A murit la 56 de ani! „Ai plecat prea devreme dintre noi!“ Povestea de mare rugbyst a lui Marcel Toader a început la Constanţa (galerie foto)

Stins din viaţă fulgerător, la numai 56 de ani, cunoscutul om de afaceri Marcel Toader, fost mare rugbyst al României, este originar din judeţul Constanţa şi a început sportul cu balonul oval la Constanţa.
 
Marcel Toader s-a născut în fostul sat constănţean Straja (de lângă Cumpăna), iar ulterior a venit alături de familie la Constanţa. A început să practice rugby-ul (pe când era elev în clasa a 11-a) la clubul Portul Constanţa, cu antrenorul Iancu Băcioiu. Ulterior, Băcioiu l-a dus pe rugbyst la Farul, Marcel jucând întâi la echipa a doua a clubului constănţean, care evolua în eşalonul secund şi era pregătită de Traian Doiciu. De la Farul, Toader a plecat la Steaua şi a mai jucat la Dinamo, dar şi în străinătate, impunându-se şi la echipa naţională, cu care a obţinut rezultate însemnate. A jucat aripă sau fundaş. În anul 2013, când s-a organizat Centenarul Rugby-ului Românesc, Marcel Toader a primit o diplomă pentru nominalizarea în top 10 aripi din istoria României. Fostul mare rugbyst va fi înmormântat miercuri, 7 august, în cimitirul din Cumpăna. Sicriul cu trupul neînsuflețit va fi adus la Constanța marți, 6 august, în jurul prânzului, și va fi depus la Casa Niculescu. 
 

Titular la un moment istoric al Ovalului autohton

 
Cu ocazia morţii lui Marcel Toader, a trimis un mesaj de condoleanţe şi Federaţia Română de Rugby, care a reliefat şi cariera impresionantă a fostului sportiv.
„Federaţia Română de Rugby îşi exprimă regretul faţă de dispariţia fulgerătoare a internaţionalului Marcel Toader (56 de ani), care a evoluat pentru naţionala României între 1982 şi 1990, aducând 30 de selecţii în tricoul cu frunza de Stejar.
 
Participant la prima ediţie a Cupei Mondiale de Rugby din 1987 din Noua Zeelandă, unde a marcat doua eseuri, fost jucător la Steaua Bucureşti, club cu care a cucerit trei titluri naţionale: 1983/1984, 1984/1985 si 1986/1987, evoluând o scurtă perioadă şi la CS Dinamo, Marcel Toader s-a stins din viaţă în cursul zilei de astăzi (n.r. sâmbătă), în urma unui infarct. Acesta a evoluat pe postul de aripă şi pe cel de fundaş, contribuind din postura de titular la un moment istoric al Ovalului autohton: prima victorie românească pe tărâm francez, pe 24 mai 1990, la Auch, când România învingea Franţa cu 12-6.
 
Originar din comuna Bărăganu, judeţul Constanţa, Marcel Toader a început rugby-ul la clubul Farul sub conducerea antrenorului T. Doiciu. Este repede remarcat şi selecţionat în echipa naţională de juniori, care se clasează pe primul loc în Germania la „Turneul Prieteniei”, după care face pasul spre reprezentativa de tineret. În 1982, este legitimat la Clubul Steaua, cu care cucereşte trei titluri naţionale.
 
Selecţionat în prima reprezentativă, sub conducerea antrenorilor T. Rădulescu şi V. Irimescu, Toader participă în 1984 la turneul din Anglia, pentru ca apoi să joace împotriva Scoţiei, Franţei şi Zimbabwe în cadrul primei Cupe Mondiale de Rugby (1987, în Noua Zeelandă). În 1990, acesta face parte din Selecţionata Europei, care, pe stadionul Twickenham, întâlneşte o selecţionată britanică, joc organizat de FIRA pentru a sprijini rugbyul românesc. Suntem alături de familia îndoliată! Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, este mesajul postat pe site-ul oficial al Federaţiei Române de Rugby.
 

„Regretăm nespus moartea lui Marcel Toader“

 
„Regretăm nespus moartea lui Marcel Toader, la numai 56 de ani. A fost un rugbyst foarte bun, o aripă de mare valoare, care juca şi fundaş. A făcut parte din echipele României care au învins în deplasare Franţa şi Ţara Galilor. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis şi Florian Constantin, fostul mare jucător al României şi, printre alte formaţii, şi al Farului Constanţa, fost preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Rugby Constanţa.
 

