Amintiri de la Voința, FC Farul, Midia și FC Hondor Cătălin Plăcintă, monitorizat de omul lui Lucescu pentru un transfer la Rapid (galerie foto)

Fostul fotbalist constănțean Cătălin Plăcintă, acum în vârstă de 45 de ani, are amintiri plăcute de când era jucător. Începând cu junioratul, petrecut la Voința Constanța și la FC Farul, iar apoi continuând cu perioada de la seniori, în care a activat inclusiv la FC Farul și la Midia Năvodari.


Lui Cătălin i-a plăcut fotbalul de mic, iar calitățile sale nu au rămas neremarcate de Cristi Boiescu, profesorul său de sport de la Școala 36, care l-a descoperit și selecționat. Ulterior, micul jucător a ajuns la Voința Constanța, sub bagheta antrenorului Nicușor Leolea. „Am fost campioni pe județ cu Voința și am ajuns doi ani la rând la faza pe țară, deși eram cu doi ani mai mici. Iar la vârsta aceea se vedeau diferențele, cel puțin la înălțime și forță. Am ajuns și la lotul național, iar apoi m-a luat Farul. Am fost primul junior cumpărat de un club după Revoluție, la insistențele lui Ion Constantinescu, în 1990, pe 30.000 de lei, două rânduri de echipament și 15 mingi. A venit Petre Buduru să mă vadă la un meci. Am câștigat cu 6-0, iar eu am marcat de patru ori: cu stângul, cu dreptul, cu capul, din foarfecă… Am avut super-echipă la Voința. Am învins Farul cu 4-0 la noi și cu 3-1 la ei. Apoi, la juniorii Farului, eram coleg cu Cristi Munteanu, Carabaș, Tibi Curt, Anghel și mulți alți băieți de valoare“, povestește Cătălin, care a ajuns ulterior și la prima echipă a Farului.
 

„Plăcintuță, bag-o direct în poartă!“

Tânărul Plăcintă a făcut parte din lotul echipei de seniori a „marinarilor“ într-o perioadă foarte bună a acestora, iar jucătorul de bandă stângă s-a bucurat de o primire foarte bună printre jucătorii cu state vechi în fotbal. „Mă știau toți, căci vedeau toate meciurile în care jucam eu la juniori. Erau în cantonament și veneau să urmărească și partidele juniorilor. Țin minte când strigau Vasile Mănăilă și Petcu: «Plăcintuță, bag-o direct în poartă!», eu fiind executant de cornere. Erau fotbaliști foarte buni în acea perioadă când am fost promovat la echipa mare: Popovici, Dinu, Grigoraș, Butoiu, Zahiu, Popa, Cornățeanu, Ghișan, Nițu, Bârboră, Bănică Oprea și mulți alții. Eu eram un tânăr dornic de afirmare, ca și Munteanu, Dennis Șerban, Curt, Toma, Pitu, Carabaș…“, arată Plăcintă.
 

Alături de mari jucători

Într-una dintre cele trei imagini ale colajului foto care deschide acest articol este echipa Farul Constanța din sezonul 1993/1994, în are apar: rândul de sus, de la stânga la dreapta - Gheorghe Constantin (director tehnic), Costin Caraman, Marian Dinu, Alexandru Popovici, Mihai Barbu, Cristian Munteanu, Gheorghe Nițu, Florin Călin, Gheorghe Barbu, Tiberiu Curt, Constantin Gache (antrenor secund), Florin Marin (antrenor principal); rândul de jos, de la stânga la dreapta - Vasile Mănăilă, Bănică Oprea, Lavi Hrib, Gică Butoiu, Daniel Ghișan, Gică Ciurea, Cătălin Plăcintă, Stelian Carabaș.
 

