A semnat în cartea de onoare „Cultură şi tradiţii aromâne“, cu Eliza Samara, la Şcoala Gimnazială nr. 12 „B.P. Hasdeu“ (galerie foto+video)



Multipla campioană europeană la tenis de masă Eliza Samara, din Constanţa, a fost, ieri, invitata de onoare a Şcolii Gimnaziale nr. 12 „B.P. Hasdeu“ din municipiu, în cadrul opţionalului „Cultură şi tradiţii aromâne“, care se desfăşoară în instituţia de învăţământ. Gazdă a campioanei a fost prof. învăţământ primar Simona Ţapu, iar la întrevedere au fost prezenţi, din partea şcolii, şi prof. dr. Laura Popa (directorul unităţii de învăţământ), Adrian Bădilă (coordonator pentru proiecte şi programe educative) şi membrii catedrei de educaţie fizică şi sport (Violeta Rădulescu, Viorel Prejbeanu şi Adriana Gheţea). De asemenea, la acţiune a participat şi Nicu Caramihale, membru în Biroul Executiv al Comunităţii Armâne din România, filiala Constanţa.

Însoţită de mama sa

Aflată în cantonament la Constanţa cu lotul naţional de senioare al României, care se pregăteşte pentru calificările la Jocurile Olimpice de la Rio, Eliza a avut antrenament de dimineaţă, iar la orele prânzului, a venit, împreună cu mama sa, Mariana, la Şcoala 12. La întâlnire au participat 25 de elevi de origine aromână (fete şi băieţi, din clasele 5-8), care frecventează opţionalul. „Atunci când câştig, mă încearcă un sentiment care nu poate fi descris în cuvinte. Când ieşi pe locul întâi, te simţi împlinit“, le-a spus campioana copiilor.       

„Mereu împreună, aromâni!”

„Pentru că sunt foarte mulţi copii de origine aromână în şcoala noastră, ne-am propus să venim în sprijinul lor, pentru a respecta şi a duce mai departe cultura şi tradiţia. Suntem o şcoală care se respectă şi mergem pe mai multe domenii, inclusiv pe sport, care e o prioritate pentru noi. Ne-am gândit să o invităm pe Eliza Samara, o reprezentantă de seamă de origine aromână a sportului românesc, pentru a ne împărtăşi din experienţa ei de viaţă şi a ne dezvălui factorii care i-au asigurat succesul. Pe de altă parte, această acţiune a avut ca scop şi creşterea motivaţională pentru performanţă a elevilor din şcoala noastră. A fost o întâlnire emoţionantă. Sperăm ca şi copiii noştri să ajungă pe viitor la performanţele Elizei“, a declarat Simona Ţapu.

 
Întâlnirea de ieri, activitate extracurriculară din cadrul opţionalului, a avut tema «Daima deadun, armănji!” (n.r. Mereu împreună, aromâni!), iar sala în care s-a desfăşurat a fost pregătită în consecinţă.  
 

Ştie cinci limbi străine     

 

Elevii i-au pus mai multe întrebări Elizei, vrând să afle cât mai multe despre cariera şi viaţa sa: când a început tenisul de masă, cine este antrenorul ei, la ce cluburi a evoluat, câte medalii a cucerit până acum, câte limbi străine ştie etc. La această ultimă întrebare, Eliza a răspuns: engleză, franceză, italiană, spaniolă, portugheză şi puţină chineză. Dialogul s-a purtat preponderent în aromână. Printre copii s-au aflat şi unii care fac sport: Cristi Grameni (practică voleiul la CS Academia de Volei Tomis Constanţa), Ana-Maria Gavriz (volei la CS Laguna), Aura Elena Şamata (volei la CS Laguna), Maria Doga (înot), Steliana Dincă (volei), Elena Tania Stere (tenis de câmp, la Idu Mamaia), Miruna Păpălu (volei la CS Laguna). De asemenea, Costas Gherase a făcut fotbal.

„Eliza Samara este ambiţioasă şi aşa mă motivează şi pe mine“, a spus Aura Elena Şamata. „Eliza a câştigat foarte multe medalii. Îmi doresc să reuşesc şi eu în sport, asemenea ei“, a arătat şi Steliana Dincă. 

