Sempaiul mai mic al lui Samir Regep Armand Cristea e confundat cu o fată, dar luptă ca un bărbat (galerie foto+video)

Samir Regep, instructorul principal de la secția de Kempo-K1 a Clubului Sportiv „Bogdan Ciubotariu“ din Constanța, pregătește un puști tare ca piatra și iute ca săgeata. Armand Cristea are numai zece ani și se anunță un luptător foarte bun

Puștiul Armand Cristea e mort după kick-boxing. Practică acest sport de un an și trei luni și de atunci nu a lăsat niciodată garda jos. A ajuns la centura maro, iar în palmares și-a trecut trei titluri de campion național și alte câteva de vicecampion. La vârsta sa, e un luptător încercat, iar Samir Regep îl privește ca pe un ajutor mai mic al său la sală. Înfățișarea lui Armand te duce cu gândul la o fată și mulți sunt cei care cad în această capcană când îl văd pentru prima dată. „Ce bine luptă fetița aceasta!“, exclamă privitorii care nu îl cunosc pe micul luptător, iar printre cei care au fost induși în eroare s-au numărat inclusiv Ciprian Sora și antrenorul lui Cătălin Moroșanu.

După o perioadă în care a practicat baschetul, micul Armand a ajuns la kick-boxing, adus la una dintre sălile de antrenament ale CS „Bogdan Ciubotariu“ Constanța de tatăl său. Familia Cristea locuiește aproape de această sală, la 500 de metri, astfel că alegerea clubului sportiv a fost firească. Copilul nu știa o iotă despre kick-boxing, stătea stingher (normal, pentru un începător care intră în premieră într-o sală nouă), dar, în scurt timp, tracului i-au luat locul îndrăzneala și loviturile tari, executate din ce în ce mai bine. „Era cam speriat când a venit prima dată la sală. L-am întrebat dacă auzise până atunci de kick-boxing, iar răspunsul a fost negativ. Prima dată am crezut însă că e fetiță, de la părul său lung și blond, astfel că prima mea întrebare a fost: «Cum te cheamă, păpușă?». Confuzia a fost eliminată imediat, dar cine îl vede prima dată spune la fel, că e fată. S-au păcălit și încă se păcălesc mulți“, spune Samir Regep, fost luptător, posesor de centură neagră (3 Dan în Kempo-K1 și 4 Dan în Kick-Boxing).

Vrea să-l bată la baschet pe antrenorul său

Cu timpul, instructorul principal de la CS „Bogdan Ciubotariu“ a ajuns să îl aprecieze tot mai mult pe Armand Cristea, impresionat atât de calitățile sale sportive, cât și de educația sa. „Ca luptător, e foarte bun. Deține centura maro, ceea ce, pentru vârsta sa, e perfect. E iute și are forță mare la picioare. Este de bază printre copiii de la clubul nostru. E omul numărul 1 al sectorului juvenil de la «Bogdan Ciubotariu». Am mare încredere în el. Pe de altă parte, e cuminte, educat și respectuos. E o feblețe a mea. Discut mult cu el. De curând, tatăl său a plecat în Franța, să muncească, iar la antrenamente îl văd pe puști puțin îngândurat, din această cauză. Îi simte lipsa. De aceea, caut să-l fac să uite. Îi dau curaj, îl sprijin, îl întreb și comunicăm mult, ca să se simtă din nou îl elementul său. El mi-a promis că mă va învinge la baschet“, spune Samir Regep despre elevul său.

Are calități de lider

Pe zi ce trece, Armand Cristea devine tot mai mult un lider în sala de pregătire, şi, simțind aceasta, Samir Regep îl responsabilizează pe puști și-i dă tot mai multe sarcini. „Armand e un sempai (n.r. ajutor de sensei) mai mic al meu. Când se mai întâmplă să întârzii sau să plec câteodată, copiii, dar și începătorii mai mari ca vârstă ascultă de Armand, care îi aliniază și face încălzirea cu ei. La avansați îmi ține locul Adrian Roșca. După fiecare antrenament, Armand rămâne 10-15 minute pentru a lupta cu cei mari. Aceștia îl lasă să lovească cu toată forța și folosesc în apărare numai mâna stângă. Iar luptători de 16-17 ani spun că simt când îi lovește Armand, ceea ce e ceva. Acum lucrez cu el pe explozie și aprofundăm pe viteză. Îl învăț cum să intre și să iasă din acțiune. Acum trebuie să simtă cât mai bine ringul. La tehnici de picioare e expert. Are trei titluri de campion național și alte câteva de vicecampion, la Kempo, și a luat locul doi atât la Concursul României de Freestyle Kickboxing (unde a întâlnit în finală un român de etnie maghiară), cât și la Golden League (unde a luptat cu un adversar mai mare ca el cu un an). De când face kick-boxing a susținut vreo 30 de meciuri. Nu a refuzat nicio competiție“, mai spune Samir Regep.

„Bravo, fetițo, ai fost foarte rapidă!“

Armand Cristea a venit la sală purtând părul mare, ca o fată, și așa a rămas de atunci, și-a păstrat înfățișarea. La un moment dat, părinții erau nehotărâți, nu știau ce să facă, dacă puștiul să se tundă scurt sau nu, dar, după o discuție cu antrenorul, au căzut de acord. „Mama nu voia să-l tundă, iar tatăl, da. Au venit și la mine și mi-au cerut părerea, iar eu le-am spus să-l lase așa, că-i stă bine. Și băiatul voia cu părul lung, deși toți îl confundă cu o fetiță. La un Campionat Național, antrenorul Ciprian Sora i-a spus, impresionat de evoluția sa: «Bravo, fetițo, ai fost foarte rapidă!». «Nu sunt fetiță, sunt băiat», a replicat Armand. «Scuză-mă, sper că nu vrei să mă bați acum, că am greșit», a glumit Sora, după câteva momente de uluială. «Nu vă bat, dar să nu-mi mai spuneți așa», a răspuns în aceeași notă băiatul. Altă dată, când am postat pe Facebook un filmuleț cu exerciții executate de Armand, mulți au comentat la modul «E perfectă fetița, lovește bine la sac». La o altă întrecere, antrenorul lui Cătălin Moroșanu, Mihai Constantin, a venit la mine, după un meci al lui Armand, și m-a întrebat: «E fetiță sau băiat?»“, povestește Samir Regep.

„Nikki“ cel tehnic și „Duracell“ cel inventiv

Exemplul lui Armand Cristea, care a devenit practicant de kick-boxing, a fost urmat și de un vecin și prieten de-ai săi, Alexandru Sandea, mare suporter al FC Farul, precum tatăl și bunicul său, Gabriel, respectiv Ion Sandea. Armand, Alexandru (căruia i se spune „Duracell“, pentru vivacitatea sa), alături de alți doi puști, Nicolae Constantin și Alexandru Regep (fiul lui Samir Regep), alcătuiesc un grup deosebit la CS „Bogdan Ciubotariu“ și promit mult. „Nicolae «Nikki» Constantin e cel mai tehnic dintre cei mici, iar «Duracell» - cel mai inventiv. Când atacă, aduce mereu un procedeu nou. Băiatul meu are nouă ani. A făcut înot, iar de vreo șase luni a venit și el la kick-boxing. S-a luptat cu Armand, iar acesta a spus că l-a simțit puternic“, arată Samir Regep.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.