Un om deosebit

 
Printre colegii lui Marcel Toader s-a numărat şi Florea Opriş, cei doi jucând împreună şi la Farul. „Era un jucător complet, cu calităţi sportive foarte bune. Te puteai baza pe el. Un om deosebit. Am fost colegi de cameră la echipa naţională şi am rămas apoi în relaţii bune. Era un băiat săritor, tot timpul se oferea să ajute“, a precizat Florea Opriş.

 

„Nu pot să cred!“

 
Trecerea în nefiinţă a lui Marcel Toader i-a şocat şi i-a îndurerat pe toţi cei apropiaţi lui. Pe control de Facebook al fostului mare rugbyst au fost postate nenumărate mesaje. Iată câteva dintre ele:

„Drum lin către îngeri!“

„Trist, foarte trist să auzi astfel de veşti! Plânge toate lumea după tine, Marcel! Chipul tău blând a rămas în imaginea noastră, dragul nostru prieten! Te-ai retras în lumea celor buni şi drepţi. Dumnezeu să-ţi vegheze somnul de veci! Te-ai stins… plecând prea devreme dintre noi. Cea mai scumpă inimă a încetat să mai bată şi cel mai preţios suflet s-a mutat în veşnicie la vârsta de… 56 de ani. Un om bun!”

„Dumnezeu să te ierte, prieten drag!”

„Fără cuvinte!“

„Chiar îmi pare rău! Ce e viaţa omului…“

„Era un prieten de suflet… Un om bun! Dumnezeu să-l ierte! Totuşi, eu aş vrea să cred că e o glumă. Dar am sunat pe telefonul lui şi mi s-a confirmat“

„Nu pot să cred! Doamne, chiar îmi pare foarte rău, nu se poate aşa ceva! Doamne, ce zile puţine i-a dat Dumnezeu! De ce trebuie să părăsim lumea asta şi să lăsăm atâta durere în urma noastră? Dumnezeu să-l ierte!”

„Odihnă veşnică!”

„Păcat de tinereţe!”

„Condoleanţe familiei şi Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace! Păcat, era prea tânăr pentru a pleca la Domnul!”.

Un mesaj de condoleanţe au trimis şi Elena Frîncu, Ilie Floroiu şi colectivul CS Farul Constanţa (director, Sorin Başturea).

„Suntem alături de familia îndoliată a lui Marcel Toader şi transmitem sincere condoleanţe. Dumnezeu să-l aibă în paza sa!“, a spus Elena Frîncu.
 
Imaginile de la acest articol au fost preluate de pe contul de Facebook al lui Marcel Toader.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rugbyști constănțeni în echipa României din succesul istoric cu Franța, din deplasare, de acum 30 de ani (video)

26 May 2020 6849

Mormântul lui Marcel Toader, flori şi lacrimi. Cum arată locul de veci al fostului sportiv (galerie foto + video)

12 Aug 2019 4845

Diana Bişinicu, vizibil îndurerată de moartea lui Marcel Toader -"Na tsearã hrisusitã va ts’ardã la icoana"

08 Aug 2019 9418

Ce nenorociri! La Cumpăna era înmormântat Marcel Toader. La Bucureşti murea, în accident, un rugbist. Prieten de familie

08 Aug 2019 47383

Imagini de la eveniment Marcel Toader - slujbă de înmormântare. Cine participă (galerie foto + video)

07 Aug 2019 11297

Programul ceremoniei de înmormântare a lui Marcel Toader. Slujba la Biserica Cimitirului Central, înmormântarea la Cumpăna

07 Aug 2019 19830

Trupul neînsuflețit, depus la Constanța Când va fi înmormântat Marcel Toader

06 Aug 2019 2467

Maximilian Toader, mesaj emoţionant pentru tatăl său "Felicitări tata, m-ai făcut mândru până la capăt!"

06 Aug 2019 4465

Mesaj sfâşietor al Dianei Bişinicu, legat de moartea lui Marcel Toader. "Drum lin la stele, Nașule!"

05 Aug 2019 4159

Marcel Toader va fi înmormântat miercuri, la cimitirul din Cumpăna

04 Aug 2019 19776

A decedat omul de afaceri Marcel Toader!

03 Aug 2019 5163