ACS Frontiera Tomis Constanţa, sărbătorită pentru cei 45 de ani de viaţă Nicolae Dobre - „Să ne chemaţi şi la borna 100!“ (galerie foto+video)

Baza sportivă din incinta Gărzii de Coastă Constanţa a găzduit ieri activităţile legate de sărbătorirea a 45 de ani de la înfiinţarea echipei de oină ACS Frontiera Tomis Constanţa, formaţia fanion a Poliţiei de Frontieră Române. 
 
Pentru a marca acest moment deosebit al istoriei sale, ACS Frontiera Tomis Constanţa a organizat, în colaborare cu Garda de Coastă şi cu Federaţia Română de Oină, evenimentul „Frontiera la borna 45!“, care a cuprins şi o întrecere sportivă, ediţia întâi a Memorialului „Luigi Martiş“, în care s-au întrecut Frontiera Tomis şi Straja Bucureşti. Fost comandant al Brigăzii 4 Grăniceri, regretatul general locotenent Luigi Martiş, este cel care a înfiinţat, în 1972, echipa constănţeană de oină, prima denumire fiind ASA Constanţa (Asociaţia Sportivă Armată Constanţa).
 
În deschiderea activităţilor de ieri, soprana Daniela Vlădescu, directorul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ Constanţa, a interpretat Imnul Naţional al României. A urmat o slujbă religioasă întru pomenirea celor ce au fost Luigi Martiş şi alte persoane care au sprijinit dezvoltarea ACS Frontiera Tomis Constanţa şi a oinei din România şi care nu mai sunt printre cei vii. Disputa dintre cele mai bune formaţii din România, marele rivale Frontiera Tomis şi Straja Bucureşti, i-a revenit formaţiei constănţene, cu 28-16 (14-14). După meciul de oină, Ansamblul „Româncuţa“ din Cumpăna a prezentat un moment artistic.

 Academia de oină 

„La început, Frontiera Tomis Constanţa a fost un laborator al oinei. Mulţi au spus că e vorba de o academie a oinei, întrucât aici s-au perfecţionat majoritatea jucătorilor de valoare, care, ulterior, au evoluat la cele mai puternice formaţii din ţară. Treptat, Frontiera Tomis a devenit de sine stătătoare şi a început să pună «probleme» la nivel naţional. A avut o bază proprie în ce priveşte selecţia, ceea ce i-a permis să devină treptat probabil cea mai puternică formaţia de oină din România la nivel de seniori din ultimii 20 de ani. În ultimii ani, a fost locomotiva Federaţiei Române de Oină. La toate evenimentele majore la care a trebuit să promovăm oina, prima echipă invitată a fost Frontiera Tomis. A doua era Straja Bucureşti. Dacă, în ultimul timp, asistăm la un trend ascendent în oina românească, aceasta i se datorează în mare măsură Frontierei Tomis Constanţa“, a declarat constănţeanul Nicolae Dobre, preşedintele Federaţiei Române de Oină.

 „Oina e ca o fată frumoasă care este ţinută în casă“ 

Nicolae Dobre este de părere că oina se face din suflet şi trebuie promovată cât mai mult, fiind şi sportul naţional al României. „Deşi a traversat şi perioade mai grele, Frontiera Tomis a reuşit să aibă continuitate. Apreciez că se reuşeşte să se ducă mai departe o tradiţie. În cei 45 de ani, Frontiera Tomis a fost o echipă care a respectat şi a fost respectată. Avem şi noi în oină multe lucruri care trebuie scoase în evidenţă. Oina e ca o fată frumoasă care este ţinută în casă. Dacă nu este scoasă, nimeni nu o va aprecia. Evenimente ca cel de astăzi (n.r. ieri), prin care ne cinstim şi înaintaşii, trebuie organizate de toate cluburile. Oina este un sport făcut din suflet. Aşa s-a întâmplat şi la Constanţa, începând cu regretatul Luigi Martiş, în 1972“, a punctat preşedintele FRO.

„Vom continua tradiţia“ 

La final, a avut loc festivitatea de premiere. Cele două echipe care au jucat în cadrul memorialului şi toţi cei care sunt alături şi sprijină Frontiera Tomis primind trofee, diplome, medalii sau tricouri. „Vom continua tradiţia Frontierei Tomis, cu sprijinul Gărzii de Coastă şi al celorlalte instituţii care ne ajută. Ne mândrim cu această echipă şi ne străduim să menţinem nivelul performanţei la un nivel înalt“, a declarat Bogdan Guiu, preşedintele ACS Frontiera Tomis.

