„Acum câţiva ani, nu am fi visat la aşa ceva“ Cele 13 minuni ale lumii atrag puhoaie de oameni în Portul Constanţa (galerie foto)

Publicul dovedeşte un interes deosebit pentru navele din şapte ţări care sunt acostate în Portul Constanţa, la finalul Regatei Marilor Veliere din Marea Neagră. Ambarcaţiunile pot fi vizitate gratuit, iar în zonă au loc şi alte evenimente.

Festivităţile prilejuite de încheierea, la Constanţa, a SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 (Regata Marilor Veliere din Marea Neagră) au fost inaugurate sâmbătă, la eveniment fiind prezent şi preşedintele României, Traian Băsescu. În Portul Constanţa sunt prezente unele dintre cele mai mari şi mai frumoase nave cu vele din lume, care mai pot fi vizitate şi astăzi. Ieri, a avut loc şi o paradă a echipajelor şi au fost decernate premiile regatei.

„Regata Mării Negre“ este o competiţie între nave cu pânze, desfăşurată pe Marea Neagră, Portul Constanţa fiind punctul terminus. Celelalte puncte de pe traseu au fost Varna (Bulgaria), Novorossiysk şi Soci (Rusia). La linia de start s-au aliniat 13 veliere din şapte ţări, nave care sunt acum prezente în portul constănţean: la clasa A - „Sedov“, „Nadezhda“, „Mir“, „Akela“ (Rusia), „Running on waves“ (Malta), „Royal Helena“ (Bulgaria), „Mircea“ (România), „Kaliakra“ (Bulgaria); la clasa B - „Johanna Lucretia“ (Marea Britanie), „Atyla“ (Spania), „Adornate“ (România), „Bodrum“ (Turcia); la clasa C - „Sea Adventure“ (Bulgaria). „Sedov“ este cel mai mare velier din lume, cu o lungime de 117,5 metri. Nava-şcoală „Mircea“ este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, înalt de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafaţă velică totală de 1.750 de metri pătraţi. Cu o lungime de 45 de metri, goeleta cu două catarge „Adornate“ poate naviga pe mările lumii timp de 70 de zile, în medie, fiind dotată cu un puternic motor Diesel Cummins de 380 de cai putere şi cu un rezervor de 17.000 de litri. „Suntem foarte bucuroşi să fim aici. La Constanţa se întâlnesc nave şi oameni din întreaga lume. E important pentru noi să vizităm Constanţa şi România. Organizatorii locali au muncit din greu ca totul să iasă bine. Să ne bucurăm de acest mare eveniment!“, a declarat, sâmbătă, Robin Snouck-Hurgronje, preşedintele de cursă al SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014. „La Constanţa se încheie impresionanta Regată a Mării Negre, una  extrem de spectaculoasă, la care nici nu am fi visat acum câţiva ani. Întrecerea a fost foarte frumoasă. Din partea României, pe lângă nava-şcoală «Mircea», să nu uităm nici de velierul «Adornate», care a avut de asemenea un comportament excepţional. Am arătat că se poate. Regata s-a desfăşurat sub patronajul şefilor de stat ai Bulgariei, Rusiei şi României, fiecare pe zona apelor ţării respective. Din moment ce regata s-a încheiat cu bine şi cu rezultate deosebite, toţi trei am purtat noroc cursei“, a spus şi Traian Băsescu.

