Alegeri la AJF Constanța Stelian Carabaș - „Consider că mi s-a îngrădit dreptul de a candida și că mi s-a făcut o nedreptate“. Ce spune președintele forului

Stelian Carabaș. Sursa foto: Facebook (Stelian Carabaș)
 

 
  • Alegerile de la Asociația Județeană de Fotbal Constanța se vor desfășura la începutul lunii viitoare.
  • Comisia de validare a candidaților a validat șase dintre cele șapte dosare depuse.
  • La alegeri intenționa să candideze (pentru funcția de președinte al AJF) și fostul fotbalist Stelian Carabaș (47 de ani), conducătorul Asociației Old-Boys FC Farul Constanța. 
 
Pe 2 iulie a.c., vor avea loc alegeri la Asociația Județeană de Fotbal Constanța, cu ocazia Adunării Generale Extraordinare de alegeri (care începe la ora 11.00), urmând a fi desemnați cu acest prilej președintele forului, membrii Comitetului Executiv și vicepreședinții.
 
În formula Vasile Cenușe - președinte, Gheorghe Pîrvu, Petre Comăniță - membri și Cosmin Șișcu - secretar, Comisia de Validare a candidaților s-a întrunit la sediul AJF Constanța, verificând și analizând dosarele candidaților. Pentru funcția de președinte și-a depus dosarul Lucian Sorin Cîrjă, președintele în exercițiu (care conduce forul fotbalistic local din 2014), pentru funcțiile de vicepreședinți - Florin Zisu (Liga a 4-a), Constantin Stamate (copii și juniori), iar pentru pozițiile de membri în Comitetul Executiv - Petrică Chicheluș (Liga a 4-a), George Nache (copii și juniori), Adem Sali (Liga a 5-a) și Gelu Dimaca (copii și juniori). În urma verificării și analizării dosarelor, au fost validate (în unanimitate) dosarele lui Lucian Sorin Cîrjă, Florin Zisu, Constantin Stamate, Petrică Chicheluș și George Nache. Dosarul lui Gelu Dimaca a fost respins, „ca fiind depus la data de 17.06.2022, ora 13.10, cu nerespectarea termenului limită precizat prin adresa AJF Constanța publicată pe site-ul asociației la data de 30.05.2022, ora 14.33“, după cum se menționează pe site-ul oficial al AJF Constanța.
 
Un singur candidat pentru funcția de președinte   
 
Lucian CîrjăLa alegeri vor candida astfel Lucian Sorin Cîrjă / Florin Zisu, Constantin Stamate / Petrică Chicheluș, George Nache și Adem Sali.
 
Pentru funcția de președinte va fi așadar un singur candidat, Lucian Cârjă (fost arbitru şi fost prim-vicepreşedinte al Comisiei Judeţene de Arbitri), cel care a candidat singur și la precedentele alegeri, din 2018. El a devenit șeful forului fotbalistic local în 2014, când l-a învins clar, din primul tur de scrutin, pe fostul fotbalist Dennis Şerban. Cârjă a acumulat 50 de voturi, iar Şerban, 21. Dintre cele 76 de cluburi şi asociaţii sportive afiliate, au fost prezente 72, iar unul dintre voturi a fost anulat. Al treilea candidat, Constantin Bodnar, a renunţat la luptă, declarând în faţa alegătorilor că se retrage din cursă pentru a-l sprijini pe Dennis Şerban. Ulterior, Lucian Cârjă a câștigat și alegerile din 2018, fiind singurul candidat. Votul a fost deschis, iar scorul obţinut de președinte a fost 65 de voturi pentru şi o abţinere. Dintre cei 80 de membri afiliaţi au fost prezenţi 66. 
 
Ordinea de zi
 

Pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare de luna viitoare vor figura următoarele puncte:
 
1. Constatarea întrunirii cvorumului.

2. Aprobarea ordinii de zi.
3. Alocuțiunea președintelui.
4. Desemnarea comisiei de validare a voturilor.
5. Desemnarea a trei persoane pentru întocmirea procesului verbal oficial al Adunării Generale.
6. Prezentarea raportului Comitetului Executiv și raportul administrativ al Asociației Județene de Fotbal Constanța.
7. Afilieri și dezafilieri.
8. Alegerea președintelui.
9. Alegerea membrilor Comitetului Executiv.
10. Alegerea vicepreședintilor.
 
