Sport

Adjunctul şefului de post de la Corbu este arbitru de fotbal Un localnic a intrat pe teren călare pe cal, în timpul meciului de la Crucea (galerie foto)

Agentul principal Cătălin Toader, adjunctul şefului de post de la Corbu, este de o viaţă în fotbalul constănţean. Întâi ca jucător, iar de aproape 20 de ani neîntrerupţi - ca arbitru. Din 2007 activează şi ca poliţist, la secţia 5 Poliţie Rurală Cogealac. A văzut şi a trăit multe pe terenurile din judeţ, unde episoadele hazlii abundă.

Povestea de arbitraj a năvodăreanului Cătălin Toader a început în anul 1995. Era un tânăr fotbalist în vârstă de 16 ani când a aflat că se organizează cursuri de arbitri. L-a interesat, s-a înscris la şcoală şi iată-l absolvent şi posesor de fluier şi fanion. Cătălin juca la juniorii Midiei Năvodari, unde era pregătit de Fănel Sava, dar cocheta şi cu echipa mare, antrenată pe atunci de Adrian Ionescu, iar mai apoi de Virgil Dridea. Primul meci oficial la care a primit delegare a fost unul de juniori, SNC Conpref - Cimentul Medgidia, la care a făcut linie. „M-am descurcat fără probleme. De la început, mi-a fost uşor să apreciez fazele, graţie calităţii mele de fotbalist”, îşi aminteşte Cătălin, care are acum 34 de ani. Central la acel meci a fost un alt fotbalist care evolua la juniorii Midiei, Vicenţiu Căpriţă, fiul preşedintelui de atunci al clubului năvodărean, Viorel Căpriţă, iar al doilea asistent - rugbystul Bogdan Stanca. „Atât Bogdan, cât şi fratele său, Răzvan, şi el rugbyst, au fost arbitri de fotbal. Am oficiat alături de ei. Răzvan este soţul handbalistei Ionela Gâlcă. Fraţii Stanca au fost promoţia 1994, au devenit arbitri cu un an mai devreme ca mine. Bogdan a oficiat apoi şi la Divizia C”, spune Cătălin Toader. Primul meci de seniori al lui Toader a fost Oil Terminal Talpac - Viitorul Cobadin, jucat pe terenul TC Ind din Constanţa şi încheiat cu scorul de 4-0 în favoarea gazdelor. Cătălin a fost tuşier în brigada condusă de regretatul Cătălin Corcescu, din care a mai făcut parte actualul observator Stancu Tudor (al doilea asistent atunci). Arbitrul Toader a debutat ca central în anul 2000, la partida ITC - Dunărea Cernavodă (1-0 pentru gazde), în care i-a avut asistenţi pe Paul Dimancea (actualmente, component al lotului naţional Liga 1) şi pe Dorin Olariu. Cătălin Toader este arbitru categoria 1, iar în perioada 2004 - 2008 a cochetat şi cu lotul C. „În acea perioadă, am fost rezervă la o serie de meciuri de la eşalonul trei şi am condus partide de juniori republicani, în care au jucat Rapid, Steaua, Unirea Urziceni, Oţelul Galaţi, Delta Tulcea sau Dunărea Galaţi. Marele meu avantaj a fost că, atunci când m-am apucat de arbitraj, am prins mulţi cavaleri valoroşi, cu experienţă, de la care am învăţat mult: Constantin Frăţilă, Marcel Lică, Iulian Giuran, fraţii Corcescu, Ioan Gheorghică sau Lucian Cârjă. Pe atunci, Constanţa era bine reprezentată la loturi. Aveam patru - cinci arbitri la Divizia A, opt - nouă la Divizia B şi vreo 20 la Divizia C”, arată Cătălin Toader, care şi-a notat toate meciurile la care a oficiat până acum. „Am în jur de 3.500 de partide, la toate nivelurile, de la copii până la seniori, dintre care oficiale peste 2.200”, dezvăluie arbitrul.