S-au prins în horă


 
Copiii au prezentat şi un program artistic, compus din cântece şi dansuri tradiţionale aromâne. Campioana a fost plăcut impresionată de reprezentaţia copiilor, de vocea Florentinei Gârţu, câştigătoare a mai multor premii în cadrul opţionalului, şi de modul în care copiii ştiu să-şi păstreze tradiţiile. La invitaţia copiilor, Eliza şi mama sa nu au ezitat să se prindă în horă alături de ei şi de cadre didactice. „Mă bucur foarte mult atunci când văd aceste dansuri. Îmi sunt dragi şi îmi aduc aminte de locurile natale atunci când nu sunt acasă. Ascult şi eu foarte des melodii aromâne, care îmi dau o stare de bine. A fost o primire foarte călduroasă şi am avut emoţii“, a mai spus sportiva. La final, Elizei i s-a cântat „La mulţi ani!“ şi i s-a acordat un buchet de flori, pentru ziua sa de naştere, care va fi peste puţin timp, pe 15 aprilie. De asemenea, marea campioană a semnat în cartea de onoare a şcolii, s-a fotografiat cu copiii şi le-a acordat autografe.

Şcoala 12, punct de toleranţă şi de multiculturalitate

„Orice vizită motivaţională pentru elevii noştri reprezintă o sărbătoare. Uneori, este nevoie să întreprindem mai multe acţiuni, pentru ca elevii şcolii să acumuleze mai multe valori. De data aceasta, un sportiv de renume mondial, dar şi aparţinând unei etnii a venit să ne povestească despre performanţă. Aceasta nu e posibilă fără determinare şi sacrificiu. Comunitatea aromânilor este apreciată în şcoala noastră, valorizată, şi credem că unicitatea lor aduce diversităţii generale un plus valoros“, a spus şi Laura Popa.

„Dumneavoastră Dumnezeu v-a dat ocazia şi nouă şansa de a participa la această întâlnire. Vă mai aşteptăm şi vă ţinem pumnii la toate concursurile la care veţi participa! Această comunitate este una activă şi o susţin cu drag. Şcoala noastră este un punct de toleranţă şi de multiculturalitate, chiar suntem în sala de multiculturalitate. Prin urmare, cu cât învăţăm mai mult de la celelalte etnii conlocuitoare, cu atât vom fi mai bogaţi“, li s-a adresat oaspeţilor directorul Şcolii 12. „Sperăm să ne mai invitaţi. Să fiţi mândri că sunteţi aromâni!“, le-a spus Mariana Samara copiilor, în încheierea vizitei. 

  Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 




Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Sportiva Eliza Samara, în doliu. A murit tatăl ei. „De azi, ești îngerul meu păzitor, tati!“

12 Feb 2024 2633

Tenis de masă Eliza Samara, din Constanța, sfert de finală la Europa Top 16 (GALERIE FOTO)

21 Jan 2024 964

Tenis de masă Sportive din Constanța, în turnee externe. Eliza Samara, victorii în Qatar

11 Jan 2024 841

România, vicecampioană europeană la tenis de masă. „Ne-au oferit noi momente de mândrie“

17 Sep 2023 1270

Tenis de masă Finalistă! România va lupta din nou pentru aur la Campionatul European

16 Sep 2023 1176

Tenis de masă Echipa feminină a României, aur la Jocurile Europene. „Fetele au scris istorie!“

01 Jul 2023 1570

Tenis de masă Sportivi de pe litoral, pe podium la Campionatul Național de seniori (GALERIE FOTO)

26 Mar 2023 1553

Eliza Samara a rămas cu o victorie uriașă la Singapore, contra campioanei olimpice, și cu un alt meci memorabil, cu Margaryta Pesotska

16 Mar 2023 1666

Tenis de masă Constănțencele Elena Zaharia și Bianca Mei-Roșu, medaliate la concursul de la Doha (GALERIE FOTO)

01 Feb 2023 1506

Tenis de masa Elena Zaharia - „Cred că pot să fiu noua Eliza Samara. Ea este un model pentru mine“

21 Jan 2023 1873

Tenis de masă Gala premiilor FRTM. Constanța, reprezentată în Top 10 intern pe 2022 (GALERIE FOTO)

27 Dec 2022 1786

Postură onorantă pentru Eliza Samara în tenisul de masă mondial „Este un pas foarte important pentru cariera mea“

22 Nov 2022 1378

UPDATE. Tenis de masă Constănțeni în loturile României care susțin meciuri în calificările pentru Euro

12 Oct 2022 1262

UPDATE. Tenis de masă Selecționerul Viorel Filimon, sărbătorit în China, la împlinirea a 70 de ani

05 Oct 2022 2215

Tenis de masă Constănțeanca Eliza Samara, vicecampioană europeană (GALERIE FOTO)

19 Aug 2022 2073