„Adio, prieten drag!“ Lumea rugby-ului s-a despărţit de fostul mare jucător Mihai Holban

Fostul mare rugbyst constănţean Mihai Holban a fost condus ieri pe ultimul drum. Decedat la vârsta de 63 de ani, fosta glorie a echipei Farul îşi doarme somnul de veci la Cimitirul Municipal din Constanţa, iar în drum spre acesta, cortegiul mortuar a făcut o scurtă oprire şi la stadionul „Mihai Naca“, acolo unde Mihai Holban s-a lansat în rugby şi unde a realizat mari performanţe.
 
Pe lângă membrii familiei, celui ce a fost Mihai Holban i-au fost alături pe ultimul drum foşti colegi de echipă, prieteni, apropiaţi, alţi foşti rugbyşti din generaţiile mai tinere, dar şi sportivi actuali. Printre cei din rugby s-au numărat Florian Constantin, Cornel Vasile, Romeo Bezuşcu, Mircea Muntean, Marin Ionescu, Sergiu Galan, Vasile Bezărău, Virgil Năstase, Cătălin Sasu, Marius Codea, Cristian Cojocaru sau Bogdan Cristea.
 
„A murit cel mai bun prieten al meu. Am jucat rugby împreună între 1973 şi 1987. Am făcut şi armata împreună. Mişu s-a stins din viaţă chiar în ziua în care eu am împlinit 62 de ani! A fost un om extrem de devotat rugby-ului. Dumnezeu să-l ierte şi sa-l odihnească în pace! Adio, prietene drag!“, a spus Cornel Vasile. „Mihai Holban a fost un exemplu de caracter şi devotament faţă de prima scenă a rugby-ului românesc. Dumnezeu să-l odihnească. Condoleanţe familiei!“ sau „Foarte trist moment. Ce jucător fantastic a fost!“, au fost alte două mesaje.

„A fost un rugbyst foarte bun“

Născut pe 5 iunie 1954, în judeţul Constanţa, la Hârşova, Mihai Holban a debutat la Farul, anul primei legitimări fiind 1969. Primii săi antrenori au fost Traian Doiciu şi Mircea Ştefu, iar ulterior a lucrat şi cu Nicolae VizitiuDumitru (Titi) Ionescu, Petre Cosmănescu, Theodor Rădulescu, Valeriu Irimescu şi Mihai Naca. Postul care l-a consacrat a fost cel de centru, dar evolua foarte bine şi ca uvertură, aripă sau fundaş. Este campion european de juniori FIRA (1973, la Bucureşti) şi campion continental de seniori FIRA (1982/1983). A cucerit patru titluri de campion naţional de seniori al României cu Farul Constanţa, în stagiunile 1974/1975, 1975/1976, 1977/1978 şi 1985/1986. „Mihai a fost un rugbyst foarte bun. Când intra pe teren, lăsa deoparte orice problemă ar fi avut-o. Se concentra foarte bine, indiferent de echipa întâlnită. Juca pe multe posturi şi era un bun placheur. Îi sprijinea pe cei tineri din echipă“, a arătat Sergiu Galan.

„Îl simţeam ca pe un frate“

Activitatea lui Mihai Holban ca internaţional al României s-a concretizat prin şase meciuri la juniori, zece meciuri la tineret, şase meciuri test şi două meciuri amicale la seniori. În perioada 1992-2014 a fost arbitru divizionar de rugby, iar între 1987 şi 1999 a antrenat echipa Constructorul Constanţa. Din 2009 era membru în Asociaţiei Internaţionalilor de Rugby, iar ieri, la oprirea de la stadionul „Mihai Naca“ a cortegiului mortuar, Marin Ionescu, preşedintele AIR, a evocat personalitatea şi performanţele din rugby ale lui Mihai Holban.
 
„Conducem astăzi (n.r. ieri) pe ultimul drum o glorie a rugby-ului constănţean şi a sportului pe care noi l-am îndrăgit. A fost un produs al clubului Farul. Mereu când veneam la Constanţa îl simţeam ca pe un frate. Când nu ajungeam, mă suna el, să mă întrebe de sănătate. Întreaga suflare rugbystică transmite sincere condoleanţe familiei îndurerare. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!“, a spus Marin Ionescu. 

„Era devastator în placaje şi avea un curaj rar întâlnit“ 

Cristian Cojocaru, antrenor, alături de Nicolae Radu Mocanu, al echipei din Divizia Naţională de seniori Tomitanii Constanţa, are şi el numai cuvinte de laudă la adresa celui care a fost Mihai Holban, pe care l-a avut antrenor la Constructorul ITC. „Vara, jucam rugby pe plajă, iar Mihai Holban ni se alătura, deşi era mult mai în vârstă ca noi. Spiritul de învingător nu îl părăsea nici în acele partide. A fost unul dintre cei mai buni placheuri ai ţării. Adversarii săi nu ştiau cum să-l ocolească pe teren. Era devastator în placaje şi avea un curaj rar întâlnit. Era foarte dedicat fenomenului şi de aceea a rămas în rugby, ca antrenor şi arbitru, şi după ce a încheiat activitatea competiţională“, a precizat Cristian Cojocaru.
 
De formaţie profesională, Mihai Holban era subinginer în construcţii civile, iar pescuitul constituia una dintre marile sale pasiuni.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Lumina cere insolvența Alboram SRL, firmă controlată de Constructii Hidrotehnice SA, unde acționar este Mihai Lupu, președintele CJ Constanța!

06 Feb 2024 2555

Imagini de la eveniment Fostul rugbyst Mihai Holban, condus pe ultimul drum. Cortegiul funerar a oprit şi la stadionul "Mihai Naca" (galerie foto)

02 Nov 2017 3048

Astăzi are loc înmormântarea fostului rugbyst Mihai Holban „Un mare sportiv, un tricolor extraordinar. Păcat! Dumnezeu să-l odihnească!“

02 Nov 2017 3609

Sportul constănţean, în doliu! A murit Mihai Holban, legendă a echipei Farul

31 Oct 2017 4069

Fostul mare rugbyst Mihai Bucos, la Constanţa. Întâlnire emoţionantă „Farul trebuie să existe. Marile echipe nu mor niciodată“ (galerie foto)

15 Jun 2017 9658