A intenționat să candideze și Stelian Carabaș
 
La alegeri intenționa să candideze (pentru funcția de președinte al AJF) și fostul fotbalist constănțean Stelian Carabaș (47 de ani), președinte al Asociației Old-Boys FC Farul Constanța. Născut la Medgidia, Carabaș a jucat şase ani la Farul Constanța, între 1991 şi 1997. Aceeaşi perioadă a petrecut-o şi la FC Naţional, iar în prima divizie din România a mai evoluat la Steaua (două sezoane), echipă cu care a ieşit campion naţional, în stagiunea 2001/2002. În străinătate a jucat în primele ligi din Turcia (la MKE Ankaragucu), Cipru (AEL Limassol, Anorthosis Famagusta) şi Grecia (Skoda Xanthi). În Liga 1, a bifat 273 de meciuri şi a înscris 21 de goluri. În campionatele externe are 80 de partide şi opt goluri: 17 / 0 în Turcia, 36 / 4 în Cipru şi 27 / 4 în Grecia. A jucat şi în Cupa Cupelor (patru partide), iar la echipa naţională are o selecţie, la partida România - Cipru 2-0, disputată la Constanţa, în anul 2000.
 
Întrucât nu a îndeplinit toate condițiile pentru a candida la funcția de președinte al AJF, Stelian Carabaș nu s-a mai înscris în cursă, dar și-a exprimat nemulțumirea față de această situație și a contestat modul în care s-ar fi stabilit anumite condiții de participare, trăgând, spune el, un semnal de alarmă.
  
Înr-un comunicat de presă referitor la alegerile pentru funcția de președinte al Asociației Județene de Fotbal Constanța, Stelian Carabaș consideră că i s-a îngrădit dreptul de a candida și că i s-a făcut o nedreptate.
 
„Fără votul Adunării Generale“
 
„Sunt Stelian Carabaș și consider că mi s-a îngrădit dreptul de a candida la funcția de Președinte al Asociației Județene de Fotbal Constanța! Actuala conducere a AJF Constanța, reprezentată de Lucian Cârjă în calitate de președinte, împreună cu secretarul general, Guteanu Stere, au stabilit, atenție, fără votul Adunării Generale, criteriile și condițiile de a participa la alegerile pentru funcția de președinte din data de 02.07.2022. Consider că mi s-a făcut o nedreptate, așa cum consideră marea majoritate a reprezentanților cluburilor afiliate, fie ca este vorba de președinți, directori sportivi sau reprezentați ai autorităților locale“, menționează Carabaș în comunicat.
 
Fostul internațional a făcut referire în luarea sa de poziție la un articol din statutul AJF Constanța, „Alegerea și mandatul președintelui“. 
 
„Conform adresei postate de site https://www.frf-ajf.ro/constanta/stiri/comunicate-ajf-1/documente-necesare-presedinte-21467.html - Articolul 44 - Alegerea şi mandatul preşedintelui, la punctul g) a îndeplinit un rol activ în cadrul fotbalului asociație (ca jucător sau ca oficial în cadrul FRF/LPF/AJF/AMFB sau structuri sportive) pentru cel puțin 2 ani în ultimii 5 ani anteriori datei la care este propus ca și candidat. Dovada îndeplinirii acestei condiţii se face cu o declaraţie pe proprie răspundere, legalizată la notar.

Nu mai poate candida nimeni că trebuie să ai între doi și cinci ani la conducerea unui club?“, a punctat Carabaș.
 
„Statutul, aprobat în AG“
 
Președintele AJF Constanța, Lucian Cîrjă, a respins aprecierile lui Stelian Carabaș. „Nu i s-a îngrădit dreptul de a candida și nimeni nu i-a făcut o nedreptate, cu atât mai mult cu cât dânsul nici nu și-a depus dosarul. Din acest punct de vedere, această discuție nici nu cred că-și avea rostul. Statutul, în care sunt prevăzute condițiile care trebuie îndeplinite de o persoană propusă pentru a candida la funcția de președinte al AJF Constanța, a fost aprobat în Adunarea Generală, prin vot. Condițiile sunt logice, e vorba de management, se administrează un fenomen fotbalistic. În Adunarea Generală s-a votat ca persoana care candidează trebuie să fi avut o funcție activă în fotbalul asociație pentru cel puțin doi ani în ultimii cinci ani anteriori datei la care este propusă. Sunt Asociații Județene din țară la care acest termen diferă“, a menționat Lucian Cîrjă.
 
