 au fost 251 de evenimente cu 27 de decese, in 2001 pe sosele au fost 240 de accidente, din care 23 mortale, in 2001 numarul acestora a crescut la 261, 32 de persoane decedand, iar in primul trimestru al anului trecut au avut loc 45 de accidente soldate cu sase morti. Tiberiu Plesu, inspector sef al ITM, a declarat ca un real pericol il reprezinta masinile care transporta fier vechi si se grabesc sa ajunga in port. Astfel, soferii isi pun viata in pericol pentru a se incadra in graficul impus de angajator. De asemenea, aceste masini prezinta risc si pentru ceilalti participanti la trafic deoarece exista pericolul caderii unor bucati de fier vechi in timpul mersului. O alta campanie pe care inspectorii de munca o vor demara in scurt timp vizeaza domeniul constructiilor. Tiberiu Plesu a precizat ca, o data cu venirea sezonului cald, si aceste societati incep sa-si desfasoare activitatea. Acesta a mai adaugat ca deja exista semnale ca anumite firme au luat persoane din diferite localitati ale judetului pe carele folosesc la munca fara a le intocmi forme legale de angajare. Reprezentantii ITM spun ca prin astfel de actiuni doresc sa stopeze fenomenul de munca la negru care capata proportii ingrijoratoare.

Controale de rutina

In domeniul relatiilor de munca, in cursul saptamanii trecute inspectorii de munca au verificat 42 de agenti economici, 16 dintre acestia fiind sanctionati cu avertisment. Societatea "Tarancuta" SRL a fost sanctionata cu 30 de milioane de lei pentru nedepunerea la ITM a dovezilor de plata a salariilor insotite de actele care sa ateste plata lunara a datoriilor catre bugetul statului. Societatea a mai primit o sanctiune de aceeasi valoare, respectiv 30 de milioane de lei, pentru neinregistrarea in termen a contractelor individuale de munca. In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost controlati 52 de agenti economici, dintre care zece au fost sanctionati cu avertisment si li s-au stabilit masuri cu termene de remediere a deficientelor constatate.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Accident rutier în localitatea Izvoarele, județul Tulcea

17 Apr 2024 370

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 290

TULCEA Accident rutier în localitatea Izvoarele! O persoană a fost rănită

17 Apr 2024 321

IGPR InfotraficJudețul Prahova-Trafic blocat pe DN 1B

17 Apr 2024 197

IGPR InfotraficJudețul Cluj - Trafic oprit pe centura Vâlcele-Apahida

17 Apr 2024 193

IGPR InfotraficTrafic alternativ pe DN 12

17 Apr 2024 190

VIDEO „Cazul 2 Mai ar putea fi reluat de la 0“ Avocatul Adrian Cuculis, declarații după anunțul Inspecției Judiciare privind-o pe judecătoarea Popoviciu, de la Mangalia

16 Apr 2024 946

IPJ Constanța În nici 24 de ore, accidente cu șoferi băuți sau drogați

16 Apr 2024 425

UPDATE Demonstrație în memoria victimelor accidentului de la 2 Mai, la Judecătoria Constanța (FOTO+VIDEO)

16 Apr 2024 784

Județul Tulcea Accident între o autoutilitară și un autoturism. Duba de marfă s-a răsturnat (FOTO+VIDEO)

16 Apr 2024 575

Știri Constanța Un pompier aflat în timpul liber a sărit în ajutorul bărbatului rămas captiv în urma accidentului de la Castelu (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 914

Tribunalul Constanța decide marți libertatea lui Vlad Matei Pascu, din București, acuzat de producerea tragediei de la 2 Mai!

15 Apr 2024 802

Accident rutier între localitățile Jurilovca și Babadag, județul Tulcea. O persoană, rănită

15 Apr 2024 485

UPDATE. Județul Constanța Trafic rutier oprit în localitatea Castelu în urma unui accident rutier (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 1773

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 2B

15 Apr 2024 295