A fost paramedic pe motocicleta SMURD Arbitru constănţean, salvator de vieţi omeneşti (galerie foto + video)

arbitru.jpgÎn familia sa, sportul cu balonul oval şi meseria de pompier sunt ridicate la rang de religie, moştenite din tată-n fiu. Robert Andrei a urcat treaptă cu treaptă pe scara succesului

Constanţa se află în postura onorantă de a avea un arbitru la turneul final al Campionatului European de rugby Under-18, care se va disputa în Franţa, la Grenoble, între 21 şi 31 martie a.c. Deşi are numai 30 de ani, Robert Andrei Diaconescu a trecut prin multe încercări în viaţă, care l-au călit şi l-au transformat într-un adevărat luptător.

Bunicul - pompier. Tatăl - pompier şi rugbyst. Unchiul a făcut armata la pompieri. Fratele - rugbyst. Vărul - rugbyst. Dintr-un asemenea tablou de familie nu avea cum să lipsească nici Robert Andrei. El are însă meritul de a fi ridicat cel mai sus aceste două pasiuni ale rudelor sale de sânge. A început cu sportul. Bucureştean de fel, a crescut ca rugbyst la clubul Olimpia, cu care a cucerit un titlu naţional la juniori II. Junioratul şi l-a definitivat la Metrorex, devenind senior, însă, la 20 de ani, a renunţat la rugby pentru a se dedica total arbitrajului. Meserie în care a tot urcat (din anul 2000), în paralel cu activitatea de pompier SMURD şi cu cea de la Liceul „Aurel Vlaicu", unde era profesor de educaţie fizică. „Bunicul s-a născut în 1934 şi a fost pompier până în 1989, când a ieşit la pensie. S-a stins în 2007. Tatăl meu răspundea la pompieri şi de parcul auto. Acolo am crescut eu. Mi-a plăcut mecanica şi m-a atras meseria de pompier. Oricum, am făcut multe în viaţă. M-am chinuit ca să răzbesc. Am fost şi ospătar, şi paznic, şi şofer", povesteşte Robert Andrei Diaconescu. Întâi a activat la descarcerare, iar apoi, timp de aproximativ două luni, a fost paramedic pe motocicleta SMURD (plutonier). A lucrat timp de şase ani cu Raed Arafat, actual secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Robert a salvat numeroase vieţi omeneşti, dar au fost şi cazuri cutremurătoare, care l-au mişcat până la lacrimi, oricât de bărbat este el. „Cazurile în care sunt implicaţi copii te fac să plângi. Îţi faci datoria pe teren, dar apoi, când te întorci la unitate, nu ai cum să nu te descarci emoţional, vărsând lacrimi", îşi arată Robert Andrei şi latura umană. Pompierii sunt şi ei oameni, nu sunt făcuţi din piatră. Arbitrul nu şi-a văzut părinţii faţă în faţă de opt ani, ambii fiind plecaţi în SUA, unde au o afacere.

Copilul i s-a născut în Sâmbăta Mare

arbitru_intertitlu1.jpgAcum doi ani, în luna octombrie, arbitrul de rugby a devenit din bucureştean constănţean. S-a căsătorit cu o fată de la mal de mare, Cristina, pe care a urmat-o. „M-am ataşat foarte mult de ce am profesat în ultimii ani, însă familia e mai importantă. Înaintea ei nu stă nimic", se arată categoric „fluieraşul", care mai are o pasiune de căpătâi: autoturismele şi motoarele. „Deţin toate categoriile la permisul auto. Pot să conduc orice", se mândreşte Robert Andrei, absolvent a două facultăţi, „Educaţie Fizică" şi Drept, cursurile celei de-a doua urmându-le la Constanţa. Anul trecut, tânărul cuplu a fost binecuvântat şi cu o bomboană de copil, care a văzut lumina zilei tocmai de Paşte, în Sâmbăta Mare. Sunt toate şansele ca micuţul să ducă mai departe tradiţia familiei şi să devină şi el un bun rugbyst. Când a deschis ochii, în camera de la maternitate, a văzut-o pe mama sa, dar şi buturile de rugby! Fereastra rezervei Cristinei Vanu Diaconescu dădea chiar într-un teren de rugby, din Complexul Sportiv Badea Cârţan. Ăsta da semn! Băieţelul se numeşte Andrei Cristian, după prenumele părinţilor.