„AJF-ul de astăzi este un Robison Crusoe“
 
Totodată, fostul fotbalist Stelian Carabaș a criticat AJF-ul actual. „Constanța este un județ cu foarte multe valori fotbalistice, dar cu prea puțină aplecare spre promovarea viitoarele talente. Am trecut prin perioade și sisteme în care munca și talentul erau recompensate. Știm că progresul și rezultatele se obțin în jocul de echipă. AJF-ul de astăzi este un Robison Crusoe, autoizolat datorită lipsei de implicare și de cunoștințe“, a menționat Carabaș în comunicat.
 
„AJF Constanța este implicată în sprijinirea tinerilor jucători. În competițiile juvenile, în anul competițional 2021/2022 au activat 138 de echipe, iar înainte de pandemia de coronavirus au fost 180. În 2019, Cumpăna a găzduit turneul final al Cupei Satelor, întrecere naţională rezervată categoriei de vârstă 13 ani, la care echipa Victoria Cumpăna a ocupat locul doi pe țară. În acest an, formația din Cumpăna s-a calificat din nou la turneul final și s-a clasat pe locul șase național. Memorialul Gheorghe Ene nu s-a mai ținut, din pricina pandemiei, dar înainte s-a desfășurat“, a arătat Lucian Cîrjă. 
 
„Cum este posibil să îți desfășori activitatea într-o încăpere de 15 mp?“    
 
În același timp, Stelian Carabaș a criticat și modul în care se coordonează activitatea fotbalistică județeană, cu referire la locația AJF. „Cum este posibil ca în 2022, de 30 de ani să îți desfășori activitatea într-o încăpere de 15 mp, cu 4 birouri, 2 calculatoare, o imprimantă și două fișet-uri și să coordonezi activitatea fotbalistică județeană! Aici vorbim de campionatele Ligii a 4-a, a 5-a și de copii și juniori, circa 75 de cluburi afiliate, peste 120 de echipe înscrise în toate competițiile!“, a punctat Stelian Carabaș, printre altele, în comunicatul său. 
 
Variante de spații pentru sediu
 
Vizavi de acest aspect, Lucian Cîrjă a menționat: „Este adevărat, condițiile de la sediul AJF nu sunt minunate, dar aceasta nu ne-a împiedicat să ne desfășurăm bine activitatea. Pe de altă parte, nu ai nevoie de un teren de fotbal pentru aceasta. În ultimii ani, au fost însă mai multe discuții să ne mutăm într-un alt sediu, dar niciuna nu s-a concretizat până acum. Prima dată, în urmă cu vreo șapte ani, am avut o variantă de spațiu la ultimul etaj al unui bloc, însă nu am acceptat. Ulterior, a existat o altă variantă, o fostă vulcanizare, care a căzut și ea. Actualmente, avem o promisiune pentru un alt spațiu. Să vedem ce se va concretiza“.
 
„AJF-ul de astăzi este inactiv și dezinteresat“
 
Stelian Carabaș a atins, în comunicatul său, și alte aspecte pe care le consideră negative în ce privește AJF Constanța.  
 
„Mediocritatea, lipsa de viziune, dar mai ales subfinanțarea fotbalului constănțean au distrus spiritul și eșantionul valorii în ceea ce privește performanța fotbalistică constănțeană. AJF-ul de astăzi se mulțumește să se raporteze pe spatele oamenilor implicați din teritoriu, pe spatele părinților și al iubitorilor de fotbal. Menirea AJF nu este să trăiască pe imaginea unor oameni valoroși, ci să o ridice la nivel național și internațional.
 
Constanța este un județ cu foarte mulți antrenori buni, dar cărora nu li se oferă condiții de susținere materială, de training sau coaching la un nivel la care să îți poată produce talente sau să facă scouting pentru echipele naționale. Și atunci cum vrem să fim iarăși în top, dacă aici, la firul ierbii, AJF-ul de astăzi este inactiv și dezinteresat. Oare câți copii și-au ratat vocația din cauza lipsei de implicare a AJF?“, a mai menționat, printre altele, Stelian Carabaș în comunicat.
 