Subalternul lui Constantin Frăţilă

Absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, Cătălin nu a oficiat ca profesor, având o perioadă o ocupaţie care îi aducea mai mulţi bani decât meseria de dascăl. „Am activat la firmele de transport ale lui Constantin Frăţilă. Am lucrat în mai multe posturi, ca dispecer, coordonator parc auto, director comercial, director transporturi, fiind şi subalternul fostului arbitru, cu care am avut o colaborare foarte bună. Am coordonat între 80 şi 100 de persoane”, spune Cătălin Toader. În anul 2007 însă a devenit poliţist. „A fost o ambiţie de-a mea, să duc la bun sfârşit ceea ce a început tata, care s-a înscris la şcoala militară de la Bucureşti, urma să iasă locotenent de miliţie, însă, în anul III, a renunţat din motive personale”, povesteşte Cătălin, care are gradul de agent principal şi activează ca adjunct de şef de post la Corbu (7 km distanţă de Năvodari), post care aparţine de secţia 5 Poliţie Rurală Cogealac.

Cum s-a aflat că este poliţist

În tot acest timp, nu a renunţat la activitatea de arbitru, ajungând la 18 ani bătuţi pe muchie în calitate de „cavaler”. Din acest punct de vedere, al vechimii, este al doilea arbitru al judeţului Constanţa, după asistentul FIFA Aurel Oniţa, fost şef al Comisiei Judeţene de Arbitri, care activează în branşă de 19 ani. O perioadă, cei din fotbal, jucătorii şi conducătorii, n-au ştiut că arbitrul Cătălin Toader este poliţist, dar apoi, inevitabil, s-a aflat. „N-am vrut să mă folosesc ori să obţin vreun avantaj de pe urma noului meu statut (şi nu vreau nici astăzi), dar, fără voia mea, faptul că sunt poliţist a ieşit la iveală. A fost de ajuns să fiu văzut de câteva ori în uniformă, pentru ca vestea să se răspândească cu repeziciune în lumea fotbalului judeţean. Acum, cam 80% dintre jucători şi oficiali cunosc acest aspect şi dovedesc un alt respect faţă de mine şi faţă de brigăzile din care fac parte. De când s-a aflat, echipele sunt mai reţinute în manifestări neregulamentare la meciurile mele. Protestează doar verbal, agresiunile fizice lipsesc”, punctează Cătălin Toader.

„M-a împins, m-am dezechilibrat şi am căzut”

Oricum, nici până când a devenit poliţist arbitrul Toader nu s-a confruntat cu probleme deosebite la meciuri. „Au fost agresiuni izolate. Eu n-am permis niciodată şi nu permit violenţa pe teren, îndreptată fie asupra arbitrilor, fie asupra jucătorilor sau a spectatorilor. În cariera mea, n-am primit lovituri de genul pumn în faţă. De altfel, pot să număr pe degetele unei singure mâini partidele mele la care au apărut probleme. Iar niciunul dintre cazuri nu s-a soldat cu plângeri sau dosare penale. A fost un meci în care a venit cineva şi m-a îmbrâncit pe la spate, iar eu m-am dezechilibrat şi am căzut. Vinovatul a fost pedepsit însă de comisiile Asociaţiei Judeţene de Fotbal Constanţa”, arată Cătălin Toader. Acesta a avut parte şi de momente amuzante pe terenul de fotbal. Unul dintre acestea s-a petrecut la o partidă Crucea - Băltăgeşti. „M-a impresionat ce s-a întâmplat. Nu mai văzusem până atunci aşa ceva. Oaspeţii au avut 2-0 la pauză, iar la al doilea gol, marcat în minutul 44, a căzut plasa porţii, când a fost lovită de minge. Conduse pe tabelă şi intrate în mare criză de timp, gazdele au apelat la o soluţie insolită pentru a prinde plasa în timp record şi a economisi astfel minute preţioase. Un localnic a încălecat pe cal şi s-a dus în viteză până la poartă, problema fiind remediată rapid. Graba celor de la Crucea şi efortul lor nu au fost în zadar, întrucât, finalmente, au obţinut un punct. Meciul s-a terminat 2-2, gazdele egalând în minutul 90. Era un derby local, plin de ambiţii. Acum, niciuna dintre echipe nu mai există”, îşi aminteşte Cătălin Toader.