Premii pentru navele „Mircea“ şi „Adornate“

Organizatorii se aşteptau ca peste 300.000 de vizitatori să urce la bordul navelor pe parcursul celor trei zile. Mâine, navele părăsesc portul, între orele 10.00 şi 12.00, iar în intervalul orar 15.00 - 17.00, are loc parada velierelor de-a lungul coastei Constanţei. În Terminalul de pasageri al Portului, constănţenii au parte, pe lângă vizitarea navelor, şi de alte evenimente. Sâmbătă, au susţinut concerte Antonia şi Holograf, iar ieri au evoluat Vega Band, Direcţia 5 şi Alexandra Ungureanu. Tot ieri, au avut loc competiţii sportive ale echipajelor, parada membrilor acestora, pe traseul Poarta 2 - Teatrul de Stat - bulevardul Tomis - Parcul Primăriei (prefaţată de mai multe maşini de epocă, 30 la număr, care au circulat între staţiunea Mamaia şi Terminalul de Pasageri din Port), dar şi decernarea premiilor Regatei. În prima parte a competiţiei, de la portul din Varna (Bulgaria) până în portul din Novorossiysk (Rusia), la competiţia între navele de clasă B, pe locul I s-a situat „Adornate“, urmată pe podium de „Bodrum“ şi de „Johanna Lucretia“. La întrecerile din Novorossiysk, „Mircea“ a obţinut premiul pentru cea mai bună contribuţie la activităţile sportive. La Soci, românii s-au evidenţiat din nou. „Mircea“ a luat premiul pentru cea mai bună paradă a echipajelor dintre toate navele de clasa A înscrise în competiţie. Nici „Adornate“ nu s-a lăsat mai prejos, acelaşi premiu ajungând şi pe al doilea velier românesc, cu menţiunea că nava a concurat împotriva tuturor velierelor de clasa B, C şi D. Practic, România a avut cele mai frumoase echipaje de marinari la Soci. Tot aici, „Mircea“ a mai câştigat două premii I, unul la mini-fotbal şi unul la skandenberg.

Ceremonie de închidere cu foc de artificii

Astăzi, navele vor putea fi vizitate de public între orele 10.00 şi 20.00. La ora 20.00, este programat concertul Vega Band, iar de la ora 21.00, vor încânta publicul cei de la Moonlight Breakfast. La ora 22.30, cu ocazia ceremoniei de închidere, va avea loc un spectaculos foc de artificii. Cei care doresc să ajungă în port au la dispoziţie, gratuit, mijloace de transport RATC, autobuzele supraetajate circulând cu o frecvenţă de 15 minute între Poarta 2 şi Terminalul de pasageri al Portului. Astăzi, programul este cuprins între orele 08.00 şi 22.00.           

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța UMEX SA. A fost convocată Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor

17 Apr 2024 439

Ce decizii au adoptat acționarii CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța?

15 Apr 2024 400

Firme Constanța Ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor SOCEP SA, completată și revizuită

15 Apr 2024 439

Atenție șoferi! Un transport agabaritic va circula pe ruta Port Constanța Poarta 10 - Șoseaua Berceni, județul Ilfov

14 Apr 2024 331

Fotoreportaj Călătorie printre culorile naturii. Descoperă frumusețea Portului turistic Jurilovca în aprilie (FOTO+VIDEO)

13 Apr 2024 578

Transport agabaritic pe ruta Agigea Port - Lăzărești! Traficul pe drumuri din județul Constanța, îngreunat

12 Apr 2024 435

CNAPM SA Constanța anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către APM, Incinta Port, Danele 64-65-66, Parcelele 64-65-66, Parcelele 256 și 257

12 Apr 2024 314

​Se asfaltează podul peste Canalul Dunăre – Marea Neagră (FOTO)

12 Apr 2024 438

Bunuri contrafăcute, în valoare de peste 8 milioane lei, depistate în Portul Constanța

11 Apr 2024 364

CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța evaluează parcelele de teren pentru închiriere

11 Apr 2024 386

ANR repară Capitănia Portului Mangalia! Care este valoarea contractului și cine se va ocupa de lucrări

10 Apr 2024 476

Atenție șoferi! Un transport agabaritic va circula pe ruta Agigea Port - Lăzărești, jud. Argeș

10 Apr 2024 407

IGPR InfotraficTransport agabaritic

10 Apr 2024 264

Atenție șoferi! Un transport agabaritic va circula pe ruta Agigea Port - PTF Siret

09 Apr 2024 493

Conexiuni maritime și economice. De la Portul Constanța la Portul Linz

09 Apr 2024 435