Agenţia Naţională Anti-Doping nu are prerogative în procedura de gestionare a cazului Simonei Halep

Foto: FacebookAgenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a precizat, sâmbătă, într-un comunicat remis AGERPRES, că nu are prerogative în procedura de gestionare a cazului jucătoarei de tenis Simona Halep şi ''îşi rezervă dreptul de a nu se pronunţa''.

''Înţelegem interesul major al mass-media şi, totodată, al iubitorilor sportului din România, dar nu numai, însă, în această speţă, ANAD nu are prerogative în procedura de gestionare a cazului, respectând cu stricteţe jurisdicţia tuturor entităţilor cu atribuţii de gestionare a rezultatelor precum şi toate drepturile garantate persoanelor care fac obiectul acestei proceduri'', precizează ANAD.

"Agenţia Naţională Anti-Doping îşi rezervă dreptul de a nu se pronunţa pe acest caz, aflat în curs de desfăşurare, conformându-se astfel rigorilor de comunicare publică prevăzute în Codul Mondial Antidoping şi în Standardul internaţional de gestionare a rezultatelor. În această etapă a procesului, întreaga comunicare este gestionată de Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului", a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping, Ştefan Rohnean.


ANAD menţionează că a integrat pe pagina sa de internet (www.anad.gov.ro) informări actualizate şi link-uri către toate resursele de reglementare şi informare din sfera programului mondial antidoping. Cu titlu de exemplu şi cu caracter de informaţii generale: https://anad.gov.ro/web/control-doping/pasaportul-biologic-al-sportivului.

Amintim că, vineri, Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a confirmat că Simona Halep ''a fost acuzată de o altă încălcare separată a Programului antidoping din tenis, în legătură cu nereguli în paşaportul său biologic de sportiv (ABP)".

Halep, campioană la Roland Garros în 2018 şi la Wimbledon în 2019, este suspendată provizoriu din octombrie anul trecut, după ce a fost testată pozitiv la roxadustat în timpul US Open, în august 2022. Această moleculă interzisă stimulează producţia de globule roşii şi este interzisă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA). Halep riscă până la patru ani de suspendare în primul caz, conform AFP.

Într-un comunicat difuzat vineri seară pe contul său de Instagram, jucătoarea în vârstă de 31 de ani spune că "trăieşte cel mai negru coşmar" din viaţa sa de la anunţul suspendării, pe 7 octombrie, şi denunţă o formă de "hărţuire" din partea ITIA, pe care o acuză că a încercat să demonstreze că e vinovată de ceva ce nu a făcut niciodată.

"Acum că am stabilit clar că am fost victima contaminării, ei eu venit cu o evoluţie presupus anormală a sângelui meu. Trei experţi de renume mondial care mi-au studiat analizele de sânge au spus foarte clar că sângele meu este complet normal", precizează Halep.

''Am încredere totală în justiţie şi aştept cu nerăbdare să îmi pot prezenta apărarea la audierea programată la sfârşitul lunii mai, după mai multe amânări din partea ITIA'', a subliniat Simona Halep în comunicat.


Noul caz, confirmat vineri seară de ITIA, "se bazează pe o evaluare a profilului paşaportului biologic al Simonei Halep de către un grup de experţi independenţi", precizează organismul.

Paşaportul biologic al unui sportiv face posibilă monitorizarea diferiţilor parametri sanguini pe o perioadă lungă de timp şi ajută la identificarea potenţialelor încălcări ale regulilor antidoping.

"Suntem conştienţi de faptul că anunţul de astăzi adaugă complexitate unei situaţii deja foarte mediatizate", a comentat Nicole Sapstead, director principal pentru antidoping în cadrul ITIA.

"Ar fi inadecvat pentru noi să comentăm detaliile înainte de încheierea procesului, dar vom continua să dialogăm cu agenţia independentă de investigaţie Sport Resolutions, precum şi cu reprezentanţii doamnei Halep cât mai curând posibil', a adăugat Sapstead.


Simona Halep este prima jucătoare de top confruntată cu acuzaţii de dopaj de la suspendarea răsunătoare a rusoaicei Mariei Şarapova în 2016. Testată pozitiv pentru meldonium, Şarapova a primit în cele din urmă o suspendare de cincisprezece luni, reaminteşte AFP.

Într-un interviu pentru Tennis Majors publicat la sfârşitul lunii aprilie, jucătoarea română a invocat o "contaminare a unuia dintre suplimentele sale alimentare" pentru a explica testul pozitiv de la US Open.

Articol preluat de pe agerpres.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Simona Halep a revenit în țară de la Miami „Sunt bucuroasă că, din această carieră, am câștigat un om foarte valoros“

25 Mar 2024 1476

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 696

Simona Halep, petrecere specială, în care au fost sărbătoriți Stere și Nicolae Halep

24 Mar 2024 4067

Simona Halep „Îl aştept pe Carlos Martinez să începem. Am fixat o perioadă de încercare“

21 Mar 2024 634

Simona Halep, revenire de bun augur în turnee. Cu set câștigat! „Această zi va rămâne foarte specială pentru mine“. Cine e noul antrenor

20 Mar 2024 881

WTA Miami 2024 Simona Halep a câștigat setul întâi cu 6-1, dar a pierdut primul meci de la revenirea în turnee

20 Mar 2024 1334

UPDATE Simona Halep și-a aflat adversara de la Miami!

18 Mar 2024 650

Simona Halep, convocată pentru meciul din Billie Jean King Cup cu Ucraina. Pe site-ul competiției, apare pe locul 58 în lume!

15 Mar 2024 639

Simona Halep a plecat în SUA, pentru turneul de la Miami. „Mă bucur mult că am șansa de a mă întoarce pe teren“

11 Mar 2024 913

Tribunalul Constanța, termen azi în dosarul în care se cere insolvența SNH Gold Imperial SRL, controlată de Stere Halep, tatăl Simonei Halep

10 Mar 2024 850

Simona Halep - „Proba mea de sânge a stat peste două ore la o temperatură greșită!“. Ce spune Laboratorul de control doping

08 Mar 2024 635

Simona Halep va reveni în circuitul WTA! Anunțul sportivei de la malul mării

07 Mar 2024 648

Simona Halep a revenit în țară „Mă bucur că s-a judecat corect și că pot juca tenis din nou“

07 Mar 2024 693

Editorial. Simona Halep se poate întoarce pe teren „Binele și adevărul înving mereu” - sintagma de basm transpusă în realitate

06 Mar 2024 707

Simona Halep, victorie uriașă la TAS Gheorghe Hagi - „S-a dovedit încă o dată că binele bate răul“ (VIDEO)

06 Mar 2024 760