Sport

A dat startul la Marathon Kayak Ivan Patzaichin a adus bicicleta apelor, invenţia sa, şi la Constanţa (galerie foto+video)

 

Marele campion român Ivan Patzaichin, de patru ori medaliat cu aur la Jocurile Olimpice, a dat startul, ieri, la ediţia a doua a întrecerii Marathon Kayak, ce s-a desfăşurat pe lacul Tabăcărie din Constanţa

Cei 58 de participanţi (salvamari de pe litoral, sportivi profesionişti, dar şi amatori din întreaga ţară) au avut de parcurs 42 de kilometri (distanţa crescând faţă de prima ediţie). Competiţia a durat aproximativ şase ore, iar cu ocazia acestui eveniment, Ivan Patzaichin a făcut şi o prezentare a proiectului în care este implicat de mai mulţi ani, „Descoperă România din barcă“.
 
La competiţia de pe lacul Tăbăcărie au asistat şi câteva oficialităţi ale sportului local, precum Claudiu Teliceanu (directorul Direcţiei pentru Sport şi Tineret Constanţa), Elena Frîncu (membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român) sau Ilie Floroiu (directorul CS Farul), dar şi primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău. În vârstă de 66 de ani, fostul mare canoist Ivan Patzaichin a cucerit la Jocurile Olimpice patru medalii de aur (la ediţiile din 1968, 1972, 1980 şi 1984) şi trei de argint.

Lacul Tăbăcărie şi Constanţa au nevoie de aşa ceva”

„Maratonul asta înseamnă. Istoric, trebuie să aibă 42 de kilometri. Anul acesta, s-a ajuns la proba ideală. Important e că avem foarte mulţi concurenţi şi că interesul în jurul acestui eveniment e deosebit. Lacul Tăbăcărie, dar şi Constanţa au nevoie de aşa ceva. Înseamnă evenimente în plus şi prelungirea sezonului estival. Putem atrage turişti nu numai pe plajă. Participanţii la această cursă trebuie să fie puternici, iar pentru asta au nevoie de pregătire. Câştigă numai cei care sunt bine antrenaţi pentru o asemenea activitate. Şi e valabil nu numai aici. În orice domeniu, ai nevoie de pregătire, de muncă. Nimic nu se câştigă fără muncă, asta e ştiut“, a declarat Ivan Patzaichin.

Simbolul Deltei

Acesta le-a vorbit celor prezenţi despre proiectul „Descoperă România din barcă“, prezentând în acest sens şi două ambarcaţiuni, canotci 10+1. „Canotca (n.r. o combinaţie între lotca pescărească şi canoe) e designul meu. Ne-am dorit să facem, cum s-ar zice, o bicicletă a apelor. A durat aproape un an până a fost realizată, întrucât am studiat diverse versiuni până am ajuns la acest model. Delta e plină de ambarcaţiuni cu motoare, de plastice. Lemnul este organic, e altceva, iar Delta chiar are nevoie de aşa ceva. Totdeauna am spus că ambarcaţiunile tradiţionale trebuie să devină un simbol al Deltei şi, de ce nu, şi al Constanţei, pentru că suntem dobrogeni. Aşa cum se mândresc cei din Veneţia că au gondolă, iar cine nu se urcă într-o gondola înseamnă că nu a fost acolo, la fel şi noi trebuie să avem acest produs, acest simbol, care să atragă cât mai mulţi turişti şi pe o durată cât mai lungă“, a mai spus Ivan Patzaichin.

Mişcare şi responsabilitate faţă de natură

Fostul mare sportiv şi antrenor nu mai activează de opt ani la Federaţia Română de Kaiac-Canoe şi nu e tentat să revină. „Ce fac acum e foarte important pentru mine şi pentru idealul meu. Astăzi (n.r. ieri), sunt cumva invitat, dar eu vâslesc în mod curent. Am proiectul «Descoperă România din barcă», cu care merg în toată ţara, chiar şi în străinătate, şi prin care încerc să atrag lumea către mişcare. În patru ani, am reuşit să fac lucruri foarte frumoase, am reuşit să schimbăm uşor mentalitatea autorităţilor locale. Unde nu puteam ieşi pe apă, s-au făcut amenajări, iar lumea vine pe parcursul întregului an. Faptul că am reuşit să-i determin pe oameni să înceapă să facă mişcare şi, în acelaşi timp, să aibă responsabilitate şi faţă de natură înseamnă foarte mult pentru mine. Ideal ar fi să atragem copiii către sportul pe apă. De aici am plecat. Dacă urcă în barcă un părinte, automat are curajul să o facă şi copilul. Ambarcaţiunile cu care încerc eu să-i atrag sunt foarte atractive, stabile şi oferă siguranţă. Copilul trebuie să prindă curaj de la început, întrucât, dacă se răstoarnă, automat se sperie“, a punctat celebrul campion.

