UPDATE Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, o nouă acuzație la adresa jucătoarei Simona Halep



Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunțat o nouă acuzație la adresa Simonei Halep, care este deja suspendată provizoriu.

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) confirmă că jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost acuzată de încălcare suplimentară și separată a Programului antidoping de tenis (TADP), legată de nereguli din pașaportul biologic al sportivului (ABP). Doamna Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, ca urmare a testării pozitive pentru substanța interzisă Roxadustat la US Open în august anul trecut.

Programul ABP, dezvoltat de Agenția Mondială Anti-Doping și încorporat în TADP în conformitate cu Codul Mondial Anti-Doping (WADC), este o metodă prin care organizațiile anti-doping monitorizează diferiți parametri ai sângelui în timp, pentru a identifica potențialele anti-doping. Încălcări ale regulilor (ADRV), se arată pe site-ul oficial al ITIA.

Acuzația suplimentară pentru o constatare a unui rezultat advers de pașaport  s-a bazat pe o evaluare a profilului ABP al doamnei Halep de către un grup independent de experți ABP. Această acuzație este separată și în plus față de acuzația pentru Roxadustat existentă din august 2022, care a declanșat suspendarea provizorie inițială a doamnei Halep.
 
Nicole Sapstead, Senior Director pentru Anti-Doping la ITIA, a declarat: „Înțelegem că anunțul de astăzi adaugă complexitate unei situații deja cunoscute. De la începutul acestui proces – și de fapt al oricărui proces la ITIA – ne comportăm cu doamna Halep într-o manieră empatică, eficientă și oportună.
 
„Desigur, apreciem că există un mare interes al mass-media în aceste cazuri. Ar fi nepotrivit ca noi să comentăm detaliile până la încheierea procesului, dar vom continua să ne angajăm cu tribunalul independent Sport Resolutions și cu reprezentanții doamnei Halep cât mai rapid posibil.”
 
ITIA este terțul delegat, conform Codului Mondial Antidoping al Federației Internaționale de Tenis, organismul internațional de guvernare pentru sportul tenisului și semnatar al Codului. ITIA este responsabilă pentru gestionarea și administrarea anti-doping în tenisul profesionist, în conformitate cu TADP.
 

UPDATE:

Reacția Simonei Halep în urma comunicatului ITIA a venit rapid.


Într-o postare pe Instagram, sportiva din Constanța vorbește de „hărțuire“, menționând că simte că se dorește a fi scoasă vinovată de ceva ce nu a făcut niciodată. 

„Din 7 octombrie, de când am fost acuzată de ITIA de suspiciune de dopaj, am trăit cel mai mare coșmar al vieții mele. Nu numai că numele meu a fost murdărit în cel mai urât mod posibil, dar mă confrunt cu o determinare constantă din partea ITIA, dintr-un motiv pe care nu-l pot înțelege, de a-mi dovedi vinovăția, în timp ce eu nu am luat în calcul VREODATĂ nici măcar să iau vreo substanță interzisă.


Am încercat de două ori să am oportunitatea de a fi judecată de un tribunal independent, dar ITIA a găsit constant motive de amânare. Acum, când am stabilit clar că am fost victima unei contaminări, au venit cu o așa-zisă evoluție anormală a sângelui meu.

Trei experți de renume mondial care au studiat testele mele de sânge au fost extrem de clari și au stabilit că sângele meu este normal în totalitate.

Mă simt neajutorată în fața unei asemenea hărțuiri și simt că vor să mă găsească vinovată de ceva ce nu am făcut niciodată. Încă o dată, toată viața mea am fost în totalitate împotriva oricărui fel de trișare, aceasta nu se aliniază cu valorile mele.

În acest moment, singurul lucru la care sper este să am posibilitatea de a accesa, în sfârșit, judecători independenți și imparțiali la un tribunal, ca să am șansa de a-mi dovedi nevinovăția.

Am încredere totală în justiție și aștept să-mi pot susține în sfârșit cazul la finalul lunii mai, după câteva întârzieri provocate de ITIA.

Sprijinul celor dragi mie, al lumii tenisului și al fanilor mei mi-a dat curajul să continui să mă antrenez în fiecare zi și să lupt pentru adevăr. Nu pot să vă mulțumesc îndeajuns de mult pentru asta! Cu dragoste, Simona”, a fost mesajul jucătoarei.

 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mihai Covaliu, președintele COSR, despre ce șanse are Simona Halep să evolueze la Jocurile Olimpice Paris 2024

18 Apr 2024 453

Simona Halep nu va mai participa la turneul de la Oeiras. „Schimbare de planuri!“

11 Apr 2024 1067

Simona Halep, supusă unui nou control anti-doping

09 Apr 2024 858

Simona Halep a primit wild-card și pentru turneul de la Madrid

03 Apr 2024 1209

Pe ce loc în clasamentul mondial se află Simona Halep, după participarea la Miami Open

01 Apr 2024 850

Simona Halep ratează meciurile echipei naționale împotriva Ucrainei și participarea la Jocurile Olimpice de la Paris

30 Mar 2024 738

Simona Halep a revenit în țară de la Miami „Sunt bucuroasă că, din această carieră, am câștigat un om foarte valoros“

25 Mar 2024 1594

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 814

Simona Halep, petrecere specială, în care au fost sărbătoriți Stere și Nicolae Halep

24 Mar 2024 4341

Simona Halep „Îl aştept pe Carlos Martinez să începem. Am fixat o perioadă de încercare“

21 Mar 2024 697

Simona Halep, revenire de bun augur în turnee. Cu set câștigat! „Această zi va rămâne foarte specială pentru mine“. Cine e noul antrenor

20 Mar 2024 962

WTA Miami 2024 Simona Halep a câștigat setul întâi cu 6-1, dar a pierdut primul meci de la revenirea în turnee

20 Mar 2024 1516

UPDATE Simona Halep și-a aflat adversara de la Miami!

18 Mar 2024 733

Simona Halep, convocată pentru meciul din Billie Jean King Cup cu Ucraina. Pe site-ul competiției, apare pe locul 58 în lume!

15 Mar 2024 704

Simona Halep a plecat în SUA, pentru turneul de la Miami. „Mă bucur mult că am șansa de a mă întoarce pe teren“

11 Mar 2024 1467