A vorbit româneşte la un meci între francezi

arbitru_intertitlu2.jpg„Sunt foarte pregătit pentru Campionatul European Under-18. Emoţii mai mari am că voi lipsi zece zile de acasă tocmai când soţia mea va începe serviciul, iar bona va rămâne singură cu copilul pe timpul zilei. Sunt onorat pentru delegarea primită", a prefaţat Andrei Robert evoluţiile de la Grenoble. Posesor al categoriei maxime ca arbitru pe plan intern, constănţeanul de 30 de ani (vârstă pe care a împlinit-o de curând, pe 4 februarie) a mai participat până acum la partide internaţionale, fie pe teren (la centru ori la margine), fie ca însoţitor al brigăzilor străine care au venit în România pentru meciuri ale „Lupilor" ori ale „Stejarilor". Din palmaresul lui Diaconescu nu lipsesc evoluţiile de la Campionatul European al cluburilor, de la Moscova (sezonul 2008/2009 - primul său turneu extern), de la IRB Nations Cup, de la turneul de juniori Under-17 din Croaţia sau partide inter-ţări precum Slovacia - Bosnia, Cehia - Germania (la Praga), Germania - Moldova sau Ucraina - Cehia. După CE din Franţa, va oficia la margine la disputa Ucraina - Moldova, de la Odessa, care se joacă pe 6 aprilie. De curând, a arbitrat în Franţa, la partida Saint-Jean d'Angely - Sporting Nazairien Rugby (scor 19-20), contând pentru etapa a 13-a din Federale 1, în cadrul unui schimb de experienţă între colegiile de arbitri ale celor două ţări. „Cavalerul" a avut ocazia să se întâlnească la meci cu mai mulţi jucători români. Mihai Macovei a fost titular la oaspeţi, în vreme ce la Saint-Jean d'Angely Petre Mitu a intrat pe final, ca mijlocaş la grămadă, iar fraţii săi, Marin şi Eremia, nu au fost utilizaţi. „În timpul confruntării, am vorbit şi româneşte cu cei doi, pentru a le putea transmite mai bine indicaţiile colegilor lor. Am dialogat cu jucătorii şi în engleză, aşa cum convenisem cu căpitanii de echipă, însă francezii s-au cam supărat, voiau în limba lor", a povestit Robert Andrei Diaconescu.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Plutonierul Adjutant Șef Lăcrămioara-Anita Bălan, asistent medical principal la ISU Dobrogea, recunoscută pentru excelența sa în securitate și situații de urgență

09 Mar 2024 716

Paramedic, trimis în judecată pentru agresiune sexuală! Ar fi atins și masat sânii unei femei, într-o ambulanţă SMURD

05 Jan 2024 1199

Jandarmii din Giurgiu oferă ajutor unui cetățean spaniol aflat în dificultate (VIDEO)

10 Dec 2023 728

Constanța Premierea militarilor din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești” la concursul Norvegian Foot March (GALERIE FOTO)

03 Aug 2023 605

Învățământ Constanța Cine este șeful de promoție de la Colegiul „Alexandru Ioan Cuza” Constanța

08 Jul 2023 1577

Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanța Studentul Daniel Vasile, trei medalii la Campionatul European de karate (GALERIE FOTO)

08 May 2023 1378

Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, în doliu. Un pompier s-a stins din viață la doar 32 de ani

07 May 2023 1671

Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanța Studentul Costin Ghețu, medaliat din nou la Jiu Jitsu Brazilian, la „Cupa Danubius“

01 Mar 2023 1242

Jandarm din tată în fiu. Portret de familie la Jandarmeria Mobilă Constanța

22 Feb 2023 2161

Pompieri aflați în timpul liber au salvat o familie cu doi copii mici de la incendiu (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Feb 2023 1615

Eveniment la Brigada 9 Mecanizată „Mărășești"! Cine este militarul care și-a luat la revedere de la colectivul Brigăzii (GALERIE FOTO)

04 Feb 2023 1931

Mesajul emoționant al unui jandarm în drum spre o întâlnire cu prietenii. "Putea fi mama mea..."

18 Dec 2022 1335

O nouă performanță pentru studentul plutonier Costin Ghețu, anul IV la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”

04 Dec 2022 1015

Jiu-Jitsu Luptătorul Costin Ghețu, student la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, pe locul doi la „Abu-Dhabi AJP Tour Târgu Mureș”, competiție internațională (GALERIE FOTO)

28 Nov 2022 2064

Eveniment militar Un plutonier adjutant și-a luat la revedere de la colectivul Batalionului 341 Infanterie ,,Constanța” (GALERIE FOTO)

22 Nov 2022 1262