„Cum să fie vorba de inactivitate, dezinteres sau lipsă de implicare când noi organizăm multe competiții și campionate? Copiii nu și-au pierdut vocația. De asemenea, la nivelul fotbalului local, în sprijinul acestuia, solicitant fiind AJF Constanța, se va derula un proiect sportiv, în urma unui contract de finanțare nerambursabilă din fonduri publice, suma totală a proiectului fiind de peste 1,5 milioane de lei. După ce proiectul a fost aprobat în ședință a Consiliului Județean, astăzi (n.r. miercuri, 22 iunie) s-a semnat contractul. Este cel mai mare contract de acest gen la nivel de AJF-uri pe țară“, a menționat Lucian Cîrjă.
 
„Am vrut să candidez pentru binele fotbalului constănțean“
 
„Eu am vrut să trag un semnal de alarmă ca, pe viitor, să nu se mai creeze un precedent și cu alți mari fotbaliști ai Constanței potențiali candidați la funcția de președinte al AJF. Totodată, țin să menționez că AJF Constanța nu este și nu poate fi SRL-ul nimănui, ea fiind o asociație dedicată fotbalului și viitorilor fotbaliști ai județului Constanța. Eu am vrut să candidez pentru binele fotbalului constănțean și cred că, prin experiența mea, puteam ajuta la dezvoltarea fotbalului juvenil, care e segmentul cel mai important. Țin să mulțumesc legendelor fotbalului constănțean și nu numai, pentru susținerea mea, dar și pentru dorința lor de a reda «fotbalul constănțean fotbaliștilor»…

#legendelenumorniciodata

«Dacă nu respecți trecutul, nu ai viitor»“, este un alt mesaj al lui Stelian Carabaș.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
Alegeri la Asociația Județeană de Fotbal Constanța. A fost convocată Adunarea Generală Extraordinară

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Farul Constanța Dimitrie, fiul lui Stelian Carabaș, se remarcă la juniorii „marinarilor“. Gol foarte frumos cu Rapid București! (GALERIE FOTO)

27 Nov 2023 5603

Constanța Echipele de fotbal Armânamea și Săgeata Stejaru, meciuri amicale cu formația raionului Ialoveni, din Republica Moldova

15 Sep 2023 2212

Constanța Veteranii Farului i-au învins pe cei ai lui FC Național la Memorialul „Gică Barbu“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Feb 2023 3431

Veterani de la Farul Constanța și FC Național se întâlnesc la Constanța la Memorialul „Gică Barbu“

24 Feb 2023 2103

La Constanța se va organiza „Memorialul Gică Barbu“, în amintirea fostului fotbalist al Farului

15 Feb 2023 1891

Legende ale Farului și Rapidului s-au confruntat, la Constanța, la Trofeul „Dumitru Antonescu“ (GALERIE FOTO)

27 Nov 2022 2811

În weekend, la Constanța se dispută o nouă ediție a Trofeului „Dumitru Antonescu“

22 Nov 2022 1843

Constanța. O carieră de 27 de ani Arbitrul Cătălin Toader a agățat fluierul în cui. Pe cine a avut colegi de brigadă la meciul de retragere (GALERIE FOTO)

13 Jul 2022 4410

Constanța Vulturii Buzău, câștigătoarea „Cupei Farul“ la old-boys. Mihai Moraru, de la veteranii Farului, desemnat cel mai bun portar (GALERIE FOTO)

12 Jul 2022 3379

Turneu de old-boys Fotbaliști cunoscuți vor evolua la ediția a doua a „Cupei Farul“, de la Constanța

07 Jul 2022 1966

UPDATE Selecționata Armânamea, prima victorie la Campionatul European (GALERIE FOTO)

27 Jun 2022 2969

Selecționata Armânamea, o nouă participare la Campionatul European al Minorităților Naționale. Europeada 2022, în Austria

25 Jun 2022 3350

AS FCS Old-Boys 2017 Năvodari are în echipă, în Liga veteranilor, și un marcator în Champions League. Formația, cu planuri mari (GALERIE FOTO)

05 May 2022 4884

Întâlnire Farul Old-Boys - România Old-Boys la Trofeul „Dumitru Antonescu“, de la Constanța

23 Feb 2022 4293

Ciprian Marica, Stelian Carabaș și Costi Bîrboră își serbează sâmbătă zilele de naștere

02 Oct 2021 3480