107 ani de la fondarea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Ce constănţeni fac parte din structurile forului

  • Comitetul Olimpic Român a fost recunoscut de Comitetul Internaţional Olimpic în acelaşi an în care s-a înfiinţat, 1914.
  • În momentul de faţă, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român îl are ca preşedinte pe Mihai Covaliu.
  • Elena Frîncu este membru de onoare pe viaţă al COSR, fosta mare sportivă activând între 1992 şi 2012 ca membru în Comitetul Executiv al COSR.
 
Sâmbătă, 27 martie, se împlinesc 107 ani de la fondarea Comitetului Olimpic Român, for care, în urma Adunării Generale din 23 aprilie 2004, a devenit Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR).
 
COR a fost recunoscut de Comitetul Internaţional Olimpic în acelaşi an în care s-a înfiinţat. După cum se arată pe site-ul oficial al COSR, Comitetul Olimpic și Sportiv Român este o asociaţie de interes naţional, aparţinând mişcării olimpice, care se organizează şi funcţionează în baza statutului propriu, elaborat în conformitate cu prevederile Chartei Olimpice şi a legislaţiei române în vigoare. COSR are rolul de a propaga principiile fundamentale ale olimpismului la nivel naţional, precum şi de a sprijini crearea de instituţii care se dedică educaţiei olimpice. „COSR sprijină sportul de înaltă performanţă şi are obligaţia de a alcătui echipa României care participă la Jocurile Olimpice. De asemenea, COSR trebuie să organizeze şi să conducă delegaţiile sale, atât la Jocurile Olimpice, cât şi la alte competiţii internaţionale patronate de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO)”, precizează sursa citată.
 
În momentul de faţă, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român îl are ca preşedinte pe Mihai Covaliu, iar structurile COSR fac parte şi mai mulţi constănţeni (Elena Frîncu, Simona Amânar, Răzvan Florea, Horia Tecău, Mitică Pricop, Alin Larion, Ilie Flororiu, Nicolae Dobre), dar şi, ca instituţie, CS Farul Constanţa.
 

COSR i-a acordat Colanul de Aur

 
Elena Frîncu este membru de onoare pe viaţă al COSR, fosta mare sportivă (vicecampioană mondială la handbal), care a condus apoi timp de 22 de ani Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa, activând între 1992 şi 2012 ca membru în Comitetul Executiv al COSR. Pe lângă cariera sportivă, Elena Frîncu a avut realizări deosebite și în calitate de conducător, fiind considerată cel mai de succes manager de sport din România. În 2012, când a ieşit la pensie, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român i-a acordat Colanul de Aur, Elena Frîncu fiind primul administrator sportiv din România onorat cu această înaltă distincţie.
 

În Comitetul Executiv

 
Fosta mare gimnastă Simona Amânar, multiplă campioană olimpică, mondială şi europeană (stabilită, alături de familie, de mai mulţi ani, la Timişoara) şi Alin Larion (fost atlet, în prezent antrenor de atletism la CS Farul, dar şi cadru universitar la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii „Ovidius” Constanţa şi președinte al Federației Române Sportul pentru Toți) fac parte din Comitetul Executiv al COSR, Simona Amânar ca reprezentant al sporturilor olimpice de vară, iar Alin Larion - ca reprezentant al Federaţiei Sportul Pentru Toţi şi al Comitetului Naţional Paralimpic.
 

Componenţi ai Adunării Generale

 
CS Farul, Răzvan Florea (medaliat cu bronz olimpic la nataţie, în 2004), fostul canoist Mitică Pricop (campion olimpic, mondial şi european) şi marele jucător de tenis (câştigător de turnee de Grand Slam) Horia Tecău fac parte din Adunarea Generală a COSR. Iar fostul mare atlet Ilie Floroiu (fost director al CS Farul Constanţa, fost preşedinte al Federaţiei Române de Atletism) şi Nicolae Dobre (preşedintele Federaţiei Române de Oină) sunt membri în Comisia de Cenzori a COSR.
 
Sursa foto: Facebook (Comitetul Olimpic şi Sportiv Român)
 
Citeşte şi:

 
Colanul de Aur din partea COSR!
Astăzi e ziua de naștere a Elenei Frîncu. Fostă mare sportivă și cel mai de succes manager de sport din România


UPDATE. Imagini de la eveniment
Un bărbat, alergare alături de cățelul său la Crosul Ziua Olimpică, de la Constanța! (galerie foto)

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mihai Covaliu, președintele COSR, despre ce șanse are Simona Halep să evolueze la Jocurile Olimpice Paris 2024

18 Apr 2024 532

Constanța Miercuri, 13 decembrie 2023, Elena Frîncu, maestru emerit al sportului, își serbează ziua de naștere

13 Dec 2023 1250

Constanța. 29 noiembrie 2023 Astăzi e ziua de naștere a fostului mare atlet Ilie Floroiu

29 Nov 2023 1344

Triatlon Constănțeanca Antoanela Manac încheie sezonul pe locul 82 în lume, atingând obiectivul impus de COSR

23 Dec 2022 1625

Fosta handbalistă Elena Frîncu împlinește 70 de ani

13 Dec 2022 2405

Constanța La împlinirea a 70 de ani, Ilie Floroiu a primit Ordinul Excelența Olimpică din partea COSR (GALERIE FOTO + VIDEO)

29 Nov 2022 2365

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, întâlnire cu președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Ce subiecte au fost analizate

10 Oct 2022 916

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă, întrevedere cu oficiali ai Comitetului Olimpic și Sportiv Român

25 Jan 2022 1333

Marea campioană Simona Amânar își serbează joi ziua de naștere

07 Oct 2021 2848

Campioană olimpică în 1984 Astăzi e ziua de naștere a Maricicăi Puică

29 Jul 2021 2494

Mihai Covaliu Simona Halep va fi propusă ca portdrapel al României la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020

23 Oct 2019 2386

Colanul de Aur din partea COSR! Astăzi e ziua de naștere a Elenei Frîncu. Fostă mare sportivă și cel mai de succes manager de sport din România

13 Dec 2018 2120

Marius Copil „Ar fi un vis împlinit". Ce își dorește sportivul

04 Dec 2018 1650

„Nu te vom uita niciodată, Mihăiţă!” Doliu în sportul românesc. Mesaje de condoleanţe şi de la Constanţa

09 Nov 2018 3218

COSR le oferă distincţii speciale celor ce depăşesc 100 de kilometri la ultramaratonul „Alerg 24h Autism Marea Neagră“

28 Apr 2018 3023