Zi de pomenire pentru sfinţii ucişi în Mănăstirea „Sfântul Sava cel Sfinţit“

După ce pe 6 martie i-a prăznuit pe cei 42 de mucenici din Amoreea, iar în cea de-a noua zi lunii i-a pomenit pe cei 40 de mucenici din Sevastia, Biserica Ortodoxă Română îi cinsteşte, luni, 20 martie, pe cuvioşii ucişi în Mănăstirea „Sfântul Sava cel Sfinţit“, dar şi pe Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul. 
 
Pe 19 martie, în cea de-a treia duminică a Postului Paştelui, creştinii ortodocşi au cinstit Sfânta Cruce, scoasă din altar, împodobită cu flori şi busuioc, şi aşezată pe analog, spre închinare, iar astăzi, cea de-a patra săptămână a Postului Mare începe cu pomenirea sfinţilor cuvioşii, vieţuitori în secolul al VIII-lea, ucişi de arabi în Mănăstirea „Sfântul Sava cel Sfinţit“.
 
Se spune că, într-o zi de 13 martie, arabii au intrat în Mănăstirea „Sfântul Sava cel Sfinţit“, cu gândul de a o prăda de lucruri de valoare. Negăsind ceea ce căutau, ei au ars chiliile şi au început să tragă cu arcul în călugări, omorând 13 dintre aceştia şi rănind mulţi alţii. Sfântul lăcaş nu a ars din temelii doar pentru că prăduitorii au fugit crezând că o armată din Ierusalim le-a luat urma. Călugării răniţi au fost vindecaţi de părintele Toma, medic cu experienţă.
 
Arabii s-au întors pe 20 martie şi i-au torturat şi ucis pe mărturisitorii dreptei credinţe întru Hristos, deoarece aceştia nu au vrut să dea pe mâinile păgânilor sfintele odoare din Lavra „Sfântul Sava cel Sfinţit“. Cei care au scăpat cu viaţă s-au îngrijit de îngroparea trupurilor fraţilor care şi-au găsit martiricul sfârşit. Însă şi păgânii şi-au luat răsplata pentru faptele lor, fiind atinşi de molime şi devoraţi de fiarele sălbatice.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa

Citeşte şi:

A treia săptămână din Postul Paştelui, spre final. O nouă sâmbătă de pomenire

Românii care nu au nume de sfânt îşi serbează ziua pe 9 martie, de Mucenici

Zi de sărbătoare Aflarea Sfintei Cruci şi cei 42 de mucenici din Amoreea

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cei care nu poartă nume de sfânt îşi serbează onomastica Creştinii îi pomenesc pe Sfinţii 40 de Mucenici, uciși pentru credința lor în Hristos

09 Mar 2015 5952