Antrenor de talie mondială. Astăzi e ziua sa de naştere Un fost navalist constănţean s-a încuscrit cu preşedintele (galerie foto)

Selecţionerul echipei naţionale feminine de tenis de masă a României, constănţeanul Viorel Filimon, îşi serbează astăzi ziua de naştere. Antrenor fără pereche, care a lansat la Constanţa generaţii întregi de mari campioane şi campioni, Filimon a ajuns la 61 de ani, mulţi dintre ei punându-şi-i în slujba tenisului de masă. Este un fanatic al acestui sport, tehnician de nivel mondial. S-a născut la Ploieşti, dar, la o vârstă fragedă, s-a mutat la Buzău, alături de familie. Aici a început practicarea tenisului de masă, la o vârstă relativ mare, 15 ani, dar aceasta nu a fost un impediment în obţinerea de performanţe. Meseria de antrenor l-a atras însă în mod deosebit, astfel că, atunci când a intrat la facultate, avea deja carnet de antrenor. A încercat întâi să urmeze studii superioare la Arhitectură, dar, deşi a luat 10 la desen (materie la care era talentat), l-a tras în jos matematica, astfel că nu a fost admis, în condiţiile în care concurenţa era foarte mare. Astfel că s-a orientat către Facultatea de Nave a Institutului Politehnic din Galaţi. În acest oraş, pasiunea sa pentru antrenorat a încolţit, a răsărit şi a înflorit. A făcut selecţii în rândul copiilor, cu care lucra pe holurile Sălii Sporturilor. La Galaţi a cunoscut-o şi pe viitoarea sa soţie, Mariana, o tânără frumoasă din Constanţa. La finele facultăţii, Viorel Filimon a primit repartiţie la Constanţa, unde a lucrat la Şantierul Naval, la secţia tubulatură. Nu a renunţat însă la tenisul de masă, iar când, peste câţiva ani, a trebuit să aleagă între SNC şi sport, Filimon s-a hotărât într-o secundă: tenisul de masă. Astfel că, în 1977, s-a transferat la Şcoala Sportivă nr. 2 (actualul Liceu cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”), acolo unde activează şi astăzi. Cei 36 de ani de muncă prodigioasă de la Constanţa, plus perioadele Buzău şi Galaţi, l-au consacrat pe Viorel Filimon drept un monstru sacru al tenisului de masă românesc, un antrenor de numele căruia se leagă mari performanţe şi sute de medalii. Astăzi, de ziua sa, jucătoarele României, între care se află şi trei constănţence, Eliza Samara, Iulia Necula şi Cristina Hârâci, au ocazia să-i facă un frumos cadou la Campionatul European din Austria, unde întâlnesc Ucraina în meciul lor de debut în competiţie.

Băiatul i-a moştenit talentul sportiv

Viorel şi Mariana au doi copii, o fată, Anca, şi un băiat, Andrei, care a moştenit de la tatăl său talentul sportiv, fiind şi el un mare campion al tenisului de masă şi concurând în această perioadă în tricoul Românei la Europene. Anca le-a dăruit Marianei şi lui Viorel doi nepoţi, Bogdan (cinci ani) şi Saşa (trei ani), în vreme ce Andrei, deşi mai mare ca sora sa (are 36 de ani), s-a însurat cu puţin timp în urmă, cu Sandra, fiica preşedintelui Federaţiei Române de Tenis de Masă, Cristinel Romanescu.   

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CSM Constanța, parcurs continental de senzație! Viorel Filimon - „Participarea în ETTU Europe Cup Women, o experiență importantă“ (GALERIE FOTO)

18 Mar 2024 1061

LIVE TEXT. Tenis de masă CSM Constanța, învinsă, dar a luptat admirabil pentru finala ETTU Europe Cup Women (FOTO + VIDEO)

17 Mar 2024 886

Calendar săptămânal CSM Constanța Tenisul de masă ține capul de afiș, cu meciul din Sala Sporturilor, din semifinalele Europe Cup Women

15 Mar 2024 587

Tenis de masă CSM Constanța joacă în Sala Sporturilor pentru calificarea în finala ETTU Europe Cup Women. „Alături de o sală plină!“

13 Mar 2024 616

Tenis de masă CSM Constanța luptă pentru calificarea în finala Europe Cup Women. Înfrângere la mare luptă în tur (GALERIE FOTO)

05 Mar 2024 759

Tenis de masă CSM Constanța, reprezentat în echipa României la Campionatul Mondial din Coreea de Sud

07 Feb 2024 994

LPS „Nicolae Rotaru“ Constanța Tenis de masă Vladimir Filimon Romanescu, pe podium la Cupa României Under-11

05 Feb 2024 815

Tenis de masă. „Senzațional!“ CSM Constanța, în semifinalele ETTU Europe Cup Women. A învins ALCL TT Grand-Quevilly și în Franța! (GALERIE FOTO)

03 Feb 2024 1093

Tenis de masă „Maraton nebun!“. CSM Constanța a produs surpriza și a învins ALCL TT Grand-Quevilly în ETTU Europe Cup Women (GALERIE FOTO)

31 Jan 2024 971

Tenis de masă CSM Constanța, meci pe teren propriu cu ALCL TT Grand-Quevilly, în sferturile ETTU Europe Cup Women

28 Jan 2024 830

CSM Constanța Elena Zaharia, vicecampioană mondială - „Privesc înapoi cu nostalgie, dar și cu fericire și mândrie“ (GALERIE FOTO)

07 Dec 2023 1080

CSM Constanța tenis de masă Elena Zaharia, vicecampioană mondială la simplu. „Istorie, o performanță imensă!“

03 Dec 2023 1176

CSM Constanța tenis de masă Elena Zaharia, în finală la Campionatul Mondial, în proba individuală!

03 Dec 2023 1034

CSM Constanța tenis de masă Elena Zaharia, medaliată mondială și la simplu

02 Dec 2023 1044

După bronzul mondial cu echipa, Elena Zaharia a fost aproape de medalie și la dublu feminin

02 Dec 2023 965