Competiţii pe lacul Tăbăcărie

Gabriel Bălan, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, este de părere că lacul Tăbăcărie poate juca un rol important în ce priveşte turismul şi activitatea sportivă din Constanţa. „Avem trei proiecte legate strict de lacul Tăbăcărie, care, de 25 de ani, raportându-mă după Revoluţie, este o zonă aproape moartă. Să-i redăm puţin viaţa. Ne-am gândit la o competiţie cu canotca 6+1, să avem 15 - 16 echipe, tur - retur, cu două probe, anduranţă şi viteză. Am făcut un calcul şi, la 15 echipe, sunt 56 de etape. Şapte luni pe an avem competiţie pe lacul Tăbăcărie. De asemenea, am venit cu ideea să inventăm un triatlon al Constanţei, în care să scoatem înotul şi să băgăm caiacul, iar această pistă de 5.000 de metri care înconjoară lacul Tăbăcărie să fie reabilitată. Deci bicicletă, canoe şi alergare. Nu mai alergăm pe stradă, nu mai blocăm circulaţia. 12 luni pe an putem alerga şi merge cu bicicleta în jurul lacului. Totodată, asociaţia noastră va face un parteneriat cu Federaţia Română de Kaiac-Canoe, cu iniţiator de proiect Ministerul Tineretului şi Sportului, prin care acest lac să fie introdus în circuitul naţional şi internaţional de kaiac-canoe“, a punctat Gabriel Bălan.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nava - Școală „Mircea“ s-a aflat și în porturile franceze Brest și Rouen. De astăzi, velierul își continuă călătoria (galerie foto)

16 Jun 2019 749

Festivalul „Bucurie în Mișcare Constanța”, la prima ediţie. Trafic restricționat în Piața Ovidiu

30 May 2019 689

Delta Dunării și Dobroga de Nord, la Târgul de Turism al României de la Romexpo (galerie foto)

21 Feb 2019 1081

Lansare de carte „Comoara din Deltă“, la Tulcea. Autorii cărţii sunt 27 de copii

19 Nov 2018 590

Ivan Patzaichin a dat startul, la Constanţa, la „Marathon Kayak 2018“ „În sportul românesc lipseşte un proiect de ţară“ (galerie foto+video)

15 Oct 2018 1813

Imagini de la eveniment Constanța. Marele campion Ivan Patzaichin a dat startul cursei de pe lacul Tăbăcărie "Marathon Kayak 2018" (galerie foto+video)

13 Oct 2018 1267

Cursă pe lacul Tăbăcărie din Constanţa Ivan Patzaichin dă startul „Marathon Kayak 2018“

11 Oct 2018 1405

Centenarul Românesc la Londra

13 Sep 2018 586

Tulcea. Festivalul Rowmania Fest va lansa la apă Flotila România Centenar

27 Aug 2018 940

„Carta Albă a turismului din România“, lansată la Constanța. Cine participă la eveniment (galerie foto)

10 Jul 2018 1130

Parteneriat pentru susținerea turismului specific Deltei Dunării, între ANSVSA și asociația "Ivan Patzaichin-Mila 23"

06 Oct 2016 1248

Ivan Patzaichin a dat startul întrecerii Marathon Kayak de pe lacul Tabăcărie din Constanţa (galerie foto+video)

02 Oct 2016 2656

O nouă versiune a unui videoclip controversat. Leşe, înlocuit de 35 de artişti

11 May 2016 1490

Atena Sport Club, pe podium Răzvan Florea şi Antoanela Manac, locul întâi la „Rowmania Delta Triathlon 2015“ (galerie foto)

03 Sep 2015 3235

Horia Teodorescu a participat la inaugurarea restaurantului pescăresc „Ivan Pescar”

12 Aug 2015 2249