Plachetă aniversară din partea Federaţiei 

La festivităţile de ieri au participat şi alte persoane implicate în diverse moduri în dezvoltarea şi sprijinirea Frontierei Tomis, foşti oficiali şi jucători, parteneri şi colaboratori. Nu au lipsit directorul Gărzii de Coastă, comisar-şef de poliţie Ionel Truşan, Laurenţiu Cristian Cicu, Alexandru Oae, Bogdan Guiu (directori adjuncţi), col. Valentin Fişer (membru fondator Frontiera Tomis), col. Cornel Roşu, col. Marian Buzescu, Elena Frîncu (fost director al Direcţiei pentru Sport şi Tineret a judeţului Constanţa), Mihai Orzan (consilier DJST), fiind reprezentate şi comunele Horia (prin primarul Gigel Sava) şi Cumpăna. „Felicitări, mult succes şi să ne chemaţi şi la borna 100!“, le-a urat Nicolae Dobre celor de la Frontiera Tomis când le-a înmânat o plachetă aniversară din partea Federaţiei.

Competiţii, în weekend, la Constanţa 

În acest weekend, la Constanţa se vor desfăşura şi două competiţii oficiale de oină la seniori, Cupa României şi Campionatul Naţional pe plajă, ambele organizate de Federaţia Română de Oină, în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului, DJST Constanţa, Asociaţia Judeţeană de Oină Constanţa, Frontiera Tomis şi CS Cleopatra Mamaia. Cupa României se dispută vineri, 21 iulie, şi sâmbătă, 22 iulie, pe stadionul Constructorul Cleopatra din Complexul Sportiv Badea Cârţan, după programul: vineri - între orele 9.00 şi 13.00 - meciuri din cadrul grupelor; sâmbătă, 22 iulie - ora 9.00 - semifinale, ora 10.00 - finala mică, ora 11.00 - finala mare (care va fi transmisă în direct pe pagina de facebook a FRO). Cealaltă întrecere este găzduită de plaja din dreptul Complexului Cleopatra din Mamaia, duminică, 23 iulie, între orele 9.00 şi 13.00. „Vă invităm să redescoperiţi frumuseţea sportului nostru naţional!“, a fost mesajul lui Nicolae Dobre.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Citeşte şi:

Frontiera Tomis, 45 de ani de viaţă: Meci demonstrativ de oină, la Constanţa, la momentul festiv al multiplei campioane a României (galerie foto)
 



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Primul proiect „Redescoperă Oina“, implementat în județul Constanța (GALERIE FOTO)

10 Oct 2023 1195

Eforie CSM Râmnicu Sărat, câștigătoare a Campionatului Național de Oină pe Plajă

30 Jul 2023 961

Cupa României la oină s-a disputat la Cumpăna. Frontiera Tomis Constanța, câștigătoare (GALERIE FOTO)

29 Jul 2023 997

Oină Frontiera Tomis Constanța a câștigat Cupa Regelui pentru a șaptea oară (GALERIE FOTO)

15 May 2023 1209

Frontiera Tomis Constanța, medalie de argint în Campionatul Național de Oină în sală pentru seniori (GALERIE FOTO)

14 Nov 2022 1107

Oină Frontiera Tomis Constanța participă la Cupa Federației 90 de ani

27 Sep 2022 1206

Oină Frontiera Tomis Constanța a câștigat Cupa României, întrecere disputată la Cumpăna (GALERIE FOTO)

16 Jul 2022 1538

UPDATE. Oină La Cumpăna se derulează, timp de două zile, Cupa României pentru seniori. Frontiera Tomis Constanța, în semifinale (GALERIE FOTO)

15 Jul 2022 1486

Oină Frontiera Tomis Constanța, pe locul întâi după turneul regulat al Campionatului Național (GALERIE FOTO)

07 Jun 2022 1280

Oină ACS Frontiera Tomis Constanța participă, la Târgu Lăpuș, la turneul regulat al Campionatului Național

04 Jun 2022 1150

Oină ACS Frontiera Tomis Constanţa a câștigat Cupa Regelui

07 May 2022 1683

ACS Frontiera Tomis Constanța înfruntă CS Biruința Gherăești în Cupa Regelui la oină

04 May 2022 1810

Oină Încă un trofeu! Supremaţia Frontierei Tomis Constanţa pe plan intern continuă

12 Sep 2021 2125

După Cupa României, Frontiera Tomis Constanța s-a impus și în Campionatul Național de oină pe plajă (galerie foto)

15 Jul 2021 2083

Frontiera Tomis Constanţa a câştigat Cupa României la oină. Competiţie găzduită de Cumpăna (video)

12 Jul 2021 3712