„În România, fotbalul nu cred că li se potriveşte fetelor”

Arbitrul este căsătorit cu Steluţa (profesoară de limba şi literatura română la Şcoala nr. 1 „George Enescu” din Năvodari), iar cei doi au o fetiţă de doi ani şi cinci luni, Lavinia Gabriela. Cătălin spune că, dacă va fi să facă sport, fiica sa nu va fi îndrumată către fotbal. „După părerea mea, pentru fetele din România sunt alte fenomene sportive: volei, handbal, dans sportiv sau gimnastică. Fotbalul nu cred că li se potriveşte, întrucât n-am ajuns la cultura şi la respectul care guvernează sportul-rege în ţările occidentale. Dacă voi avea şi un băiat însă, cu siguranţă îl voi sprijini pentru fotbal ori pentru arbitraj”, declară Cătălin Toader.

Prieten bun cu „Axinte” de la Vacanţa Mare

Arbitrul de fotbal a condus şi o partidă amicală jucată la Năvodari, cu ocazia unei ediţii a Zilelor Oraşului, între echipa consilierilor locali de la Gemlik (Turcia) şi de la Năvodari şi cea a artiştilor, din care au făcut parte, printre alţii, Florin Petrescu („Axinte”) şi Radu Pietreanu (de la Vacanţa Mare), Dan Bursuc, Cornel Ilie (solistul vocal de la trupa Vunk), dar şi Rică Răducanu. „Sunt bun prieten cu «Axinte». E un om deosebit”, arată Cătălin Toader. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

valy

21 Nov, 2013 14:50

tatal tau nu a urmat scoala de militie nici in vis, a fost strungar si atat

VERISOARA LUI CATALIN !!

15 Nov, 2013 21:32

De ce vorbiti fara sa stiti / dsasa? cine dracului esti ? Esti tu arbitru mai bun?? INVIDIOSIIIIILOR!!!

...

15 Nov, 2013 14:12

ai luat bataie la o multime de jocuri si ai facut plangeri penale. Nu ai arbitrat in viata ta la Liga 3

dsasa

15 Nov, 2013 10:29

nu are nici o trb cu arbitrajul

Articole asemanatoare

„Născuţi în aceeaşi zi cu o forţă a planetei“ Drapelul SUA, pe tortul de la aniversarea AS FCS Old-Boys 2017 (galerie foto)

04 Jul 2018 1125

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader acuzat că ar fi comis o ilegalitate prin publicarea raportului Inspecţiei Judiciare. Reacţia ministrului

24 Feb 2018 596

Arbitru de fotbal şi poliţist Cătălin Toader, preşedinte executiv la Voinţa FCS Old-Boys 2017 Săcele, naş de botez a treia oară

13 Jan 2018 2406

Cătălin Toader - „Fotbalul, o bucurie” Poliţişti şi jandarmi, printre jucătorii echipei Voinţa Săcele, din Liga Old-Boys

27 May 2017 4747

Arun Bibire şi Cătălin Toader Un medaliat pentru misiuni în Kosovo i-a botezat fetiţa şefului de post de la Mihai Viteazu (galerie foto)

13 Jan 2016 3437

Arbitrul Cătălin Toader - „De aceea e frumos fotbalul“ Meciul AS Carvăn - Luceafărul Amzacea s-a terminat 7-7

10 Nov 2015 1478

Naş este arbitrul Cătălin Toader Lumea fotbalului din Constanţa a petrecut la nunta băiatului lui Marian Cîrnu (galerie foto)

17 Sep 2014 5359

Socrul mare a fost oficial al FC Farul Arbitrul Cătălin Toader, naşul de cununie al băiatului lui Marian Cîrnu (galerie foto)

09 Sep 2014 3599

Un general, un contraamiral şi înalţi ofiţeri din Marina Militară urmăriţi penal de DNA Militar

13 Feb 2014 2981

Spectatori beţi, care cădeau peste tuşieri Cel mai vechi arbitru constănţean va oficia cu banderolă albă pe mână

30 Oct 2013 2839

Iată cine este cel de-al doilea MasterChef al României

28 May 2013 1216

Săgeata Năvodari - Dunărea Călăraşi - 1 - 0

18 Aug 2012 1356

Diana Bişinicu, dar de peste 200.000 €

16 Jul 2012 1489

Marea schismă s-a produs - Realitatea TV a început să emită din studiourile de la Willbrook

24 Oct 2011 1046

Vezi aici de ce se cere înlocuirea procurorului din dosarul Portul

29 Jul 2011 1004

Reglare de conturi la distractie

03 May 2006 813

Alegeri interne in Forta Democrata

04 Mar 2005 710