Îl „executa“ pe Nițu cu scărițe și exterioare

„Cele mai plăcute amintiri de la antrenamente erau jocurile-școală sau miuțele «tinerii cu bătrânii». Pariul antrenorilor! Nea Gicu Constantin avea o afinitate pentru noi, tinerii. Eram tehnici, plini de tupeu în joc și cu personalitate. Eu driblam foarte mult și am intrat în gura lui Florin Marin. «Pas, pas!», țipa. Ușor-ușor, am început să-l ascult. Mi-am luat însă șuturi în fund pentru că-l «executam» pe portarul Nițu cu scărițe și exterioare, la îndemnul celorlalți, seniorii, «bătrânii»“, râde Cătălin când își aduce aminte.
 

Marian Popa, „un super băiat“

Fostul jucător spune că este cunoscut datorită fotbalului și în principal Farului. „Am activat în perioada când Farul termina pe 4, 5, după Steaua, Dinamo, Rapid. Prin 1994, echipa a fost nouă etape pe primul loc. În Ghencea făcusem 2-2, primul egal după nouă etape. Am câștigat cu Timișoara acasă, cu Rapid, cu Brăila, afară la Brașov, la Electroputere, etc. Marian Popa era golgeter. Un super băiat!“, punctează Cătălin Plăcintă.
 

Midia Năvodari, ca a doua sa casă

Cariera acestuia a cunoscut apoi perioada „Midia Năvodari“, una dintre echipele de top ale Diviziei B din acei ani, la care a jucat aproape un deceniu! „Exceptând Farul, unde am primit botezul în fotbalul mare, într-o perioadă de glorie a clubului, și am avut șansa să joc, între 1993 și 1995, cu super-fotbaliști (după ce am terminat junioratul), Midia a fost ca și a doua mea casă. Am jucat acolo cred că opt – nouă ani și am fost un jucător emblematic pentru echipă. Publicul și conducătorii m-au iubit mult. Un copil răsfățat al fotbalului constănțean“, arată Cătălin.
 

Un alt tablou de familie

În a doua poză de grup de la colajul foto este un lot al echipei Midia din acei ani, în care apar: pe rândul de sus, de la stânga la dreapta: Miu, Mangri, Stere, Ion Gheorghe, Adrian Stoian, Burlan; pe rândul de mijloc, de la stânga la dreapta - Adrian Ionescu (antrenor principal), Gheorghe Dămășaru (medic), Florin Cune, Costel Arăpașu, Izmir Abdulgani, Alex Toma, Viorel Roman, Gechereanu, Gherbezan, Aurelian Despa (antrenor secund), Constantin Stamate (președintele secției de fotbal); pe rândul de jos, de la stângala dreapta - Tudorici, Prunișoară, Olteanu, Florin Adam, Zlatan, Răileanu, Cătălin Plăcintă.
 

Jucători obișnuiți cu prima divizie

„Am avut parte de colegi deosebiți. Toți cu calități, selectați cu mare atenție de Viorel Căpriță (n.r. președintele Consiliului de Administrație al clubului). În acea perioadă, eram mulți jucători care am conchetat cu Liga 1, iar apoi au apărut alții, de la Petrolul, Rapid etc. Fără falsă modestie, în toți acei ani nu am lipsit din lotul echipei. Au mai jucat la Midia pe atunci fotbaliști precum Ștefan Matei, Romică Bealcu, Matincă, Dicu, Sebi Tudor, Țuțu Chirea, Jilavu, Daniel Petre, Bălăceanu, Florin Lungu, Decebal Curumi, Leahu, Daniel Pleșa, Daniel Petre, Rupedeal, Miron, Adi Gheorghiu, Ușurelu, Cătălin Anghel, Radu Cozma (care a plecat cu mine și cu Jilavu la Inter Gaz, când trăgeam la promovare cu Sportul și cu Pandurii) și tot așa… Au fost mulți“, precizează Cătălin Plăcintă.
 

Serie de Divizia C cu șase echipe din județul Constanța!

Midia Năvodari a promovat în Divizia B la finele sezonului 1996/1997, câștigând cu patru puncte avans (76-72) în fața Cimentului Fieni seria a doua a Ligii a 3-a, una în care evoluau în acel sezon alte cinci echipe din județul Constanța: Cimentul Medgidia - locul 7, Portul Constanța - locul 8, Callatis Mangalia - locul 10, ȘN Conpref Constanța - locul 15 și Electrica Constanța - locul 19! Până în campionatul 2005/2006, în care s-a clasat pe locul 16 (ultimul) și a retrogradat, Midia a fost una dintre echipele de top ale Diviziei B, ocupând de două ori și poziția secundă: 1997/1998 - locul 4, 1998/1999 - locul 6, 1999/2000 - locul 2, 2000/2001 - locul 3 (primele două poziții fiind ocupate de Sportul Studențesc și FC Farul, „marinarii“ promovând în urma barajului cu FCM Bacău), 2001/2002 - locul 4, 2002/2003 - locul 4, 2003/2004 - locul 7, 2004/2005 - locul 2.
 

Ani de vis

„Au fost șase - șapte ani de vis pentru Năvodari și pentru județul Constanța. Au fost anii în care ne-am luptat cu Farul, cu Sportul, cu Laminorul Roman, cu Brașov, Săcele. A promovat într-un sezon Vaslui (pe care noi am bătut-o cu 1-0), iar Midia a fost pe doi. Am învins Farul cu 4-1 la Năvodari, Brașov cu 3-1, Astra cu 3-2, Onești cu 2-0. Rezultate foarte bune. Îi învingeam pe toți, singura de care nu am trecut a fost Sportul, am făcut 0-0. În retur cu Farul, am cedat cu 0-2, stadionul fiind plin. Am luat roșu în acel meci, dar am fost provocat. Mulți mă voiau înapoi la Farul, însă, din pricina acelei eliminări și a unui diferend cu spectatorii, nu am mai ajuns“, dezvăluie Cătălin.
 

Au ținut în șah Rapidul

Acesta a jucat în județul Constanța și la FC Hondor. „Am plecat de la Midia, lăsând primul loc în Liga 2 pentru FC Hondor, care a promovat pe teren, dar a fost cedat locul. Cu FC Hondor am jucat la Medgidia în Cupa României contra campioanei României, Rapid, care era pregătită de Mircea Lucescu. A fost 1-1 după 120 de minute (golul nostru fiind marcat de Ciobanu), iar Rapid s-a impus la penalty-uri. Am fost cel mai bun de pe teren, iar apoi am fost monitorizat trei - patru meciuri de secundul lui Lucescu, Marian Rada, în vederea unui transfer la Rapid. Din păcate, nu s-a realizat“, mai spune Plăcintă. Meciul cu Rapid s-a jucat în „16“-imile Cupei României, pe 21 septembrie 1999.
 

Trialul pentru FC Farul

Cătălin a mai avut apoi o oportunitate să se întoarcă la Farul, dar nici aceasta nu a fost încununată de succes. „A fost un trial pentru Farul, cu Gabi Zahiu. Am fost cel mai bun în ambele partide, cu vreo trei goluri, și toată lumea mi-a zis că sunt ca și în lot. Dar ce s-a întâmplat nu știu, că mutarea nu s-a realizat. A fost un moment greu pentru mine. Mi-a părut rău, puteam reveni la Farul și în prima ligă, dar nu a fost să fie“, încheie Cătălin Plăcintă.

Sursa foto: Facebook (Cătălin Plăcintă)



Citește și:


„Îţi dau un sfat foarte important!“ Zi specială în familia lui Cătălin Plăcintă. Fostul fotbalist a împlinit 44 de ani, iar fiul său 18 ani! (galerie foto)

„Făcea mingea pătrată“ Staruri ale FC Farul, pe când abia le mijise mustaţa. Iată-i la juniorii „marinarilor“, vicecampioni naţionali! (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 21 iunie 2019

27 Jun 2019 2148

„Îţi dau un sfat foarte important!“ Zi specială în familia lui Cătălin Plăcintă. Fostul fotbalist a împlinit 44 de ani, iar fiul său 18 ani! (galerie foto)

03 Oct 2018 3506

Minnie şi Hello Kitty, alături de Rebeca Alexandra Florea Nepoţica antrenorului Dan Rădulescu a fost botezată (galerie foto)

03 Sep 2014 4420